Следва

Art Act: Ейлюл Аслан – фотографката, която развенча идеите за сексуалността

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 30 май до 5 юни

Колкото и да се дърпаме, понеделник е! И вместо да набръчкваме устни и чела от този факт, нека...

Events преди 7 години

Колкото и да се дърпаме, понеделник е! И вместо да набръчкваме устни и чела от този факт, нека го приемем. При това с усмивка, защото имаме цели 7 дни, в които да обикаляме софийските улици, театри, галерии, заведения... и да се чувстваме щастливи, че живеем в град, който дава толкова пъстри алтернативи и възможности. А е едва понеделник! Еха!

Изложбата:


На 3 юни 2016 г. (петък) в Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК) от 18:30 ч. ще бъде открита фотографската изложба „Шепа свят” на световноизвестния унгарския фотограф от сирийски произход Бахгет Искандер. Не възнамеряваме да я изпуснем за нищо на света! Любителите на визуалните изкуства ще се докоснат до въздействащи фотографии, които провокират въпроси, но и задават отговори. Със сигурност нито един от посетителите няма да си тръгне безучастен от видяното. 
Изложбата е част от ХХI "Салон на изкуствата" и се реализира със съдействието на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет, Унгария.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

 

Киното:

София посреща Седмица на испанското и ибероамериканското кино за 23-та поредна година в кината Люмиер, G8 и Евро Синема и с нова концепция - съвременно кино за широка публика. И вече сме си взели билети! 

Под мотото “Повече смях, повече сълзи” между 1 и 9 юни столицата посреща 17 филма от 8 държави. Всички заглавия от самата Испания са заснети през последните две години, с което събитието залага на съвсем нова концепция - съвременно кино за широка публика. Традиционно, в Седмицата на испанското и ибероамериканското кино със свои филмови продукции участват още Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор и Венецуела. Седмицата ще излъчи отново и филма “Никой не иска нощта”, чиято единствена прожекция в България се състоя преди два дни при много голям зрителски интерес.
Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще се проведе за 23-та поредна година в кината Люмиер, G8 и Евро Синема.

ТВ:

Фантастичната братовчедката на Супермен - Супергърл в ефира на bTV Action от 2 юни

А ако по-скоро вечер ти се прибира вкъщи и ти се пие домашна лимонада, bTV Action ще утоли и скуката ти. На 2 юни ефирът на bTV Action ще бъде завладян от една супер жена, която всички наричат просто „Супергърл” (Supergirl). Всеки делничен ден от 20.00 часа, базираната на комикс от DC Comics драма ще зарежда с много адреналин и свежест зрителите на канала.

„Супергърл” разказва историята на Кара Зор-Ел. Тя е родена на планетата Криптон, но преди много години бяга, след като планетата й бива унищожена. На Земята, където се озовава Кара, тя крие своите сили, подобни на тези на братовчед й Супермен. Сега, вече 24-годишна, Кара решава да приеме своите свръхчовешки способности и да бъде герой, както й е било отредено.

За разлика от други тв продукции, инспирирани от DC Comics, които са доста мрачни и пълни с насилие, Supergirl е определена от критиката като „много свежа екшън поредица, която успоредно с това е забавна и смешна”.

Танците:

Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) - София ще отбележи 65 години от основаването си с тържествен танцов спектакъл „65 ГОДИНИ ВДЪХНОВЕНИЕ И ТАНЦ” на 1 юни 2016 г., в Зала 1 на НДК от 19:00 ч. Патрон на честванията тази година е вицепрезидентът на Република България, г-жа Маргарита Попова. Спектакълът се организира с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Националната комисия за ЮНЕСКО – България и е посветен на Международния ден на детето и 60 години България в ЮНЕСКО. Основен медиен партньор е Българската национална телевизия.

Под ръководството на изключителните си преподаватели, талантливите възпитаници на училището са подготвили много пъстра и амбициозна танцова програма от шедьоври на световната и българската класика. Ще видим изпълнения на емблематични хореографии от трите жанрови направления танцови изкуства, които се преподават в училището – класически танц, български танци и модерен танц. Нямаме търпение!
1 юни 2016 г., в Зала 1 на НДК от 19:00 ч. 

Театърът:

Далеч не възнамеряваме да пропускаме постановката в Народния на „Манхатън, Второ авеню" - една от най-популярните пиеси на известния американски драматург Нийл Саймън. Носител на три награди „Тони" и три номинации за „Оскар", Нийл Саймън е майстор на забавната и умна комедия, винаги актуална със своите прозрения за съществуването на човека в урбанизирания свят, за оцеляването на духовността и човешките взаимоотношения, поставени на изпитание в едно забързано и отчуждено общество.

„Манхатън, Второ авеню" е остроумна романтична трагикомедия за хората в криза, но и за всички ония, които са изпълнени с надежда в себе си и все още вярват в обичта си.

В апартамента на семейство Едисън на Второ авeню в престижния квартал „Манхатън" в Ню Йорк нищо не е такова, каквото изглежда, и никой не е такъв, какъвто изглежда. Навън е гореща юлска нощ, а вътре е минус 10 градуса, защото климатикът не работи добре. Стените уж са дебели, а дразнещият шум на стоята с палавите съседи не спира. На четиринайсетия етаж метрото се чува по-добре, отколкото, когато пътуваш в него. Но нещата се променят, хората също – дали защото апартаментът е обран, или защото съпрузите Едисън неочаквано разменят социалните си роли.

Нийл Саймън се вглежда с доброта и хумор в героите си и независимо от всички обрати на съдбата, които преживяват, е сигурен, че Мел и Една Едисън ще се справят сами, защото винаги са се справяли и този път няма да се предадат!

 Народен театър "Иван Вазов", 31 Май, 19:30 - Сцена IV етаж

Заведението:

Лятната градина на един от любимите ни барове, сгушен в градинката зад Двореца - Tobacco Garden Bar. отново отвори врати и изкушава с най-страхотното Мохито в София. Зеленината на Царската градина е идеалното място за кафе, коктейл, парти или просто вечерно питие в добра компания.
Tobacco Garden Bar се намира ул. “Московска” 6 А.

Изложбата:

На 31.05.2016 г. в галерия „Абсент”, ул. „Цар Самуил” 37,  се открива изложбата „Споделени мигове” на художника Бояна Петкова. Картините в нея са много лични, насочени пряко към сърцето на зрителя. Самата авторка казва, че те са средството чрез което изразява своята същност. Тя използва техниката на акварела, т.к. той и позволява да играе със светлосенките, да избягва контурите, да оставя недоизказани част от формите. По този начин моментите които споделя в картините си излизат от клишетата и стават интригуващи. Te завладяват съзнанието и оставят зрителя бездиханен и изпитващ желание да наблюдава и да се потопи пълноценно в емоцията, която тя е  пресъздала. Катрините са нежни и деликатни, ненатрапчиви и същевременно приковаващи вниманието. Всяка една от тях е споделен миг, разказана история.

Изложбата ще продължи до 15.06.2016 г. и със свободен вход.

 

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.