Следва

Спечели покана за юбилейното издание на "Обичам 90-те"!

Хапни веднага. 12 храни за усмивка диамант

Всички знаем, че храните и напитките, които приемаме ежедневно, влияят изключително много на цвета на зъбите...

Food преди 7 години

Всички знаем, че храните и напитките, които приемаме ежедневно, влияят изключително много на цвета на зъбите. Вероятно откакто се помниш все си налагаш да не прекаляваш с виното, кафето, цигарите, за да не „угасне” перленият блясък на усмивката ти.

Е, хубавата новина е, че и обратният вариант е налице. Докато някои храни правят зъбите ти по-жълти, то други ги избелват. Поднасяме ти 12 такива, които непременно трябва да включиш в менюто и да се погрижиш за зъбите си, без много-много усилия.

Ягоди



Да, те са яркочервени, но съдържат така наречената „ябълчена киселина”, която помага за разграждането на натрупалия се горен слой по зъбите, който ги кара да изглеждат по-тъмни.
Ягодите са страхотен десерт, на който можеш да се насладиш особено в летния сезон. Можеш да ги добавяш и в салатата си или в сутрешното си мюсли – изборът е твой.

Семена и ядки



„Твърдата храна, каквато са ядките, трябва да се сдъвква хубаво, а това помага за премахването на плаката по зъбите”, категоричен е Матю Месина, член на Американската стоматологична асоциация (American Dental Association). Няколко бадема, прибавени към обяда ти всеки ден, могат да направят много за твоите бели зъби.

Лук



Макар че лукът има лоша слава, заради неприятния дъх, който оставя, той не е такава храна, която може да навреди на перления цвят на зъбите ти. Лукът е безцветен и не причинява повърхностни петна, а и обикновено след като някой яде нещо с лук, винаги измива зъбите си след това.

Ябълки



Ябълката е един вълшебен плод. Освен, че е полезна за куп други неща, тя помага и за здрави бели зъби. Хрупкавите ябълки укрепват венците, а високото съдържание на вода в тях помага за произвеждането на повече слюнка, което пък предотвратява образуването на множество бактерии, които причиняват лош дъх и плака.

Готварска сода (сода бикарбонат)



Със сигурност знаеш за почистващото свойство на содата. Много хора киснат сребърни прибори и бижута в сода, за да премахнат потъмнелия слой. Същото важи и за зъбите. Добави малко сода бикарбонат заедно с пастата и изчеткай хубаво. Веднага ще забележиш, че плаката, натрупалият се слой и петната по зъбите са по-малко.

Целина и моркови



В тях също има високо съдържание на вода, което е страхотно за зъбите ти. Целината и морковите премахват остатъците от храна и съответно излишния образувал се слой по зъбите.

Броколи



За разлика от цвеклото и червените боровинки, броколите не се лепят по зъбите и не образуват грозни петна по тях. Всъщност те действат като лек пилинг по повърхнсотта на зъбите, особено суровите.

Сирене и кашкавал



Сирене, кашкавал и всички от тяхното „млечно семейство” са бомба от калций, които укрепват венците и зъбите. Белият цвят на тези храни предотвратява появата на петна.
Затова не се чуди, поръчай си нещо със сирене и кашкавал за обяд!

Портокали



Този прекрасен цитрусов плод, който ни дава безценния витамин С, съдържа и киселина, която прави зъбите ти по-бели и укрепва емайла.

Вода



Водата намалява киселинността в устата и я поддържа хидратирана, а това предпазва зъбите ти бели и здрави. Специалистите съветват да пиеш вода заедно с виното, както и с храни, които биха оставили щети върху усмивката ти.

Круши



Подобно на ябълките, крушите също се грижат за искрящите ти бели зъби, заради съдържанието на вода. Освен това крушите имат и почистващо действие, което премахва остатъците от последното ти похапване.

Прясно и кисело мляко



Не е тайна високото съдържание на калций в млякото. Това е изключително важно и полезно за емайла на зъбите и редовният прием на мляко ще ги поддържа по-бели и по-здрави. Важно е да знаеш, че не всички храни, които съдържат калций, имат същия ефект. Спанакът, например, оставя петна по зъбите. Белият цвят на киселото и прясното мляко избелва горния слой.

More Food