Следва

Боян Петрушевски. За един дизайнер е много важно да слуша себе си

Леда Екимова - Чайката

Продължаваме темата за българската мода с една млада и много креативна дама. Леда Екимова е пример за...

Fashion преди 14 години

Продължаваме темата за българската мода с една млада и много креативна дама. Леда Екимова е пример за всестранното развитие на българските артисти.

Помним я от галерията й “Пистолет”, представяща само съвременно българско изкуство, а също и от проекта й Ескимо – платформа за независими български художници.

От няколко месеца функционира и модният лейбъл на Леда – Chaikа, което е и главната причина да поискаме да се срещнем с нея и да си поговорим за множеството й занимания.

V. S: С толкова много проекти зад гърба си вероятно си разностранен талант, но как прескачаш така от проект в проект?
Л. Е:
Аз реално нямах намерение да се занимавам с мода. Въпреки че съм завършила НХА с тази специалност, светът на модата никога не ме е привличал. Прекаленият блясък и изкуственост, с които е пълен ме натоварват. Изящното изкуство винаги е било на преден план.
А "Чайка" и професионалното занимаване с дрехи се роди с идеята за едно лесно занимание, за което винаги съм имала идеи.

V. S: Значи ли това, че оттук нататък ще се занимаваш само с мода?
Л. Е:
При мен всичко взаимодейства и се отразява едно на друго. Винаги съм имала усета за търсене на модерното. Това модерно, което е отвъд границите и изненадва, а не което е масово по улиците и заведенията. Така че моето истинско Аз далеч не се ограничава само с мода или само с галерии.
По-скоро обхваща изкуството в най-широкия му смисъл и с всичките му разновидности.

V. S: Има ли такова нещо като българска мода?
Л. Е:
Има, да. То обаче е крайно подтиснато. В цялото му развитие присъства един такъв български характер, усеща се във всеки един проект – изкуството като цяло ни е абсолютно характерно и ни отразява като народ. Аз лично много харесвам работата на Сашо (Александър) Гергинов (Ham&Eggs). С него съм учила в Академията и в последствие и работила в "Пистолет". Имаме сходно виждане за нещата, а това е много ценно.
Също така съм фен на Нели Митева. Участвала съм в нейни проекти и искрено се радвам за успехите й около откриването на шоурума на Иван Асен 22. Подобни проекти са колкото важни, толкова и трудни за реализиране, а тя определено се справя, което безкрайно ме радва.



V. S: Твоята Чайка, според твоето определение, “има кал по токчетата си, но и не отхвърля камъните Сваровски”. Как така?!
Л.Е:
Жената Чайка е като самата птица. Чайката е някак романтична, сладникава птица, носи усещане за летни страсти и слънце. Но в същото време е съвсем обикновена и не е никак специална. Тя е често срещана, градска, а понякога и мръсна. Отразява и романтиката и реалността на града. Тя е себе си и не се притеснява да е тъжна, весела, ядосана или мрачна, защото не се страхува от емоциите си или от някоя друга дупка в пуловера, да речем. Тя е елегантна, без да е официална. Чайка е себе си.
Моята героиня носи Сваровски, просто защото харесва блясъка на камъчетата, а не заради името.
По същата логика не я притеснява и калта по обувките й – защото й липсва това чувство за изкуствена показност.

V. S: Може ли модата в България да се превърне в доходоносен бизнес?
Л. Е:
Не, не може, но сякаш има надежда за това. Със сигурност модата у нас е по-доходоносна от изящното изкуство (смее се). По-простата прчина, че дрехата е много по-необходима от една картина, да речем. За жалост обаче това никак не е достатъчно.
Засега модата като изкуство има малки шансове за печалба, за разлика от марките конфекция, но въпреки това развитие има.

V. S: Откъде се зареждаш с цялата тази енергия?
Л. Е:
Изцяло от музиката. Обожавам underground punk и post punk банди и оттам черпя цялото си вдъхновение. В общи линии всичко, с което съм се занимавала, е заместител на музиката. Така и не можах да се захвана с нея и най-лесното приложение на вижданията ми беше рисуването и модата. Въобще Чайка е една много музикална птица. (смее се). В моя жовот мода, изкуство и музка винаги са присъствали, просто точно в този момент съм извела само едно на преден план.

V. S: Има ли световни имена, на които гледаш с уважение и почитание?
Л. Е:
Изобщо не следвам тенденции и не съм се вглъбила в творчеството на световните имена. Сама осъвършенствам усета си и не се нагаждам към никакви трендове и течения. Няма как да не се възхищавам на Антверпенската школа обаче, талантът на повечето творци завършили там е неоспорим.
Харесвам също началния YSL.

V. S: Откъде пазаруваш за себе си?
Л. Е:
Повечето си дрехи сама правя, но когато пазарувам, то обикновено е от 2nd hand и vintage магазини. Останалото е или собствено производство или семеен реквизит. Фамилията ми има отношение към дрехата от много поколения и естетиката винаги е била на високо ниво.

Обожавам дрехите на бабите и прабабите си и съм взела всичко, което е останало от тях. Това наистина са скъпоценни вещи и носят дух, който днешно време рядко се намира в магазините.

V. S: Освен Чайка, ще ни изненадаш ли с някой нов проект?
Л. Е:
Все още искам да имам галерия. “Пистолет” затвори поради нисък професионален интерес и прекалено много ,разходи за сметка на приходите. Планирам евентуална галерия в помещението под “Чайка” за творби на български артисти, но засега това е само идея, ще видим как ще се развие.

Чайка е на ул. Раковски 122 (вход откъм ул. Хан Крум)
 

More Fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.