Следва

9 прости правила за добро настроение в празничните дни

Salon Olfactive Sofia. Домът на Марк Джейкъбс в София

Във всеки по-голям европейски град има места, които са реални примери, за новото културно мислене, когато става...

Fashion преди 14 години

Във всеки по-голям европейски град има места, които са реални примери, за новото културно мислене, когато става дума за пространства, в които се влюбваме от пръв поглед.

Появяват се кафенета, клубове, галерии, салони, огромни зали или просто няколко пейки край нова модерна скулптура, дело на напредничави хора и креативни идеи.

Защото новото, модерното и скъпото вече не е това, което блести и е до болка познато, а това, в което има мисъл, идея и отношение.

Съвременната култура надживява необходимостта от псевдо бароковия лукс.

Едно такова малко местенце с много идеи, по дизайн на Емилиян Събев, се появи тази седмица в столичното ни пространство.

Разделено на две, от двете страни на Раковска 145, то поставя интимността и уюта над лукса, имайки стремежа да развива модерна култура на обслужване и мислене.



От едната страна е малкият дом на Marc by Marc Jacobs, където ще те накарат да се чувстваш наистина у дома.

Седнал в удобно кресло можеш да изпробваш всички обувки в магазина, в търсене на своята, а тя няма начин да не се появи сред подбраните модели.



За този сезон за теб са подбрани по-агресивни модели, които ти действат магнетично. Варират от много елегантни до топ моделите на Marc. Цветовете са спокойни и дълбоки, а материалите се простират от напа, през задължителния за всяка зима велур, до лак в подсилени цветове.

Обувките се издигат на комфортна височина върху стабилна подметка, а панделките и токовете, носят усещането за същинския Marc Jacobs. Предстои пристигането на колекцията пролет-лято, която от своя страна обещава експлозия от цвят и материи.



Но не си представяй дома на Марк като просто нов бутик за обувки, защото не е. По стените са окачени красиви фотографии на част от колекцията, направени с идеята да намерят място в твоя нов интериор, а до креслото ще намериш рафтове с подбрана литература и списания, които също можеш да купиш.

Единствено снимката на Марк не се продава, за съжаление.



От другата страна на номер 145 е Salon Olfactive Sofia или с други думи малък салон, в който темата е ароматите . Като казваме малък, наистина имаме предвид малък, толкова, че вътре се побираш само ти, защото изборът на парфюм е всъшност нещо много лично.

Влизайки в Salon Olfactive Sofia се приготви за среща с някои от наистина големите имена. но не добре познатите ти марки, които се предлагат в останалите магазини за селективна козметика и на които си се наситил отдавна.



С изключение на Acqua Di Parma, всички лейбъли се предлагат за първи път в България. Това са Comme Des Garcons и Byredo, както и Van Cleef & Arpels Extraordinary. Селекцията е представена в 3 части: класика, алтернатива и бъдеще.

Неочаквана, но напълно адекватна изненада e българското кътче: лавандулова вода, класическа розова вода и розова вода от роза Alba, лавандулово и розово масло в най-чист вид.



Естествено допълнение отново са книгите и списанията като Monocle, Fantastic man и Acne Paper, които можеш да си купиш единствено тук.



Изобщо, създаден е един нов, модерен малък свят специално за теб. Отиди и сам го усети по своя специален начин. Струва си честото минаване край тези две малки витрини – те ще бъдат винаги интересни и любопитни.
 

More Fashion