Следва

Наоми Кембъл, Синди Крауфорд и другите супермодели на Off-White, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Yoox, Net-a-Porter и Mr Porter спряха продажбите за Русия

Volvo и Volswagen прекратиха продажбите си в Русия. Днес същото направиха и някои от най-големите онлайн търговци на луксозна мода  

All fashion преди 2 години

Компанията Yoox Net-a-Porter Group, която притежава ритейл-платформите Mr Porter, Yoox и Net-a-Porter, отмени обработката на поръчки от Росия и спря доставките си до дестинацията. 

В момента, при отваряне на сайтовете от руски акаунти се появява предупреждението: "Предвид усложняващата се ситуация, не сме в състояние да приемем нови поръчки от вашата страна. Изпълнението на поръчки и доставки  е преустановено до ново уведомление". 

Представители на компанията досега не са комментирали ситуацията. Все още е възможно да се правят поръчки от Русия на Farfetch, Matchesfashion и Mytheresa. 

Преди дни Farfetch представиха отчет за четвъртото тримесечие на 2021 година - приходите на компанията са нараснали със 125,5 милиона долара до 665,7 милиона, което е покачване с 23% спрямо 2020 година. Акциите на Farfetch също са нараснали, с цели 40%, до 21 долара за акция. 

Очаква се и посочените ритейлъри да преустановят до часове търговията си с Русия. Наложените санкции са насочени към влиятелни и богати представители на руското общество. Към този момент луксозните стоки не бяха включени в общия списък на санкциите на ЕС срещу Русия, но предвид развитието на войната на Русия в Украйна и допълнителните мерки, които днес ЕС ще оповести, се очаква всички доставки на луксозни стоки до РФ да спрат. 

Morgan Stanley изчислява, че руските покупки представляват по-малко от 2% от световните продажби на големи луксозни марки. По този начин е малко вероятно въвеждането на ограничения върху износа на първокласна мода да навреди на показателите на модната индустрия.

Значението на руските потребители за сектора на луксозните стоки е намаляло през годините и сега е доста незначително, казва анализаторът Едуард Обен.

Така износът на италианска мода за Русия възлиза на 1,2 милиарда евро, при общ износ от 100 милиарда евро, което е само 1,2%.

Правителството ще вземе решение за необходимите мерки, а ние ще се съобразим с тях и ще се адаптираме към всички приети ограничения, коментира възможността за забрана на доставката на маркови дрехи в Русия Карло Капаза, президент на Италианската национална камара за мода. 

More All fashion