Следва

A to jazZ за шести път в София

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 16 до 22 май

И тази седмица ще се изниже бързо. Но ние ще уловим всеки миг и ще му се насладим. В тефтерчето ни тази седмица присъстват толкова интересни събития, че просто нямахме търпение да стане понеделник...

Events преди 7 години

И тази седмица ще се изниже бързо. Но ние ще уловим всеки миг и ще му се насладим. В тефтерчето ни тази седмица присъстват толкова интересни събития, че просто нямахме търпение да стане понеделник. Ето как изглежда нашата седмица, стъпка по стъпка...

1. Фотоизложбата. Кафето.

 

Между 18 май – 08 юни със сигурност ще посетим ФотоСинтезис на бул.“Васил Левски“ 57, при това няколко пъти.

Арт центърът ще представи фотографска изложба на Антина Златкова и Томас Линдермайер - "Пътят на Коприната - забравеният център на света". През лятото на 2013 г. двамата започват пътешествието си от древния търговски град Сиан през Северен Китай, Каракорум, Киргизстан и Узбекистан по Пътя на Коприната. Година по-късно се завръщат в региона, за да продължават пътуването си през Азербайджан, Армения и Грузия, а през лятото на 2015 – и през Иран. В избрани фотографии двамата разказват за пътешествието си през социополитически парадокси, вълнуващи срещи и красоти.

Откриване на изложбата, среща с авторите и фото презентация Silkroad Serenade – 18 май (сряда) от 19:00 часа.

А след като разгледам изложбата, ще седнем да изпием и по чаша ароматно лате, защото освен Арт Център, ФотоСинтезис е любимата ни кафе-галерия. А и ни е под носа!

2. Изложбата: 
The Dream е името на изложбата и едноименната книга на автора Фабио Бучарели, които ще видим на 17 май в галерия Синтезис, точно в 18:00 часа. В The Dream, Бучарели разказва историите на тези, които са избягали от войните в Сирия, Либия, Афганистан и отвъд, показвайки човечността и силата на бежанците, които се уповават на мечтата да намерят сигурност, да върнат достойнството си и отново да изградят живот пълен със смисъл.

3. Концертът:
Запазваме си датата 19 май за алтернативния рок на Jin Monic. Феновете на бг инди групата, ще са доволни да чуят отново дебютния им албум, този път в Строежа, с начален час 22:00 часа. Цената на билетие е между 8 и 10 лева. Там сме!

4. Концертът. Арфата.

Но преди да посетим концертът на Jin Monic, на 19 май ще отскочим до Централен военен клуб, където от 19:00 ч. ще свири италианската виртуозна изпълнителка Марта Маринели. Концертът „Вълшебството на арфата“ е организиран от италианският културен институт в София. Програмата ще представи широк стилов спектър: тя ще започне с Фантазия за арфа от автриийския композитор Роберт Фукс и ще продължи с две сонати от Доменико Скарлати, транскрипции от клавесин. Вариации на Норма от Белини и Le Rossignol, транскрипция от Хенриет Рение по оригинала на Ференц Лист, демонстрират лиричния заряд на истинския Романтизъм. Няма да липсва и модерно произведение - „…a l’aura sparsi " е съвременна композиция на италианеца Бруно Дзанолини (1944г.), която Марта Маринели представя за първи път през 2014 г. В края на програмата, зрителите ще могат да се насладят на един шедьовър от репертоара за арфа - La Legende от Х. Рение - произведение, благодарение на което мелодичността на арфата ще успее да ви предаде прекрасни емоции. 

Танцов дует, съставен от Диляна Янева и Дойчин Дойчев, с хореограф Йордан Кръстев, ще допълни музикалните фантазии на концерта в един оригинален спектакъл.

5. Еротика. Танци. Театър

Сексът и любовта, свободата и табуто, желанието и страстта, минимализъм и висша мода съчетава премиерата на първия български еротичен танцово-театрален спектакъл „Фройд теория за любовта". Премиерните представления са на 20 и 27 май в Независим театър и са отворени само за пълнолетни. Там сме!

Писана по текстове на Зигмунд Фройд и консултирана от международно утвърдени психоаналитици, постановката разкрива скритата страна на любовта. В рамките на 5 сцени актьори и танцьори от „Акадамус денс театър“, ръководени от хореографа Семир Алкади и режисьора Тихомир Делидобрев изследват любовта като двигател на човечеството. Въпросите остават без отговор – до колко любовта е грях, до колко грехът е породен от любов и къде е границата между двете.

6. Лекцията

Утре, 17 май, в 17:30 ч. ще посетим галерия „Академия“. Причината - лекцията „Ватиканските музеи „отвътре”. Опитът на един реставратор”, която представя стажа по Реставрация на д-р Татяна Иванова, проведен във Ватиканските музеи в периода от септември до екември на 2015 г. Чрез богата с изобразителен материал презентация реставраторката ще въведе публиката в историята на Ватиканските музеи, структурата и спецификата на техните галерии, експозиции, параклиси. Преходът към отделните реставрационни ателиета, които са част от комплекса на Ватиканските музеи, е съвсем естествен – разнообразието от артефакти се съхранява и поддържа до днес благодарение на специализираните екипи в областта на реставрацията на обекти от камък, керамика, хартия, дърво, живопис и т.н.

Конкретно внимание ще бъде обърнато на теоретичните и практически дейности, извършени по време на самия стаж, сред които: изучаване на ватиканската стенописна декоративна система, иновативни техники за интервенция върху дървените основи на живописните произведения, мониторинг на Пинакотеката, изпълнение на копие на фрагмент от фриз от Сикстинската капела в оригиналната му фрескова техника, участие в реинтеграцията на „Коланчето на Св. Богородица” (XVI), произведение на Винченцо Пагани, участие в реинтеграцията на залата на „Либералните изкуства” (XV), люнет на Астрологията, от Бернардино Пинтурикио. В края на лекцията д-р Татяна Иванова ще бъде на разположение да предостави информация за процедурата по кандидатстване за стаж във Ватиканските музеи.

7. Книгата



„Белжар“ е смайваща история за първата любов и за това в какво сме готови да се превърнем заради нея. „Белжар“ е идеално четиво за фенове на „Ние, лъжците“ и, разбира се, на „Стъкленият похлупак“. Тичаме до ИК Ciela!

8. Киното

Денят на майката в САЩ мина. Редица звездни постове ни радваха дни наред в социалните мрежи. И по този повод, съвсем тематично, дойде и премиерата на филма "Денят на мама". Дженифър Анистън, Брит Робъртсън, Борис Алинович, Джейсън Судекис, Тимъти Олифант и Кейт Хъдсън ще ни радват 112 минути на голям екран. Повече за филма и за прожекциите ще намерите в сайта на кино Арена.
Препоръчваме с филма кола и пуканки.

 

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?