Следва

Лили Иванова в нова роля. Като водещ на женско предаване

Сватбен сезон. Традициите повеляват: Ако ще е сватба, да е като никоя друга

Всяко момиче си е представяло деня, в който ще се обвърже с любимия чрез заветното „да”...

Лица преди 13 години

В разгара сме на сватбения сезон. Според миналогодишната статистика предпочитаните месеци за бракосъчетания са били юни, август и септември.

И така! Всяко момиче си е представяло деня, в който ще се обвърже с любимия чрез заветното „да”.

В наши дни подобни мечти са по скоро повлияни от Холивуд, отколкото от традициите, но при всички положения сватбата е едно от най-вълнуващите събития в живота ни.

Встъпването в граждански брак се е превърнало в безкрайно поле за културни и тематични заемки, израз на музикалните и други вкусове на двойката или просто осъществяване на причудливи хрумвания.

И тъй като лятото е предпочитан сезон, нека разгледаме някои от любопитните факти около сватбите:

Мястото:



Едно от първите неща, които трябва да включите в плановете си е локацията на голямото събитие.

В това отношение, бракосъчетаването отдавна е напуснало соц стереотипите и ресторантите с червени покривки. Все повече влюбени решават да разменят клетвите си в ботанически градини, галерии, крепости, замъци, в хавайски стил на плажа.

В България подобна алтернатива е венчавка в Ягодинската пещера.

Там в „обредната” зала, сред сталагмити и сталактони имате възможност да засвидетелствате чувствата си.

Единственото, с което трябва да се съобразите е, че температурата в пещерата поддържа постоянните 6 градуса целогодишно, така че не е лошо да предупредите гостите да се въоражат с връхна дреха.

Тематика на тържеството:



Можете да направите сватбата си в ориенталски стил, издържана в готик елементи, на колела, по вода, във въздуха или изцяло традиционна за разнообразие.

Актуално сега би била „еко сватба” – със салфетки от рециклирана хартия, здравословно меню и естествена аранжировка например.

Пръстенът:

Историята на брачните халки започва в древен Египет по време на фараоните. Формата на пръстена олицетворявала луната и слънцето, които хората почитали и свързвали с дома и огнището. Безкраят на кръга се асоциаирал с непрекъснатостта на връзката.

Отвореният център в средата символизирал бъдещето.

По-късно и в древен Рим се появява пръстен от желязо, който младоженецът връчвал на родителите на булката в знак на поетата отговорност да се грижи за нея. В последствие в Англия и Франция се появяват първите халки от благородни метали и гравирани бижута.

Според ирландският фолклор, ако халката не е изработена от злато, това би донесло лош късмет на двойката. Друго тяхно вярване е свързано с размера на пръстена – в случай, че той е прекалено тесен, вещае болезнена ревност.

Твърде широкият също се приема като предвестник на неприятности.
До каква степен тези вярвания са реални, никой не може да отговори. Но със сигурност трябва да имате предвид , че това ще е аксесоар, с който няма да се разделяте.

При пробата старайте се пръстите ви да не са подпухнали или в друго нетипично за ръцете ви състояние. Ако пък сте почитателка на среброто, дървото и керамиката в бижутата и смятате, че жълтият цвят няма да се върже с тях, можете да заложите на платина или бяло злато. Както при всичко останало, халката изцяло зависи от предпочитанията ви, а ателиетата които могат да обслужат потребителските капризи са множество.

Роклята (виж миналогодишния избор на ViewSofia):



Бутиковите къщи, частните шивачи и магазините предлагат безкраен избор на сватбени облекла. За разлика от времената на „белите девствени ризи”, сега една жена може да се омъжи в пола-панталон, костюм, рокля, а дори и „облечена” само в боди пейнт.

Най-важното, колкото и тривиално да звучи, е роклята да ви е удобна. Тежките воали, шлейфове и пристегнати корсети, надали ще спомогнат за доброто ви изкарване.

Добро решение е семпла рокля с акценти, а в тази сфера можете смело да развихрите въображението си.

Флоралните мотиви отдавна са възприети като „булчински”. Слънчогледи, маргаритки, рози, допълват не една и две рокли. Заимствайки от природата, алтернативно решение могат да бъдат и плодовите мотиви.

Например деликатни обеци във форма на череши биха били свеж аксесоар към облеклото ви.

Ако смятате, че вашите идеи ще изправят роднините на нокти, вижте някои от най-странните бракосъчетания:

• Сандра Еънс и Джерон Кипърс буквално са се хвърлили към бездната на любовта. Младоженците се бракосъчетали на платформа, която бавно се издигала и когато достигнала 164 фута (приблизително 50 метра), те разменили халките си и скрепили клетвата…с общ бънджи скок.

• В щата Охайо, САЩ, друга двойка изрекла съдбоносното „да” в McDonald’s. Веригата за бързо хранене била мястото на първата им среща. По този повод те избрали царството на хамбургерите и пържени картофки за своята сватба.

• Още едно шантаво решение идва от Орегон. Подвизаващи се под артистичните имена Карол Банер и Морган Нилсън, решили да споделят с всички както свещенния си съюз, така и любовта към професията си. Младоженците не били адвокати, банкери или чиновници, а клоуни. За церемонията избрали Alberta Street Clown House, а официалното облекло и на двамата включвало задължителни аксесоари като големи обувки и червени носове.

• Явно мястото на първата среща е популярно при сватбените решения. Дано обаче късметът ви е по-различен от този на Роки Греъм и Дейв Харт. Защото те сключили брак не къде да е, а на сметището. Е, след такава сватба, вероятно възможността нещата да станат по-зле е минимална.

• На 14 февруари 2003 година пък се състояла най-голямата нудистка сватба. Подобна идея със сигурност решава проблемите с избор на рокля, но замислете се дали искате да видите чичо си гол в Големия Ден?

• Да свържеш живота си с друг изисква смелост, силен дух и психическа издръжливост. Непалската двойка Пем и Мони са доказали тези си качества и физически. Те са сключили брак на връх Еверест. Това се казва извисена любов!



В крайна сметка в планирането на събитието, разполагате с безкрайни възможности и поле за изява на въображението си.

Това, което не бива да забравяте е, че колкото и изнервящи да се окажат подробностите около приготовленията, вече сте направили най-важния избор. А именно – човекът, който ще застане до вас пред олтара.

Пак по тази така любима и неизчерпаема тема, ще си говорим отново в петък, когато с гръм и трясък ще разбием някои съществуващи митове. Не сме свършили със сватбите!

 

More Лица