Следва

Ели Гигова няма да се омъжва

Главният редактор на Мадам Фигаро Соня Илиева: Богът е в детайлите

Думата, която определя Соня Илиева безпрекословно и от първи поглед, е елегантност. Елегантност, която...

Лица преди 14 години

Със Соня, изумителна и уникална жена, главен редактор на българския вариант на едно от най-добрите модни списания в света „Мадам Фигаро”, седнахме, изпихме по чаша първокачествено бяло вино и си поговорихме надълго и нашироко за модата, красотата, мярата, вечността и личния стил.

Думата, която определя Соня Илиева безпрекословно и от първи поглед, е елегантност. Елегантност, която буквално струи от тази жена, от стойката, от постановката на главата, от грима и прическата, и от облеклото, разбира се.

Въпреки че на пръв поглед дава вид на сдържан човек, зад слънчевите й очила се крие един изключително емоционален човек, който не само създава красота, но очевидно я слага на пиедестал.

Соня обожава работата си, дълбоко цени професионализма у всеки, когото среща, възхищава се на умението да живееш хармонично и със стил.

За нея работата е абсолютна величина, с нея измерва увереността и красотата. През целия ни разговор, в главата ми звучеше любима мисъл на Лагерфелд: „Личността започва там, където сравнението свършва.”

И въпреки че Соня прави намигване към Ана Уинтър с черните си слънчеви очила, перфектната си прическа и сдържана емоция, любимата ни главна редакторка на модно списание в България - Соня Илиева, е личност със собствен почерк.

„ Ако искате да знаете нещо за мен, прочетете Мадам Фигаро.”
Ние, от View Sofia, не само редовно четем списанието, но и за кратко, но с истинска наслада се потопихме в света на неговата главна фигура – Соня Илиева.

V. S. Мадам Фигаро е …
С. И. Първата дама в света на модните списания. То е за жената, която има формиран стил, която има кариера, може сама да се грижи за себе си, зряла е във вкусовете си и знае какво иска. Мадам Фигаро се стреми да бъде с няколко крачки напред. Признавам, че постоянно коментираме с екипа всички новости и очаквам от хората да бъдат проактивни. В унисон с френското издание-майка се стремим да бъдем авторитетното издание, което поднася елегантно задълбочената и актуална информация във всичките си секции.

Вечната модна икона е
Одри Хепбърн.

Женствеността е … София Лорен. Свързвам понятието с 50-те и началото на 60-те години и с холивудските звезди от този период - 100-процентови, истински красиви жени, с тънки талии и подчертан ханш. И с New Look на Кристиан Диор. Днешното динамично време ни вкарва твърде много в мъжката стилистика. Макар че в последните колекции на повечето големи дизайнери има тотално завръщане към женствеността.



Дрехата, която никога не излиза от мода … класическата, т.нар.вечни модели, неподвластни на време и тенденции. Също бялата риза и комбинацията черно и бяло.

Лицето на корицата на Мадам Фигаро е винаги …световна звезда или модел с излъчване, с присъствие.

Властта е…

Най-големият афродизиак.

Най-стилната първа дама е …
Джаки Кенеди. Днес това са Карла Бруни и Мишел Обама. Дизайнерите имат интерес към тях, новите им тоалети се превръщат във водеща новина, което е индикация, че модата може да промени лицето на света.

Добрата визия зависи от …
Косата. Прическата е най-важна за мен – тя променя звученето на дрехата, дава ми нова енергия.

По какво се разбира добрият фризьор? …

Аз мога да го позная само от начина, по който държи ножицата. Защото всичко започва и свършва с доброто подстригване. За мен е важно и да си допаднем като личности, да имаме еднакви естетически виждания.

Неуверена съм, когато …
Ако говорим за външния ми вид, когато съм изморена, когато съм емоционално разколебана. Визията е резултат от това, което правиш, и това, как се чувстваш.

Вкусът се определя … Мисля, че с него се раждаш и по-малко можеш да го възпиташ. За мен най-важна е простотата и абсолютно споделям мнението на Карл Лагерфелд, че Богът е в детайлите.

Грижата за кожата е изключително важна. И рокля на Ели Сааб би загубила блясъка си, ако лицето и деколтето са зле поддържани. Което е направо престъпно при невероятното развитие на козметичната индустрия. Другото важно условие е продуктите да са адекватни на възрастта. Аз поддържам и секцията за красота в Мадам Фигаро и съм силно пристрастна към темата. Работя за това, жените да са информирани и козметично грамотни.

