Следва

Дейвид и Виктория се събличат за Armani

Proenza Schouler - Едно гениално творение

Има много лейбъли по света, но малко от тях са със силно присъствие и запомняща се линия, която оставя...

All fashion преди 14 години

Има много лейбъли по света, но малко от тях са със силно присъствие и запомняща се линия, която оставя отпечатъци в модата. Това е съвсем разбираемо при марки и модни къщи с много години работа зад гърба си, но когато един млад лейбъл те кара да потръпваш и да се кланяш пред него на всяко ново ревю, значи е специален.

Такъв без съмнение е Proenza Schouler.

Марката е създадена през 2002 година, след като двама млади, амбициозни и много талантливи младежи се срещат в Ню Йорк, в световноизвестния колеж по дизайн Parsons.

Джак Маккалъх (Jack McCollough) и Лазаро Ернандес (Lazaro Hernandez) се запознават през първата си година в колежа, където попадат случайно. Всъщност мечтата на Ернандес, който е от кубински произход, е да стане доктор, а Маккалъх, роден и отрасъл в Ню Джърси, дори не си и мисли да се занимава с изкуство тогава. Явно съдбата си знае работата и среща двете момчета, между които бързо пламва онази искра, нужна при творческата работа в екип. Не отнема много време, и след две години двамата американци създават лейбъла Proenza Schouler - съчетание от имената на майките на дизайнерите.



Преди да се решат да създадат собствена марка, работят с други големи дизайнери. Ернандес има сериозна практика при Michel Kors, а Маккалъх работи известно време за Marc Jacobs. След като придобиват достатъчно опит и популярност, двамата създават марката си, която днес е една от най-известните американски брандове на млади дизайнери. Всъщност лейбълът е рожба на дипломната им работа, по която двамата работят заедно.

При Proenza Schouler се забелязва поглед към историята и създаването на продукти по начин, по който само дизайнери с дългогодишен опит могат да създават. Стремежът е към пресъздаване на забравени кройки и техники, използвани преди много години в Европа.



Твърде интересно за работата на младото дизайнерско дуо е изучаването на мъжкия костюм и претворяването му в дамска дреха. И това си личи в колекциите им. Всеки сезон те представят облекла, в които се срещат елементи от мъжкия гардероб – ризи с мъжки кройки, сака, прави панталони с ръб и др., като умело ги съчетават с изключително женствени блузи от копринен шифон, обувки на висок ток или секси прави поли.

Още с първата си колекция имат сериозни предпоставки за успех, когато Андре Леон Талей, известен американски моден редактор и приближен на Ана Уинтър, споделя, че това са двама наистина много интересни творци, които ще имат голям успех.

Успехът не закъснява и през 2003 година печелят награда за мода в категорията „Млади таланти”, а през 2007 години си поделят модната наградата CFDA Perry Ellis в категорията „Дизайнер на дамска мода” с Оскар де ла рента (Oscar de la Renta). Което вече ги нарежда сред звездите.



Тази година двамата дизайнери създадоха и колекция обувки в колаборация с Vicini SpA/Giuseppe Zanotti, и след това стана ясно, че са подписали договор с фирмата за производството на тяхната марка обувки. През 2007 година Valentino Fashion Group SpA изкупува 45% от компанията на двамата дизайнери, което още повече повишава интереса към марката.

Успешните творци представят всеки сезон колекция дамски облекла, чанти и аксесоари и продават в едни от най-известните мултибрандови бутици в света.


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 17 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 18 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.