Следва

We love: Леопардовият принт само при обувките

Дизайнери за следене: J.W. Anderson

Комбинацията между зловещи феномени и любов към мистични същества от историята и литературата превръщат J.W. Anderson...

All fashion преди 13 години

Комбинацията между зловещи феномени и любов към мистични същества от историята и литературата превръщат J.W. Anderson в един от най-интригуващите дизайнери на британската мода през последните години.

Роден в Северна Ирландия през 1984, Джонатан Уилям Андерсън всъщност е мечтал за кариера в киното. През 2001 се мести във Вашингтон, за да учи актьорско майсторство в The Actors’ Studio, където открива страстта си към сценичните костюми. Скоро се връща в Лондон, където работейки като стилист – най-забележимата му работа е заедно с художника Руфъс Уейнрайт – Андерсън завършва дизайн на мъжки облекла в London College of Fashion. Дипломира се през 2007, когато създава и собствения си лейбъл.

J. W. Anderson прави дебюта си през септември 2007 по време на седмицата на модата в Лондон с мъжка колекция, запомнена с истинските насекоми, които той използва за бижутата. Тя бързо е последвана от мрачната есенно-зимна колекция за 2008, вдъхновена от Распутин. Истинския си пробив той прави с колекцията пролет-лято 2009 „Око за око”. J. W. Anderson.


J.W.Anderson пролет-лято 2009

Характерната черта на работата му е това, че той винаги пренася каквото може от мъжкия в дамския гардероб и обратно. Описва клиентите на лейбъла си като свободни, а ботушите като най-популярното си произведение.



J. W. Anderson се обръща към дамската мода преди три сезона, като създава пънк приятелката на мъжа, олицетворяващ J. W. Anderson, която краде дрехите му, за да предизвиква внимание. Първата му дамска колекция за есен-зима 2010 се превръща в хит и сега стои гордо до вече стабилизираната му мъжка линия, като дизайнерът признава, че не търси андрогинен ефект в дрехите си, а по-скоро идеята за любовници, които заемат дрехите си. Историите му се въртят повече около дрехи, които пресъздават емоции, от колкото около половете.


J.W.Anderson пролет-лято 2011

J. W. Anderson е от първите дизайнери, които наистина наблягат на кратки филми, за да пресъздадат идеята на своите дрехи. За колекцията пролет-лято 2011 той изпраща момче и момиче на дълго пътуване в Щатите, които експериментират с различни опиати по пътя си. За филма дизайнерът използва кристали Swarovski, чиито популярен блясък създава и халюциногенното усещане на кадрите.



Колекцията есен-зима 2011 е наречена Страхът от натурализма и се заиграва с представите ти за възрастта, половете и вкусовете. Андерсън отново прокарва идеята за заемките между половете, която натъртва последните три сезона в мъжките си колекции и която му служи доста по-добре в дамските. Истината е, че неговите момичета-момчета са доста по-интересни от момчетата-момичета.

Трите неща, които са го вдъхновили за колекцията са филма Изгубени в превода, феновете на Smiths и провинциалната естетика, а музиката, която е звучала в студиото му по време на подготовката на този сезон, е The World's Greatest Love Songs.


J.W.Anderson есен-зима 2011

Последно го видяхме в Лондон преди два дни, представяйки мъжката си колекция за предстоящата зима. Сам открий приликите тук (подсказваме - започни отдолу нагоре с обувките с пух, следвани от полите и т.н.).

Попитан какво предстои на лейбъла му, Андерсън отговаря „Баланс.”

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 17 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.