Следва

Необичайно и от хартия

От архива: Бъдни вечер по Магдалина от "Гладната Акула": Домати с ориз, стафиди и кедрови ядки

Всеки ден на страниците ни неизчерпаемият източник на идеи в интернет пространството ще ти показва по една рецепта...

Food преди 12 години

Оригинална дата на публукуване: 15.12.2010 година

Тъй като Бъдни вечер е само след четири дни, нека си припомним фантастичните рецеоти, които публуквахме миналата година. 

Неизбежно е! Във времето преди Коледа ни топли само илюзията за чудния семеен обяд на голямата богата трапеза, сред най-близките ни хора.

И сред поредицата от Най, Коледата, облечена в НАЙ-хубавите ни фантазии, се оказва и сред НАЙ-очакваните събития през годината.

Дали е защото ни събира заедно или защото ни отвлича от тривиалните задължения, този празник все още ни кара да правим странни, но ужасно любими и познати неща. Като например да редим играчките по елхата, да кичим дома със светещи лампички и да печем курабийки на фона на обичайния коледен филм по телевизията.

И за да пуснем съвсем Коледния дух, заключен в нас, направихме за теб една поредица от най-вдъхновяващите коледни ястия.

Разбира се, на помощ повикахме най-добрите импровизатори в кухнята – именно кулинарните блогъри.

Всеки ден на страниците ни неизчерпаемият източник на идеи в интернет пространството, наречен океан от блогове, ще ти показва по една авторска рецепта, ексклузивно за ViewSofia.

Ето и първият ни гост:

Магдалина от „Гладната акула”
http://www.hungryshark.eu/

В блога на Магдалина ще намериш „най-вече рецепти, продукти, заведения, пътешествия и бири (може малко и за вино).” пише тя за себе си.

Магдалина е част от кулинарното дуо Нож и Виличка, което в продължение на три години ни зареждаше с гениални хрумки за закъсняла вечеря, неделен обяд или сладки, сладки моменти. От месеци насам и двете дами имат лични блогове, което само удвоява удоволствието ни.

Ето какво сготви Магдалина за теб, дни преди Бъдни вечер, рецептата и снимките за която са предоставени от нея самата:

"Рецептата за домати с ориз, стафиди и кедрови ядки е донесена от италианските сефарадски евреи, които слагат на масата за Рош Хашана различни пълнени зеленчуци , риби и птици, тъй като се вярва, че годината ще е пълна с благодат като тях.

И тъй като сефарадската кухня до голяма степен е повляна от маврите, то тези ястия са напълно подходящи за нашия вкус, даже бих казала задължителни, а и малко разнообразие никога не е излишно по време на пости. Който не пости пък може да добави в плънката малко телешка или агнешка кайма или просто да ги приготви за Бъдни вечер като допълнение към традиционните сърми и пълнени чушки.



Необходими продукти:
6 средни домата
1 средна глава лук
¼ чаена чаша стафиди
¼ чаена чаша кедрови ядки
½ чаена чаша сварен ориз
3-4 зърна бахар
бяло вино
зехтин
пресен лимонов сок
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер
сол


Предварително сваряваме ориза в леко подсолена вода.

Докато го чакаме, накисваме стафидите в хладка вода или бяло вино. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко зехтин до златисто, но за не повече от 10 минути.

Добавяме стафидите, кедровите ядки, една супена лъжица вино, счукания на ситно бахар, черния пипер, двата вида червен пипер, като внимаваме с лютивия, защото бахара е достатъчно пикантен.

Бъркаме около 2 минути, докато стафидите и ядките поемат ароматите на подправките. Преди да свалим от огъня в сместта изсипваме 2 чаени лъжички лимонов сок и наръсваме със сол.

Добавяме предварително сварения ориз, разбъркваме хубаво и оставяме да изстине.

Докато чакаме пълнежа да се отвърне до стайна температура, изрязваме горната част на доматите и я оставяме настрани, защото ще ни послужи за капачета при печенето.

Издълбаваме внимателно доматите с лъжица, като заделяме месестата част. Когато сме ги изчистили напълно, ги напръскваме леко отвътре с лимонов сок и сол.

Смачкваме добре това, което е останало от доматите и го задушаваме на котлона за около 10 минути с малко зехтин, 4-5 супени лъжици вино и сол, като слагаме никакви други подправки.



Когато и сосът е готов, пълним доматите с плънката и ги редим в намаслена със зехтин тавичка.

Във всеки домат сипваме по една чаена лъжичка от соса, след което ги захлупваме с капачетата. Останалият сос изливаме около доматите и слагаме в предварително загрята до около 200 градуса фурна.

Печем около половин час, но най-добре е на око да се прецени дали доматите за добре опечени и покафенели.



Сервират се на стайна температура, като доматеният сос чудесно балансира пикантния, леко сладнеещ ориз."

До утре, когато на същото място ще те чака ново кулинарно изобретение.
 

More Food