Следва

Изгониха от еротично шоу "любовницата" на Азис

Йепе Рубинг - Холандското чудо, което създаде шахбокса и редовно предизвиква задръствания в Берлин и Токио

Iepe Rubingh е холандски артист с разнообразен репертоар. Обича да прави задръствания и да ги нарича...

 

Лица преди 12 години

Iepe Rubingh е холандски артист с разнообразен репертоар. Обича да прави задръствания и да ги нарича пърформанси, или пък да боядисва с автомобили.

Също така много обича спортовете – толкова, че изобретява съвсем нов - шахбокса. Да, правилно – шахбокс, спорт, който изисква най-доброто от състезателите и физически и интелектуално. Спортът става доста популярен, и даже през 2005-та, титлата в тежка категория на първото Европейско първенство грабна Тихомир „Тичко” Доврамаджиев от Варна!

В последния си арт проект, Йепе организира ъндърграунд „боядисване” на едно кръстовище в Берлин. Решихме, че това е една много интересна идея, свързахме се с него и му зададохме няколко въпроса:

V. S. Съвсем накратко: кой си ти и защо това, което правиш като артист, е важно?
I. R.
Аз съм холандски артист и организатор на спортове. Опитвам се да работя във и със самото общество.

V. S. Принципно хората те наричат пърформанс артист. Защо избра точно този „тип” изкуство, за да изразяваш идеите си?
I. R.
Мисля за себе си предимно като за „обществен” скулптор. Публични пърформанси или социални скулптури са много добри начини да достигнеш до възможно най-много хора.



V. S. От най-интересните ти проекти са блокираните кръстовища в Берлин и Токио, с целта да направиш огромни задръствания. Кое мислиш, че е по-важно в случая: реакцията на хората докато събитието тече, или тази на хората, които в последствие разбират за случилото се?
I. R. И двете са важни, разбира се. Събитието трябва да е идеално направено заради хората, които участват в него. Но винаги трябва да се мисли за ефекта и върху тези, които разбират за него само чрез документацията.



V. S. Известен си още и като основателя на шахбокса. Как би описал хората, които избират да участват в този нов и изтощитетелен спорт?
I. R. Повечето от тях нямат нищо общо със света на изкуството. За тях е най-важно самото спортуване. Разбира се, те мислят и осъзнават това, което правят. За мен е голяма чест, че тези хората са приели концепцията за спорта, която аз изобретих.



V. S. Защо точно шах и бокс, а не примерно игра на “Го” и фехтовка?
I. R. Какво може да е по-добро от комбинацията между спорт №1 в борбата и спорт №1 в мисленето?



V. S. Най-скорошният ти арт-проект беше „Painting Reality” [Рисуване на реалността]. В него, с помощта на 500 литра водоразтворима боя и около 2000 невинни автомобила, ти изрисува едно кръстовище в Берлин. Каква беше основната идея на този проект?

I. R. Идеята беше много проста: исках да направя нещо естетически красиво заради хората, които ще минат около кръстовището и ще го видят. Чисто философски това се вписва в концепцията ми да се работи във и със самата реалност.

V. S. Също така бие на очи, че това отново се случва на кръстовище. Както те привлича в кръстовищата?
I. R. Много просто: там се срещат много и различни неща и хора.

V. S. Проектът беше ли съгласуван по някакъв начин с берлинските власти или беше ъндърграунд?
I. R. Никога няма да вземеш разрешително за такова нещо. Единственият шанс е да вземеш разрешително за снимачна площадка. В нашия случай си беше изцяло ъндърграунд с наша тайна организация.



V. S. Наскоро някой неизвестен български артист(и) преобрази войниците от Паметника на съветската армия в София в американски супергерои като Джокера, Капитан Америка, Супермен и дори Роналд МакДоналд. Какво мислиш за използването на подобни места, т.е. бивши Съветски паметници, за графити и обществено изкуство?

I. R. Да, видях го. Смятам го за страхотно!

V. S. В една статия за The Guardian ти спомена, че искаш това, което правиш, да не се възприема като „изкуство”, защото първичната реакция на хората за това е като за нещо „трудно” или „плашещо”. В този смисъл, какво трябва да бъде изкуството днес?
I. R.
Изкуството трябва да продължава да стига до хората. По всички възможни начини!

Личния сайт на Iepe може да посетиш тук : http://www.iepe.net/

А ако искаш да се присъединиш към шахбокса : http://www.facebook.com/group.php?gid=17252280340&ref=ts

More Лица