Следва

Петте любими парчета на Ева Данаилова

Гледаме "Трагедията на Макбет" и " Крал Лир" през юни в "Люмиер"

Още две филмови адаптации на майстора на перото Уилям Шекспир ще покаже единствено кино „Люмиер” през юни...

Movies & TV преди 7 години

Още две филмови адаптации на майстора на перото Уилям Шекспир ще покаже единствено кино „Люмиер” през юни. След като през май почитателите на класическо кино можеха да си припомнят емблематичните „Ромео и жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет”, този месец НДК и „Люмиер” представят „Трагедията на Макбет” и „Крал Лир”.

Шекспировото произведение „Макбет” за зловеща амбиция и убийства в средновековна Шотландия е адаптирано безпощадно от Роман Полански – освен драматичното напрежение, режисьорът не е спестил нищо и от заложеното в текста на пиесата насилие. Джон Финч и Франческа Анис правят роли, наситени с ярост и сексапил. Сценарият е дело на Полански и известният театрален критик и драматург Кенет Тайнън. Заснета сред впечатляващи албионски пейзажи, тази версия на „Макбет” е сред най-наситените с атмосфера и автентичност Шекспирови филми – в ръцете на Полански това е история, разказана от майстор, изпълнена с „врява и безумство”, но и с гениалност.

Филмът е с награда БАФТА за костюми и с номинация за БАФТА за музика.

В „Люмиер” ще го гледаме на 17 и 23 юни от 19:00 часа.

„Крал Лир” пък ще види публиката на 24 и 29 юни от 19:00 часа в класическата версия на режисьора Питър Брук от 1971 г. Главните роли на черно-бялата лента са изиграни от Пол Скофийлд и Сирил Кюсак.

Справяйки се с лекота с въпроса доколко “Крал Лир” подлежи на екранизация, тази първа игрална версия на знаменитата Шекспирова трагедия е великолепно изиграна, виртуозно заснета и емоционално завладяваща. Изпълнението на колоса Пол Скофийлд в главната роля е просто приковаващо. Той предлага своето кралство на трите си дъщери. Гонерила и Реган го измамват с ласкателствата си, ала третата дъщеря – Корделия, отказва да участва в тяхната низост. Последвалата схватка между двете клики в семейството води до трагична развръзка. Това е шестият филм за кино на знаменития театрален режисьор Питър Брук, който преди това е адаптирал за голям екран „Просешка опера”, „Модерато кантабиле” на Маргьорит Дюрас, „Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг, както и пиесата на Петер Вайс „Марат/Сад”.

Билети на касите на НДК на цени от 8 и 6 лв.

More Movies & TV