Следва

Премиерът на Великобритания Камерън подаде оставка

Фестивал 180° превръща София в лаборатория за иновативно изкуство през юли

Експериментални концерти, пърформънси, изложби и над 20 международни артисти провокират интереса на родната публика към съвременното изкуство

Events преди 7 години

Културната сцена в София и това лято ще бъде преобразена на 180° с третото поредно издание на едноименния фестивал за съвременно изкуство. От 23 до 29 юли столичната публика ще има възможност да се срещне с едни от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства. Към тях ще се присъединят още талантливи млади български артисти, за да обединят творчески идеи и търсения в реализирането на осем основни артистични предизвикателства и още редица съпътстващи събтия на три локации в града - Фабрика 126, Гьоте Институт и VIVACOM art hall.

Основна цел на фестивала 180°, който се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община и Гьоте Институт София, е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци. Инициатор и артистичен директор на събитието е музикантът Александър Хаджиев.

“Амбицията на екипа на 180° е да развие изкуството не само за професионалисти от тези среди, но и да привлече хора, които не са имали допир до тази материя. С още по-разнообразната програма тази година се надяваме софийската публика да намери нещо ново за себе си и да се наслади на капка иновативност в горещите юлски дни. А с обявяването на конкурс за късометражно видео, вдъхновено от София, всеки може да се включи във фестивала със своя личен артистичен принoс”, коментира Хаджиев.

Входът за всички събития е “по желание”. Организаторите не искат да поставят цена на изкуството, затова оставят на публиката сама да реши как да допринесе за развитието на фестивала и артистите.
Начало на фестивала, на 23 юли, ще постави експерименталният пърформънс на електронния артист Стефан Голдман (България/Германия), който ще пренесе публиката в нова и иновативна звукова атмосфера, в която флейта, цигулка, тромпет и фагот навлизат в света на електронната музика с помощта на музиканти от известния немски ансамбъл за съвременна музика "Ensemble Modern".

Част от ансамбъла и италианската хореографка Сара Бицока ще проведат и специална работилница, в която заедно с избрани артисти от ромските малцинства ще създадат “Paramitsha”, специален перформънс, вдъхновен от ромската култура и актуалното западно съвременно изкуство. Него ще може да видим във втория ден на фестивала, 24 юли.
Два са аудиовизуалните екпериментални проекта в програмата, на които ще може да се наслади българската публика на 25 юли. Първият е “move(ME-N)t” на Александър Хаджиев в кооперация с Баухаус Десау и Кърт Вайл Фест. Чрез комбинацията от фагот, електронна музика и звука от оригинални видео материали, Хаджиев представя историята на различни хора, напуснали родината си, за да следват своя път. Веднага след това в ​A/V Vol.2 композитърът и актьор Кристофър Джеймс Чаплин с Валентин Коле (обой), Жил Гритамер (пиано) и Лаура Ендрес (звуков дизайн) ще ни върнат отново в София, за да пресъздадат в аудиовизуален пърформънс столицата и нейните жители.

София през очите и обективите на нейните граждани и формата на късометражния филм ще можем да видим и в третия ден на фестивала, 26 юли, когато ще бъдат представени финалистите в конкурса за късометражен филм “София през вашите очи”. Филмите ще бъдат озвучени с музика, импровизирана на живо и изпълнена от ансамбъл “180° Ensemble”.

Сред основните акценти на фестивала е и съвременно танцово/музикално- театрално представление, вдъхновено от стихотворението “Черна песен” на Димчо Дебелянов на 27 юли. В него хореографката Сара Бицока (Италия) и музикантът Александър Хаджиев (България) обединяват усилия, за да създадат чрез телата на артистите израз на дълбоката човечност, иронията, изключителната деликатност и универсалната истина в поезията на символиста. Този проект е част от резидентската програма на Derida Dance Center 2016.

Програмата на фестивала ще ни предложи още второ издание на ШахМат (28 юли), музикалната “битка” между струнните и духовите инструменти в изпълнение на камерни произведения от различни епохи.

В последния ден на инициативата, 29 юли, ще преобърнем на 180° и разбиранията си за “ремикса” в музиката, чрез артистичните взаимодействия между оригинално електронно произведение от Стефан Голдман и превъплащението му в четири акустични произведения от четирима млади композитори.

През всички седем дни на 180° софийската публика я очакват още фотоизложбата "Outletters" на Щиляна Андонова, която показва социалистически лозунги от миналото, както и проекта на архитекта Мария Барбудова, който представя ърбън архитектура на малки обекти от София и Берлин.

Повече информация за фестивала, програма и участници може да следите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата - https://www.facebook.com/musicon180degrees.


За Фестивал 180°
Фестивал 180° се провежда за трета поредна година в София, като всяка година добавя нови дисциплини и въвежда софийската публика в света на съвременното музикално изкуство. Всяка година в София гостуват артисти от над десет страни, които показват най-новите международни тенденции. Фестивалът се организира с подкрепата на Гьоте иниститут София и програма “Култура” на Столична община.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.