Следва

Носител на награда Grammy ще се появи на основната сцена на SPIRIT of Burgas

Софийска опера и балет се готви за "Кармен-сюита" по Алисия Алонсо

Балетът „Кармен-сюита” на Алберто Алонсо и музика Бизе-Шчедрин в България е поставен от балет „Арабеск” и...

Events преди 13 години

Балетът „Кармен-сюита” на Алберто Алонсо и музика Бизе-Шчедрин в България е поставен от балет „Арабеск” и премиерата му е през 1969 г. Тя се превръща в изключително ярко културно събитие.

На самата премиера танцуват прочутите Алисия Алонсо, Азари Плисецки, Хосесина Мендес и българите Ичко Лазаров и Владимир Гинкулов.

Ролята на Кармен в същата постановка по-късно танцуват прекрасните български балерини Красимира Колдамова (която Вю София класира сред 25-те най-красиви българки над 50), Маргарита Траянова и Емилия Драгостинова. В образа на Хозе се превъплъщават Юри Зубарев и Владимир Янкулов, а Ескамилио е Антон Калинов.

През 1985 г., постановката е възстановена и в нея танцуват Румяна Маркова, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов и Георги Неделчев.

За Балета на Софийска опера, това е бленувана премиера. Директорът на балета Сара-Нора Кръстева споделя:

„Още от дете мечтая за „Кармен”! Гледала съм по телевизията спектакъла и се запалих по идеята някой ден да осъществя мечтата си.
Като „огнена жена”, а и като директор на балета, определящ репертоара, с огромно вълнение пристъпих към тази постановка. Искам да изиграя този образ! Цялата трупа е вдъхновена и амбицирана да създадем незабравим спектакъл, за което изказвам огромната си благодарност! Нашата мечта ще се сбъдне!”


„Кармен”

Музика: Бизе-Шчедрин
Хореография и режисура: Алберто Алонсо
Асистент-хореограф: Соня Алонсо
Художник на декора: Борян Белчев
Художник на костюмите: Християна Михалева
Асистент режисьор: Риолина Топалова
Репетитори: Евгения Кръстева, Ясен Вълчанов
Участват артистите от Балета на Софийска опера: Диляна Никифорова, Веса Тонова, Дарина Бедева, Сара Нора-Кръстева, Росен Канев, Трифон Митев, Ясен Вълчанов, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Александър Александров, Кирил Иванов, Румен Бонев, Еленко Иванов, Теодор Воденичаров, Марта Петкова, Катерина Петрова, Анастасия Неделчева и др.


Дарина Бедева и Диляна Никифорова се готвят за "Кармен-сюита"

Балетът на Софийската опера ще реализира прочутата творба, написана от композитора Родион Шчедрин - великолепна интерпретация на гениалната музика на Жорж Бизе.

„Кармен-сюита” е създадена специално за голямата руска балерина Мая Плисецкая, хореограф и режисьор е Алберто Алонсо, а премиерата е в Болшой театър през април 1967 г. Преди повече от тридесет години този спектакъл е показан и на Софийска сцена, при гастрол на Кубинския национален балет. Ролята на Кармен претворява друга голяма балерина – Алисия Алонсо.

Вълнуващият сюжет на Мериме и дълбочината на чувствата в операта на Бизе придобиват философски оттенък в балета-сюита. „Кармен” е удивителна квинтесенция на страстни емоциии и силни характери, изразени чрез съдържанието на новелата и музиката на композиторите.

На 24 и 25 юни и 26 юни от 19 ч., Софийска опера ще представи балетът „Кармен- сюита” по музика на Бизе-Шчедрин, както и „Серенада” от Чайковски.
 

More from View Sofia

Художественият ръководител на балетната трупа на театър Станиславски и Немирович-Данченко подаде оставка

Celebrities преди 2 години

Френският хореограф Лоран Илер подаде оставка от поста си на художествен ръководител на балетната трупа на Академичния музикален театър "Станиславски и Немирович-Данченко" (МАМТ)

Който няма балеринки на Chanel, да инвестира мигновено!

All fashion преди 3 години

Тези съвършени самоходки са за онези от нас, които търсят модел над времето, пространството и капризите на трендовете. Правим уговорката, че можем да си копум подобни само от физически бутик на френската модна къща, която не търгува онлайн. Така че, съчетаваме шопинга с едно отскокване до Париж...  

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?