Тайната на хубавия грим …
умереността, мярката и марката. Разбира се, нужно е умение и следене на тенденциите.

Пластични операции… когато му дойде времето.

Идеалната рокля…
Черната. По принцип не нося рокли от липса на желание за това, но напоследък забелязвам, че тази тенденция се изменя.

Проява на лош вкус е …
да изневериш на себе си. Колкото по-семпло, толкова по-добро. Креативността винаги е плюс.

Красива ме прави … успехът. Когато съм доволна от направеното, се изпълвам с особена енергия.

Най-скъпата ми последна покупка …
Едно уникално палто.


Красотата е …
Уважение към себе си и към другите. Красотата е най-голямото вдъхновение, тя облагородява. Смятам, че не може да си лош, ако живееш сред красота. Въпреки че красотата изисква усилия, човек не бива да свиква с грозното. Никога!

Задължителната покупка тази есен …
Бялата риза. С нея винаги и навсякъде изглеждаш адекватно.

Последната ми покупка в чужбина …
Очила от любима марка.

Мъжът ми харесва у мен това … че винаги се стремя да съм във форма.

Животът без високи токчета е… некрасив и без самочувствие. Те уморяват краката, но придават класа. От висотата им гледаш по различен начин на света, а и той те вижда различно.

Стоките менте …са болката на всеки естет. По-добре да нямам, отколкото да купя имитация.

Кичът е...
липсата на мярка.

Мадам Фигаро България след една година... ще бъде още по-добро.



Последният филм, който гледах е...
„Коко преди Шанел”. Много добър. Самата Коко, освен фигура, белязала историята на модата, е и пример за жените, главно заради хъса, с който прави нещата.

Домът ми е... в бяло, с цветни акценти. За вкъщи пазарувам импулсивно, заради дадена форма, заради цвят или детайл. Като цяло държа на семплите и класическите неща.

По-лесно се работи с... мъже, защото са амбициозни, любопитни, имат желание да се развиват, да се утвърдят. Но харесвам много и дръзките умни жени, които не се страхуват да се състезават. Трябва да си силен, за да надмогваш, включително и себе си.

Съвети... избягвам да давам и не правя компромиси.

На нощното шкафче имам...списания, книги, витамини и крем за ръце. В момента чета, по-скоро препрочитам, пак заради тенденциите в модата, „По следите на изгубеното време” на Марсел Пруст, книга за нещата с непреходна стойност.

Големите дизайнери винаги взимат за пример... майките си. Те са тяхното вдъхновение.

Най-важното в работата е... да си я харесваш, да живееш с това, което правиш. Работата не е просто дейност от 9 до 5. По това се познава професионалистът.

Парфюмът е... част от задължителния ритуал. От години ползвам един и същ аромат и по него колегите ми разбират, че съм в офиса. Когато парфюмът се слее с теб и спреш да го усещаш, тогава със сигурност той е твоят.

Суеверия... нямам. Най-близките ми хора ме обграждат с обич и това е моята защитна жилетка. Вярвам в предопределеността на нещата и събитията.

Интелигентността е... важна в живота, в изкуството, в модата, във всичко. Не е достатъчно само да имаш талант, трябва да го „облечеш” в познания от много области, да знаеш и да можеш много други неща, за да успееш.

Тайната на Мадам Фигаро е...че прави връзка между нещата. Никога нищо не се публикува просто така, само за себе си. Смятам, че задачата на едно списание е да образова с финес, без дидактика. Мадам Фигаро предава в България френския дух и се опитва да научи българката на добър стил.

Всяка възраст...гледа различно на нещата от живота и, съотнесено към модата, трябва да има различен стил. Във Франция например младите момичета във всекидневието си са доста лежерни, но зрелите дами – те са елегантни, подредени, с прически.

Корпоративната лоялност е... изключително важна. Харесват ми и белезите за принадлежност към дадена фирма или професия. Ако попаднеш в Париж , на площад Вандом, винаги можеш да различиш излизащите в обедна почивка служители за коя от намиращите се там къщи работят. Виждаш групичка от две-три дами и веднага разпознаваш, че са от Шанел например – по чантата, камелията на ревера на шлифера...

Една важна заръка: Хората трябва да се научат да мислят! Да мислят!

More Лица