Следва

7 златни правила, за да си върнеш формата и красотата без глад, но с мисъл.

Лидия Ковачева - Приетата през деня храна трябва да доставя на организма всичко необходимо, от което той се нуждае

В тази поредица от материали, които ще посветим на здравословното хранене, не можем да пропуснем да...

All About Life преди 14 години

В тази поредица от материали, които ще посветим на здравословното хранене, не можем да пропуснем да цитираме някои от най-големите имена, не само чужди, но и български, революционери в тази област, и по този повод всеки ден ще започваме деня си с някои от най-емблематичните текстове от издадените им книги.

Стартът на седмицата е Лидия Ковачева. Тя няма нужда от представяне, всеки е срещал или опитвал поне веднъж нейната теория за лечебния глад.

Ето с какво избрахме да започне здравословната ни седмица:

"Приетата през деня храна, оформена като дневен рацион, не само трябва да отговаря на изискванията на природата, но трябва и да доставя на организма всичко необходимо, от което той се нуждае за едно здраво и нормално съществуване.

Тъй като и по този въпрос не е постигнато единодушие между учените, нека се обърнем към резултатите не на теорията, а на практиката.

Една опростена и лесно разбираема схема с включените към нея продукти е съотношението, до което са стигнали днес диетолозите и което е дало определени резултати:

25%- 1/4- сурови или накиснати във вода сухи плодове
25%- 1/4- сурови зелен чуци според сезона (домати, краставици, зеленолистни зеленчуци, кореноплодни и пр.), ползвани като салати.
20%- 1/5- топлинно обработени зеленчуци - тези, които нямаме навика да ползваме в суровия им вид: картофи, фасул, леща и др.
10%- 1/10- белтъчини: сирене, кашкавал, мляко, извара, орехи, бадеми, фъстъци, яйца, риба и т.н.
15%- 1/6- въглехидрати- хляб (пълноценен, чиито трици и зародиш не са отстранени при смилането на житото), мед, захар, всички житни храни
5%- 1/20- мазнини- растителни масла, краве масло

Препоръчително е суровите растителни продукти - плодовете и зеленчуците- да се увеличават до 70-80% за сметка на топлинно обработената храна.

От предложената схема е ясно, че главната съставка на дневната храна, на която се дава превес, са плодовете в сурово състояние.

Наравно с тях се препоръчват и зеленчуците, които заемат половината от дневния рацион, като само една част от тях са обработени топлинно."
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 17 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.