Следва

Дизайн за вдъхновение. Малки смели декорации

3 страхотни арт проекта, които, ако ти е възможно, трябва да видиш на място

Във ViewSofia продължаваме да настояваме, че през летните месеци най-доброто място за изкуство е извън...

All About Life преди 12 години

Лято, море, мисли в посока на любов и коктейли... Почти не ти е до изкуство в затворена галерия или зала. Затова ние продължаваме да настояваме, че през летните месеци най-доброто място за изкуство е извън галериите и музеите!

Изкуството трябва да е там, където хората минават случайно и непринудено, защото по този начин, то става част от ежедневието.

Затова ти представяме три иновативни арт проекта:

1. Waste Landscape напълно заслужава името си! [„Отпадъчен пейзаж”] Инсталацията се състои от 60 000 непродадени или изхвърлени дискове!

С толкова много пластмаса двамата французи – Elise Morin и Clemence Eliard – създават изкуствения пейзаж изцяло на ръка. Дисковете за зашити един за друг и по този начин са формирани големите полусфери, които на всеки софиянец биха напомнили на мистериозните каменни топки в Южния парк. Размерът на цялата инсталция е 500 квадратни метра от пластмасови дюни, които отразяват околната среда.



Основната цел на авторите е, разбира се, да насочат общественото внимание към проблемите със замърсяването с пластмаса. Идеята на инсталацията е да покаже как един дребен ежедневен обект може да се превърне в нещо толкова голямо и значимо: също както самото замърсяване с пластмаса.



Сега Wasted Landscape се намира в Centquatre в северен Париж, който в момента е държавна институция за популаризиране на изкуството. Само преди десет години същото място е общинско гробище. Идеята на проекта е да се покаже на възможно най-много хора, което значи че пейзажът ще бъде представян на множество обществени изложби, след което ще бъде рециклиран изцяло. Ако искаш да го видиш – трябва или да отидеш до Париж до 10-ти септември или да почакаш да дойде някъде по-близо до България.

http://www.youtube.com/watch?v=uXgG97W96X8

2. Sea Spires е съвсем различен вид проект.



Мястото е Long Beach, California, а клиентът е местната автобусна компания. Като част от общински проекти за подобряване на публичните пространства артистът Cliff Garten създава тази серия скулптури, които служат и като осветителни тела. Изработката е от неръждаема стомана, а формата на 5-метровите скулптури е вдъхновена от калифорнийските медузи.

По думите на директора на местната комисия по обществените културни проекти: „много е важна връзката между изкуството, транспорта, и цялостното състояние на публичното пространство”. И наистина, малки жестовете като Sea Spires могат видимо да подобрят дадено място. Както каза един коментатор на дизайн блога “The Contemporatist”: „Тези скулптури са надолу по улицата от моята къща... радвам се че така моят квартал се появи в любимия ми блог!”

3. Augmented Reality Advertizing Takeover
е сложното име на един всъщност много семпъл но дързък арт проект.



Идеята на Augmented Reality [добавена реалност] е да се комбинират информация от реалния и виртуалния свят. Това се случва предимно чрез мобилни телефони или таблетни устройства.

В случая главните участници са радикалните PublicAdCampaign, които смятат, че общественото пространство трябва да се използва предимно за обществена комуникация и взаимоотношения, а не за корпоративна реклама.

Дигиталният арт проект използва устройства като iPad-a за да заменя уличните реклами с бунтарски произведения на изкуството. Когато гледате през камерата на таблета той „улавя” билбордите и фирмените лого знаци, след което ги заменя с посланията на артисти като Ron English, John Fekner, Posterboy, Doctor D и други.



Това всъщност е последният и дори най-спокоен проект на PublicAdCampaign. Техните не-дигитални изяви често включват нелегалното пребоядисване на билбордове на МакДоналдс или Camel в стрийт арт.

Това, разбира се, отново ни напомня за нашия Паметник на съветската армия. Ако можеше само и графитите по фасадите на София да са по-политически и социално обвързани, а не само едва разчетими драсканици...

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.