Следва

Видео арт в соц музей: в София се случва повече, отколкото си мислиш

Вим Вендерс и български режисьори на кинофестивала в Сараевo

Започна тазгодишното издание на престижния сараевски кинофорум, чийто специален фокус тази година са...

Movies & TV преди 12 години

Започна тазгодишното издание на престижния сараевски кинофорум, чийто специален фокус тази година са основно филми от Балканите и Източна Европа.

Те разискват наболели за региона теми и проблеми, но погледнати по нов и необикновен начин. В състезателната програма на събитието тази година участват само дебютни, режисьорски проекти, какъвто е „Аве” на Константин Божанов. Желанието на селекционерите е да подкрепят младите творци на балканите каза: Елма Татаражич – основен селекционер на Сараево Филм Фестивал.

Официалното откриване на фестивала беше с гала прожекцията на „Льо Хавре” на Аки Каурисмаки в присъствието на актьора Андре Уилямс.

Още през първия ден от програмата беше представен и филма на българския режисьор Камен Калев, „Островът”, който е част от програмата „Във фокус” - тя има за цел да представи най – добрите регионални продукции през изминалата година.

17 –ия Сараево Филм Фест не е първрото представяне на Калев по време на фестивала. През 2009 той взе наградата на Международната федерация на киноклубовете CICAE за дебютния си филм „Източни Пиеси”.

Прожекцията на „Островът” се случи при препълнена зала и голям интерес от страна на младата, международна публика и в присъствието на Елица Кацарска – продуцент на „Островът”. Дали заради Калев, който е вече добре познат в Сараево или заради Летисия Каста - звездата от световна величина, която изпълнява главната женска роля във филма, организаторите признаха единодушно, че билетите за филма са свършили още предния ден.
Международната премиера на „Островът” беше по време на кинофестивала в Кан тази година, прожекцията в рамките на Сараево Филм Фест се счита за първата регионална, а в България ще можем да гледаме филма по кината след 10 октомври.

Във фокуса на Сараево Филм Фестивал заедно с „Островът” попада и дебютният пълнометражен филм на Драгомир Шолев „Подслон”.



Специални гости на тазгодишното издание на Сараево Филм Фестивал са : Сузане Биер – носителка на чуждоезичен Оскар през 2010 за филма си „В един по добър свят”, немският режисьор Вим Вендерс, който ще представи своя филм „Пина” и ще чете лекции пред участниците в „Talent Campus” - уъркшоп, който се провежда ежегодно в Сараево и има за цел да събере на едно място млади студенти, режисьори, актьори и продуценти от региона.

Израелският режисьор Ари Фолман ще е президент на тазгодишното международно жури в което миналата година взе участие и Сааден Изил Аской – актриса „Източни пиеси” на Камен Калев.
Други важни гости са Нани Морети, Милчо Манчевски,Ян Вогел и Лукреция Мартел на чието творчество е посветена тазгодишната ретроспектива „Tribute of” – част от официалната програма на фестивала.
На тазгодишното издание на фестивала участват 7 български филма, което още веднъж доказва възхода, който бележи българското кино. Филмите са копродукции на БНТ и са финансирани от българския Национален Филмов Център.
 

More from View Sofia

More Movies & TV