Следва

Мода отвъд границите

Седмица на модата в Лондон. Дни 4-ти и 5-ти. Бурята

Дали защото понеделник е ново начало, дали защото най-очакваните имена бяха наблъскани именно в този ден...

All fashion преди 14 години

Дали защото понеделник е ново начало, дали защото най-очакваните имена бяха наблъскани именно в този ден или просто защото Лондон е велик град с още по-велики колежи по дизайн и с още по-велики именити дизайнери,  четвъртият ден от седмицата на модата беше бурен.

Времето беше бурно, ревютата - сюрпризиращи, а партитата вечерта не простиха на никого, но за това по-нататък.

Началото даде Nicole Farhi. Дотук нищо специално.

Всеки обича бежово-черните комбинации, но може би това е така, защото са преекспонирани и сигурни.

Nicole Farhi
показа красиви дрехи, красиви визии, особено харесахме камилските палта с дължина над глезена, но наистина нищо специално.

Красиви, меки и женствени визии.



Втори беше Antonio Berardi, който противно на стремежите на модната индустрия да се креативизира, рециклира и реинвентира и каквото ви дойде наум със смисъла на създаване на нещо ново от старото, нещо различно, той бе заложил на тоталната класика.

Черни рокли над коляното, сака, шифон, обемни космати палта. До тук все още нищо специално. Единственото, заради което можехме да кажем: “О да, запомних това ревю”, бяха трите визии с черно-кремави геометрични рокли и финалните дълги червени велурени рокли, откриващи бляскав гол гръб.



Осман е от онези дизайнери, които правят красиви отвъд тенденциите, елегантни и качествени дизайни, затова не търсехме нищо повече от неговата колекция. Фактът, че в нея видяхме огромно пашкулоподобно кожено палто, торбести панталони и нашит с мъниста бюст може само да ни радва. И най-красивата, хомогенна и стилна колекция има нужда от няколко по-креативни визии, за да възбужда вниманието на публиката.



Да заложиш на бродерии във време, в което всички са на вълна принтове, е различен подход от страна на Christopher Kane. Но цветни бродерии върху черна кожа!? Моля да ни извините, господин Кейн, но не всичко ново и различно върши работа за колекция. А и знаем, че можете повече от формулата “късо&секси”, всички сме гледали вашето фантастично пролет-лято 2009.



Erdem твърди, че е получил вдъхновението си за колекцията от документалните географски филми, заснети от сестра му. Идеята е да бъде изграден образът на момичето, което оцелява. Тенденция при дизайнерите е да впишат в дрехите си послания за заплахите, които тегнат на природата и човечеството. Момичето на Erdem обаче явно има ангел пазител, защото от каквото и да й се е наложило да оцелява, изглежда безупречно в много късите и много дълги рокли с красиви принтове на птици, цветя и дантела - до една прекрасни.



Макар че не сме очаквали голяма доза оригиналност от Jaeger London, все пак марката се стреми да създава женствена, практична и приятна конфекция на високо ниво, то останахме приятно изненадани. Визии, от които всяка нормална жена с усет към индивидуалния стил би избрала за постоянния си есенен гардероб. Страхотни боти. Костюм с цвят на карамел върху мрежест пуловер. Go, go Jaeger London!



През тази есен Marios Schwab ни предлага да се облечем “по немски”. Вдъхновението си дизайнерът черпи от носталгията си по преподавателките му в училището по шиене в Залцбург от неговото детство. Оттам и заигравката с деколтетата - квадратни и ниски или затворени около врата. Дълги ръкави и малко детайли, ако изобщо, наред с малки симпатични болера. Определено нещо различно, донякъде романтично и премерено. Какво повече да искаме от колекция!



Paul Smith също се представи в понеделник. Какво да кажем!? За една модна къща с десетки години традиции поредната есен не е нещо феноменално. Докато моделите минават по подиума, просто гледаш със задоволство, че и доброто старо съществува, за да създават визии, с които не се покорява космоса, нито приличате на герои от Аватар, а просто изглеждате шик. Макар, да си признаем, малко потръпнахме от скъсаните чорапогащници и то в черно. Малко.



Вторник започна с Ashish, който твърди, че се е вдъхновил от “летните ваканции, романтиката и отдалечените места”. Е със сигурност към инспирациите му можем да добавим Италия, Италия и пак Италия, както и пайети и пак пайети, футбол и шипове, и така до безкрай. Ревю точно за 9 сутринта, за когато и беше определено - много свежо, много цветно, доста весело и, според нас, никак есенно.



Веднага си проличава белгийската класа в колекцията на Peter Pilotto. Дизайнерът и неговият сътрудник Christopher De Vos трупат шеметна популярност с все по-зрелите си идеи. Освен, че вече са факири в дигиталните принтове с есенни, но не потискащи цветове, акцентите са ярко оранжеви парчета, космати опашки или сребрист латекс, а фактът, че предните им колекции се разпродадоха страшно бързо, е достатъчен, за да обърнете внимание на есен-зима 2010.



Още откакто се е появил на модната сцена, Jonathan Saunders не е спрял да трупа успехи, награди, както и все повече известни личности по първите редове на ревютата си. За есента ни предлага монохромен градски шик - графични принтове и меки силуети и яснота на визията, с която малко дизайнери могат да се похвалят.



Burberry Prorsum ви оставихме за накрая, не просто защото ревюто се проведе часове преди края на женската част от модната седмица, а защото най-хубавото се оставя последно. В случая това бяха авиаторските якета - любов от пръв поглед! Това е масивен удар на дизайнера Кристофър Бейли, който обясни, че авиаторското яке е новият тренчкот - “също толкова универсално, силно и секси, мъжко и женско”. Дали не се роди нова класика?

Ще видим! Нали сме наблизо!

Със съдействието на   

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 17 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.