Следва

Trend Report - Ресни и пискюли

Еволюция на вечността - Ray-Ban Wayfarer

Ray-Ban Wayfarer (Рей Бан Уейфеър) е модел очила, произведен от компанията Ray-Ban през 1952 година, като...

All fashion преди 14 години

Ray-Ban Wayfarer (Рей-Бан Уейфеър) е модел очила, произведен от компанията Ray-Ban през 1952 година, като този модел слага началото на революция в производството на слънчеви очила.

Моделът очила Wayfarer става изключително популярен в цял свят веднага след пускането му на пазара по няколко причини. Първо, защото моделът е изработен изцяло от пластмаса, което за времето си е революция в производството на слънчеви очила и, второ, заради формата си. До преди това очилата са били или т.н. тип „авиаторски”, или с кръгла форма на рамките.

Най-голяма популярност и успех очилата придобиват през 1961 година, когато Одри Хепбърн ги носи навсякъде, дори и в един от най-известните й филми - „Закуска в Тифани”.

Друг интересен факт около класическия модел очила е това, че според много модни критици те са определяни като едно от най-важните модни произведения на 20-ти век. Това само по себе си говори за нещо изключително. Освен този факт, статистическите данни сочат и друго. От маркетингова гледна точка Wayfarer отново се радва на категоричен успех, като специалистите определят модела като най-продаваният дизайн на очила някога.



Иначе Wayfarer е измислен през 1952 година от дизайнера на очила Raymond Stegeman, който има не един и два патента на модели за Bausch and Lomb, компанията, на която Ray-Ban е дъщерна фирма. Дизайнът бързо бил патентован поради факта, че той е „изключителен и радикален, по свой начин класически и елегантен, но в същото време интересен, модерен, малко ексцентричен, леко плашещ дори и подходящ, както за жени, така и за мъже. Освен това рамките поставят началото на нова ера при очилата по простата причина, че заменят метала с пластмаса”. Това изказване на Стивън Бейли, един от най-известните критици на дизайн по онова време налага Wayfarer на пазара като марка.



Разбира се, и този модел очила има своите слаби периоди, през 70-те години например производството на рамките е сведено до минимум. След това, те отново се появяват на модната сцена, благодарение на филма от 1980 година „The Blues Brothers”, в който всички носят Ray-Ban Wayfarer. През 81-ва от модела за продадени 18 хиляди броя.

През 1982 година компанията сключва договор за $50,000 с продуцентска компания като очилата са носени от актьорите и водещите на телевизионни програми в повече от 60 филма и предавания в периода 1982-1987. Това, разбира се е добра инвестиция, най-малкото заради факта, че от модела се продават по около 300 000 броя на година.



В края на 90-те и началото на 2000 година моделът беше позабравен и малко хора се сещаха за класическите рамки. И все пак историята сочи, че въпреки слабите си периоди, очилата винаги ще са на мода. След 10 години затишие моделът отново стана популярен, благодарение на звезди като Парис Хилтън, Ники Хилтън, Линдзи Лоън и Клое Савини, които често се появяват с очилата на различни събития и партита.



Днес Wayfarer се продава в цял свят, като моделът се предлага в няколко размера, цветове и най-различни шарки. Очилата можеш да намериш в повечето добри оптикi у нас, както и евтини копия на модела по сергиите.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 2 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.