Следва

Обувки на платформа

История с продължение - Коко в Париж (II част)

След като ти разказахме за тежкото и мизерно детство на бъдещата икона Коко Шанел продължаваме с...

All fashion преди 14 години

След като ти разказахме за тежкото и мизерно детство на бъдещата икона Коко Шанел продължаваме с историята от момента, в който се среща с Емилиен Балзан в кабарето -кавалерийски офицер от много богата фамилия. Коко имала мечта - да бъде като Емилиен д’Аленсон – една от най-известните куртизанки по това време.

Шанел искала да бъде метреса, кокотка, компаньонка или както и да го наречем, жена, която може да има всичко, благодарение на богати и властни мъже. Малката Габриел, вече по-известна като Коко Шанел, виждала в това шанс за лукс, богатство и живот като в романите.

Коко не искала да бъде обикновена съпруга, тя искала бижута, скъпи подаръци, имения, къщи и пътувания. 

Коко попаднала в среда на богати мъже и изкусителни жени и основното й занимание станало изучаването на   поведението на демимонденките (компаньонките). Имитирала жестовете им, изказа им, изучавала облеклото им, дивяла се на дълбоките им деколтета, на талиите, пристегнати с корсети, на еднометровите шапки, неподвластни на гравитацията.

Не след дълго Шанел се издигнала в йерархията в дома на Емилиен Балзан – тя станала една от любимките му заради умението й да язди по-добре и от мъж и заради различния й вид. Коко знаела, че заради крехката си дребна фигура не може да носи дрехи, подобни на другите куртизанки и затова се обличала много по-семпло, с което пък правела силно впечатление.

Носела мъжки ризи, бричове за езда, прави сака, вратовръзки дори. Най-интересни били малките й шапки, които не след дълго френският елит започнал да иска и за себе си. Така малкото бедно селянче станало дама от обществото, за съжаление все още само провинциалното.

Скоро Коко се запознала с още по-важна фигура в живота си – Артър Кейпъл, 30-годишният милионер, известен повече с прякора си Бой. Шанел и Кейпъл имали странна връзка. Дори се говорело, че тя, Балзан и Кейлъп са живели известно време заедно и дори са делели една спалня. Все пак Коко Шанел била поставена пред избор и тя се отдава на Кейпъл, който я боготворял. За него тя била личност, важна и наистина интересна жена и той я подкрепял във всяко нейно начинание.

Харесвало му това, че тя е целеустремена, силна, интересува се от всичко и двамата дори започват да изучават нумерология, мистицизъм и окултни практики. Увлечение, което Коко имала до края на живота си.

Коко била лудо влюбена в Артър Кейпъл и скоро започнала да мисли за брак, въпреки че като по-млада се кълняла, че не желае да бъде съпруга. За нейно съжаление обаче, Артър не се съгласил. Не е било прието демимондетките да се омъжват за своите благодетели. Въпреки че той не се оженил за нея, решава да й помага в бизнеса.

Всъщност той е човекът, който й оказал и най-голяма помощ. Младата, но вече уверена в себе си Коко, се пренесла в дома на Кейпъл на авеню „Габриел” в Париж. В същото време Балзан предоставил и един от своите апартаменти, за да може там Мадмоазел да прави своите шапки. Малко по-късно Шанел се хвалела пред приятели – „Успях да отворя салон за висша мода в Париж, защото двама мъже започнаха да наддават за мен”. И все пак Коко не е постигнала всичко, за което е мечтала. Тя не намира любовта, а и не тъне чак в онзи незабравим разкош, за който копнее. Но всичко тепърва и предстояло.


Апартаментът на Коко в Париж

Малко след като заживяла в Париж, Шанел осъзнала, че всъщност е нещастна. Липсвали й куртизанките и приятелките й. Там, в Париж, Шанел наблюдавала как хората пият кафе и вода от Виши, а вечер ходят в „Максим” и пият прескъпо шампанско. Разговорите се въртели около балета, постановките на Сергей Дягилев, акордите  на Игор Стравински, обсъждало се изкуството на Пабло Пикасо и Анри Матис. Дори започнали да обсъждат правото на жените да гласуват.

Всичко това било непознато за Шанел, която въпреки че живеела в разкош, билa все още необразована. Тя нямала маниерите, нямала културата на парижките куртизанки. Стигнала до това нива основно заради интересната си външност и характера, упоритостта и егоцентризма си - качества, които се харесвали на мъжете, но не и на френското общество.



Когато Бой (Артър) Кейпъл и Шанел излизали заедно, тя се държала неприлично и странно. Била различна от останалите, а за нея започнали да говорят като за „суха” и „неприветлива” жена. И все пак всяка компаньонка на Кейпъл би трябвало да заслужава някакво внимание, защото той се славел като взискателен мъж от най-високо ниво. Та с какво тази грубовата, хърбава жена го е спечелила?! 

Клюките били добре дошли за работата на Шанел. Моадмазел била алчна и цените на шапките, които правела, били доста високи, но това не спирало хората да ги купуват. Когато заговорили по-сериозно за нея, хората започнали да посещават салона й за шапки само за да видят това странно същество, което е омаяло един от най-желаните мъже от европейската аристокрация. Никой не вярвал, че Шанел всъщност е любовница на Кейпъл, докато един ден не били засечени да вечерят заедно. И дошла най-после най- я и най-добрата реклама за Шанел...

Очаквай продължението другата седмица!

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.