Следва

Old school работна седмица

Трикотажът. Материята на младите експериментатори

Специалисти на трикотажа, които работят елегантно и с креативност. Това са младите Марк Фест и дуо Cooperative Design...

All fashion преди 14 години

Както в изкуството, така и в модата, съществуват тънкости, които те предизвикват, вдъхновяват и карат въображението ти да действа на макс.

Например в модата трикотажът като материя, за разлика от тежко падащите платове, притежава едно изключително качество и то е пластиката, която позволява на дизайнерите да се съсредоточат върху формата и по специално върху движенията на тялото.

Майсторската изработка на десените понякога достига отвъд границите на стандартното, като си играе с детайлите и тяхната възможност да пресъздават всяка форма във всяко измерение.

Съвременният трикотаж е много близо до изисканата форма на „фина скулптура”. В този смисъл работата на Марк Фаст е една от най- сложните и най- интригуващите, с които някога си се сблъсквал.

На 28 години, канадец, той е един от многото ученици на известния Луис Уйлсън в лондонския Central Saint Martins.

Работил е заедно с Bora Aksu, участник в ITS#SEVEN в Триест, където спечели спонсорство за млади таланти, а това му позволи привилегията да покаже своя колекция на London fashion week за сезона есен/зима 09/10.



Естествено, там не остана незабелязан, като получи много внимание от посетителите и много заинтересовани купувачи. Особено се запомно със своите plus size модели, които представиха колекцията му. Следващата негова мечта е да създаде костюмите за някои филм на Тим Бъртън.



„Израстнал съм в Уинипег, Манитоба – град заобиколен от гори. Природата за мен е спокойствие, мистерия, красота. Обичам звуците на задаващата се буря, аромата на нещо по-силно от нас, приближаващите се отдалеч облаци, осветявани от цветовете на светкавици... Създавам всичко на ръка, с шевната машина вкъщи, смесвайки нишки от ликра, вискоза, ангора, кашмир, като работя с пластиката така, че облеклата да не крият тялото, a точно обратното – да го вдигат т на пиедестал. Мисля си за силни и властни жени, с респектиращо излъчване и характерен чар като Тилда Суинтън или Силви Гилем”.



Различен подход използват Анализа Дън и Дороти Хагеман – също деца на небезизвестния Central Saint Martins. След дипломирането си представиха работата си в Palais de Tokyo по време на модното честване на Woolmark, след което бяха наградени с отличието Британски Моден Посланик, а това от своя страна им позволи да участват с колекции за 2 сезона по време на London fashion week. Към това можем да прибавим и сътрудничество с Hussein Chalayan и създаването на capsule-колекция за Henri Bendel за сезон пролет/лято ’09.

Тяхната марка, Cooperative Design, е буквално фешън платформа, отворена към многостранно сътрудничество, която всеки сезон преплита в себе си заемки от други дизайнери, графици, художници и приятели.



“Обожаваме нафукания и еднозначен стил, способен да улови ексцентричното излъчване на този, който по природа е такъв.

Трикотажът е фантастично средство за създаване на илюзорни и непредвидени обем и пластика, за игра с частите на дрехата като пъзел, за ново възприемане на концепцията „шик”, без да я приемаме прекалено сериозно.

Драперии, плисета, линии и усуквания трасформират пластиката на облеклата съсредоточена върху тялото, обувки носени като дреха, рокли, които изглеждат като разделени на две. Нашата визия е абсолютно изън стандарта, и затова простичко го наричаме “Spadgermatazz”, заявяват от Cooperative Design, а ние освен трикотажа, обичаме и всякакви нестандартни решения, коитода ни направят по-свободни в модата и движенията ни напред.
 
От следващата седмица на страниците на ViewSofia ще можеш да прочетеш какви материи предпочитат българските дизайнери и как родните експериментатори създават своята концепция за модата.

Ако пък ти познаваш доста български имена в модния дизайн, на които си струвада обърнем внимание, подкрепи ги. Пиши на за тях, какво точно искаш да разбереш за идеите, колекциите и бъдещите им изяви, а ние обещаваме да ти ги представим подобаващо.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.