Следва

Петте неща, които НЕ харесахме в модата през изминалата седмица

Шапката: Съвети за оцеляване на аксесоара

Летните сламени шапки на майките и бабите ни бяха позабравени по горните рафтове на гардеробите и в...

Fashion преди 12 години

Сламените шапки на майките и бабите ни бяха позабравени по горните рафтове на гардеробите и в скриновете в летните ни вили. Сламата им стана по-суха и чуплива, а цветните панделки по тях потъмняха.

Съвсем сме забравили времената, когато да ходиш без шапка – „гологлав” – е било висше нарушение на етикета, равносилно на това да тръгнеш бос по улицата.

Това лято, слава богу, шапките се завърнаха – да ни спасят от слънчасване и да добавят по-усъвършенстван стил към оскъдните ни и небрежни летни дрехи. Ниски сандали с къса рокля на цветя или шорти и тениска могат изведнъж да се превърнат в завършен аутфит само с една шапка, ако е правилната.

Всички видове класически шапки с периферия са на мода сега – меки платнени, филцови или сламени. Това означава, че можеш да избираш сред огромна вариация на модели. Каква ще ти подхожда? Ето няколко съвета за намирането на идеалната лятна шапка.

Най-общото правило при всички кръгли модели е, че периферията на шапката трябва да е пропорционална на косата ти. Пищна вълниста грива ще изглежда смешно с малко бомбе отгоре, освен ако не си танцьорка в кабаре от 30-те. Ако пък косата ти е подстригана късо или е права и много тънка, можеш да се изгубиш под твърде голяма капела. Така че целта ти е баланс в пропорциите на гривата и шапката ти.



Дългата гъста коса ти позволява да си сложиш голяма капела от плат. Така лицето ти ще е обрамчено във вълните на косата ти и меките извивки на капелата. Ще изглеждаш като кукличка! Само избягвай прекалено широките дрехи, за да не се получи съвсем развлечен силует.

За предпочитане е или да избереш пола или шорти с дължина над коленете, или скини модел панталон. Ако панталонът ти е от моделите, които са разширени в ханша, той трябва да се стеснява в глезените. Вариант са и дългите до земята прави поли – но отново избери възможно най-тясна, защото в противен случай има опасност да заприличаш на ходеща палатка.



Ето още един пример за успешен аутфит с шапка. Ако си решила да сложиш широка капела, добра идея е от предната вечер леко да накъдриш долната част на дългата си коса. Ако си естествено вълниста или къдрава, не изправяй косата си.

Тук резултатът е чудесен и защото шапката, тежките къдрици и широката риза в горната част на тоалета са балансирани от много тесните и къси панталонки.



Блогърката Дойна Чобану, която иначе много харесваме, леееко е прекалила с широчината на тази гигантска шапка. Косата й не е чак толкова гъста и обемна, че да позволи такава крайност в размерите. Но тоалетът е спасен от по-късата дължина на полата, много високите обувки, които издължават силуета, и разголения кръст. Така Дойна все пак изглежда фина и грациозна въпреки огромната шапка и широката пола.

Средната дължина коса, около раменете, означава средна по големина шапка. Ако си подстригана на черта до раменете, пробвай твърда сламена шапка с плитко дъно - така ще се получи заигравкаравка с мъжката мода, но лекото момчешко излъчване може само да ти е от полза.



Ето още един пример за комбинацията средно дълга коса – средна шапка, този път с по-елегантен привкус.

 

Малката шапка-бомбе е за теб, ако си подстригана късо. Малката шапка повече привлича внимание, отколкото прикрива – тя ще подчертае лицето ти и ще бъде знак за силна индивидуалност.

Ако имаш бретон, килни шапката леко назад – така ще подчертаеш линията на косата.




Можеш да носиш бомбе и ако си дългокоса, но тогава трябва да прибереш косата си на плитка или кокче.
 

More from View Sofia

More Fashion