Следва

AGGATA - гордостта на Алекс Раева

Как работят професионалистите

Наистина ли познаваме косата си толкова добре, че да сме готови да я подложим на определени манипулации за промяна и разкрасяване...

Beauty преди 16 години

Наистина ли познаваме косата си толкова добре, че да сме готови да я подложим на определени манипулации за промяна и разкрасяване?

Ясно е, че всеки нов сезон налага съответно нови тенденции и за да да спестим време, а понякога и средства, често пренебрегваме професионалната намеса и решаваме да се справим сами. В това, разбира се, няма нищо лошо, особено, ако го правим добре, но всички трябва да знем, че красивата коса не е просто даденост, а се постига с цената на малко повече внимание.

Отидохме в салон за красота "Мадлен" да си говорим за тенденции – изрусяване, къдрици - без да знаем, че на първо място трябва да се съобразяваме с най-важната тенденция, а именно за здравата коса. Естествено, нямаше да знаем и как и защо, ако красивата коафьорка Ина Михова не ни разказа за начина, по който там се грижат за косите на клиентите си.

Преди да си обяснил на две на три как искаш да изглежда прическата ти, влизайки в "Мадлен", косата ти бива подложена на обстоен преглед с микроскоп, с който се установява до колко е увредена и съответните процедури по лечението й.

Обикновено и при най-поддържаните коси може да се забележи натрупване на мъртви клетки. Отстраняването им става с ексфолиираща маска, която освен почистващ има масажиращ ефект. За лъскавина и здравина на косъма се нанася възстановяващо олио в краищата, още преди измиването с шампоан. В "Мадлен" разполагат и със специална апаратура, с която кожата на главата се затопля до подходяща температура. Обясниха ни, че това се налага, за да могат порите на кожата да се отворат достатъчно и по този начин да се улесни проникването на полезните средства в дълбочина. Парата пък дава на косъма необходимата хидратация, много важна за пълното му възстановяване.

При по-сериозните проблеми, като например мазен скалп със сухи краища, се използва допълнително и маска, която има за цел да балансира омазнаването. В "Мадлен" знаят, че стресът действа изключително неблагоприятно върху косата и за да облекчат влиянието на най-разпространената болест през 21 век, прилагат на клиентите си т. нар. ароматотерапия и масаж на кожата на ръцете.

За да е в крак с тенденциите, Ина Михова посещава редовно коафьорски семинари в чужбинаМоскава, Париж, Истанбул, Атина, Милано. Наскоро завърнала се от Париж, тя ни разкри какво ще е модно през новия сезон. Идват пищните холивудски прически, дългите коси и русите нюанси – от кестеняво до много светло русо. Къдрици в стил 40-те години също масово завлядяват световните сцени. За изключителния вид на тези къдрици трябва да потърсиш професионалист, поради специфичната предварителна обработка на косата. Можеш да си ги направиш и вкъщи, но преди да започнеш, трябва да знаеш, че не става лесно. За целта ти трябват ролки с голям диаметър, достатъчно дълга коса и много търпение. Преди това, разбира се, се нанасят и необходимите маски.

Докато я гледаме как работи, Ина споделя с нас, че актуално във фризьорските среди е това, което търсят хората. А те търсят най-вече онова, което е най-лесно за поддържане и в домашни условия. Като шампион по мъжко подстригване, тя знае как да прави косата така, че да бъде лесно обработвана и от самия клиент. Професионалното око на стилистката Ина Михова умее да преценя всички фактори. Съобразяването с формата на черепа и пропорциите на тялото са само част от процеса по съдаването на прическата. Добрият професионалист трябва да умее да разпознава и характера на клиента си. 

Затова в "Мадлен" познават всеки един, седнал на стола пред огледалото. Защото личното отношение към хората е по-важно от всичко останало.

Салон за красота "Мадлен" можеш да намериш на бул: "Патриарх Евтимий" 29 а.


More from View Sofia

More Beauty