Следва

Adidas Fall 2009

Double Trouble - Всичко българско и родно

Когато говорим за мода, и по-точно за българска мода, вещите в занаята гледат по- критично, отколкото е нужно...

All fashion преди 14 години

Когато говорим за мода, и по-точно за българска мода, вещите в занаята гледат по- критично, отколкото е нужно. Не само, че сравняват българските лейбъли със световните, но много често под „българска мода” разбират млади дизайнери, които тепърва прохождат в дизайна или онези, които правят официални рокли и нямат за цел да налагат тенденции.

И все пак, малка страна като България, има с какво да се гордее що се отнася до мода, защото има няколко имена, които правят качествени, интересни, добре направени скъпи дрехи, които по нищо не се различават от работата на световните марки.


Виж кои са дизайнерите, какво се случва със собствените им лейбъли, виж постиженията им и марките, за които работят.
Гордей се с българската мода!



PETAR PETROV
– Ако се загледаш внимателно в списъка с ревютата на мъжка мода в Париж ще ти направи впечатление, че между ревютата на Dunhill и HERMES гордо стои името на един българин.
Петър Петров е на 31 години, живее и работи във Виена, където е завършил дизайн. Още докато учи, той лансира собствена линия за мъжко облекло, а през 2007 година младият българин представя и първата си линия дамско облекло. Марката му представя по няколко колекции годишно, като в момента се продава на много места по света, а от този месец можеш да откриеш дрехите му и в София, в бутик Chache. Уникалното при дизайна на дрехите са неочакваните комбинации на детайли, материи и силуети. /снимката горе/


di+ (Десислава Иванова)




Десислава Иванова е едно от онези имена, които все още работят и живеят в България, но пък са известни по цял свят. Деси разпознаваме със семплия интелигентен дизайн, като тя търси онези малки детайли, които правят една дреха специална.
di+ е лейбъл, който повечето хора, които се интересуват от мода и качествени дрехи у нас познават заради перфектното качество и заради факта, че дълги години марката се предлагаше в бутик Cache редом до имена като Dior Homme, Y’s, Neil Barrett, Helmut Lang, Limi Feu и др. Последно Десислава представи лейбъла си на парижката модна седмица на изложението за prêt-a-porte, където всички без остатък останаха очаровани от показаното. В София дрехи и аксесоари с марката di+ можеш да откриеш на ул. Хан Аспарух 29.


Givenchy ( Ина Асса)




Ина Асса е дъщеря на известния ни художник Греди Асса. Ина учи мода и дизайн в известния френски моден колеж ESMOD и специализира дизайн на обувки в Central Saint Martin. Работи за Paco Rabbane, където прави дизайна на чантите, обувките, очилата и аксесоарите за марката в два поредни сезона (2004-2005). След това работи като дизайнер на обувки за Francesko Smalto, а в момента Ина е част от екипа на Givenchy /специално се занимава с дизайна на аксесоари на марката/. Дрехи и аксесоари с марка Givenchy можеш да откриеш в бутик Vision в София.


Vivienne Westwood ( Светослав Колчагов)




Светослав Колчагов е може би българското име, което е работило за най-много марки сред всички изброени. Светослав работи 5 години с Мариела Гемишева, а от няколко години живее и работи в Лондон. Младият българин, който няма модно образование, а много опит, е работил за Alexander McQueen, Preen, Burberry и др. От четири години той работи и за Vivienne Westwood, като част от екипа главни дизайнери, който наброява точно 7 души - шест дизайнера и самата Вивиан. Всъщност Светослав е най-известен с роклята, която е създал за Vivienne Westwood. А именно бялата булчинска рокля, която Кари Брадшоу носеше във филма „Сексът и Градът”.


On Aura Tout Vu (Ливия Стоянова и Ясен Самуилов)




Ако има български лейбъл, който може да съперничи по креативност на всички други големи имена в дизайна, то това е лейбълът на двамата българи, които работят и живеят в Париж. Ливия и Ясен са създателите на марката On Aura Tout Vu, която е известна с колекциите си висша мода, които могат да се видят по време на модната седмица за висша мода в Париж. За съжаление дрехите им не се предлагат в България, но пък могат да се намерят на много места по света.
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.