Следва

Да бъдеш Шотландец

Феноменът "Северно сияние"

Pozor са онези, които организират фестивалите "Цветята на Корана" с филми от Близкия Изток и Африка, "Късо...

Movies & TV преди 13 години

Pozor са онези, които организират фестивалите "Цветята на Корана" с филми от Близкия Изток и Африка, "Късо съединение" - представящ различните форми на късометражното кино и "Сатори в утрото на есента" с филми от Далечния Изток.

От 7 до 17 април пък в България ще се прожектира селекция от 13 вълшебни произведения на скандинавското киноизкуство.

Това е трето издание на фестивала, който се нарича Северно сияние с филми от Скандинавия и Прибалтика, а прожекциите са в „Дом на киното”, „Евро синема“, „Червената къща“ и “Dada Cultural Bar”. Специално подбрани филми от Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Естония и Литва ще задоволяват любопитството ни.

Най-обширно представена е норвежката кинематография с 4 филма: Мътни води е на младия режисьор Ерик Попе и наблюдава майка, която губи детето си, млад мъж, който става убиец, и за опитите им да се помирят с миналото си и собствената си съдба.

Север пък е на дебютанта Руне Денстад Лангло и е с награди за най-добър филм от фестивала в Трансилвания, на ФИПРЕССИ от Берлинале и за дебют от Трайбека. Това се очертава като най-успешният норвежки филм за 2009-та. Разказва за ски състезателя Йомар, който след като изживява нервна криза, се изолира в самотно съществуване като охрана на ски парк.

Другарят Педерсен
е непоказваният в България филм от 2006-та на Ханс Петер Моланд, който публиката заобича покрай топлите човешки истории Абърдийн и Донякъде нежен (от програмата на последния София Филм Фест).

С типичен скандинавски хумор е наситена комедията Повечето хора живеят в Китай, режисирана от дузина млади режисьори. Сюжетът се върти около собственика на бензиностанция Ласе, който прекарва свободното си време във възстановяване на стария си самолет и мечтае да полети.

Дания ще се представи с три заглавия, сред които е откриващият филм Малкият войник на режисьорката Анет Олесен. След още една военна мисия в чужбина, младата Лоте се връща у дома, напълно разочарована от живота. Ненадеждният й баща й предлага работа като ескортен шофьор за нигерийската му приятелка Лили.

Това, което никой не знае пък е психологически трилър на един от Догма режисьорите - Сьорен Краг Якобсен.

Изключително любопитен е сценаристкият проект на Ларс фон Триер Съзряването на Ерик Ницше, заснет съвместно с режисьора Якоб Туесен. Разказва за интелигентния, но в много отношения неопитен и срамежлив младеж Ерик Ницше, който иска да стане режисьор. В края на 1970 г. Ерик е приет да учи в Датското филмово училище, за да попадне в света на безполезни преподаватели, странни състуденти и неписани вътрешни правила. По всяка вероятност главният герой е алтер егото на самия Триер, чието желание е да си отмъсти за травмите, които му е нанесло кинообразованието.

Тъжно-смешна е тийнейджърската комедия от Швеция Роля на принцеса, която деликатно и без грам клише или назидателност интерпретира проблемите на различния в затворено общество с установени норми. В малък град някъде в Швеция, живее 18-годишната Мая. Мечтата в живота й е да стане актриса. Роля на принцеса е вторият филм на режисьорката Тереза Фабик, който с ненатрапчивото си послание и искрено разбиране на героите напомня дебютния филм на Лукас Мудисон Покажи ми любовта.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Посолствата на Норвегия, Финландия, Дания, Литва и Естония в България, както и със съдействието на филмовите институти в съответните страни.

Цялата програма можеш да разгледаш на: pozorcompany.com.

 

More Movies & TV