Следва

Супа от миди

Déjà vu - новото вдъхновение на интериорните дизайнери

Интериорните дизайнери винаги охотно се поддават на изкушението да претворяват в съвременните интериори звучене от минали епохи...

All About Life преди 12 години

Попадали ли сте на място, на което сте сигурни, че вече сте били? Интериорните дизайнери винаги охотно се поддават на изкушението да претворяват в съвременните интериори звучене от минали епохи, да пресъздават духа на знаменити личности или просто да разкажат с декорация интригуваща история.

‘‘Един дизайн се приема добре, ако носи в себе си носталгия по миналото’’– повтаря и повтаря легендата на дизайна Лора Ашли.

Този сезон дизайнерите на едноименния бранд надминаха всички очаквания – четири от шестте им нови линии са истинско предизвикателство към историята на изкуството – кино, мода или фотография.

Far from Heaven/’Далеч от рая’ е линия, изцяло вдъхновена от едноименния филм с Джулиан Мур, която за ролята си на перфектната домакиня получава номинация за Оскар за главна женска роля.


Сцена от филма “Far From Heaven” (вдясно)

Както филмът, така и интериорът на ‘Laura Ashley’ препращат в Америка на 50-те. Американската домакиня обожава богат и елегантен интериор, пищност и внимание към детайла. Комфорт, в който тя е кралицата. Дом, който й носи статуса на успяла жена. ‘Laura Ashley’ постигат това внушение и не пестят разкош – кадифе за дамаска, коприна и копринен жакард за прозорци.



Не. Само завеси не са достатъчни – прозорецът е богато облечен с римски щори и пелмет. Мебелите са тежък орех с огледални повърхности. Кристалните орнаменти, макар и стилизирани са навсякъде - от осветлението до огледалата, дръжките на чекмеджетата и рамката за снимка. Цветовете са предимно неутрални – преливащи един в друг френско сиво, трюфел и бисквитка, с добавено сребристо синьо и зелено, като водата на Нил. И точно както във филма - в този богат и спокоен дом, преливащата от жизненост и женственост домакиня изпъква облечена в дръзки и ярки цветове.

Field of Dreams/ ‘Поле на мечтите’ е линия вдъхновена от филма с Кевин Костнър в главната роля, пресъздаващ образа на американски фермер от царевичните поля на Айова. И какво друго, ако не червено? Какво друго, ако не макове?



Обсебени от представата за червените цветя на фона на безкрайните царевични ниви, дизайнерите на ‘Laura Ashley’ ги трансформират в един смел до дързост, но топъл, уютен, предразполагащ интериор.


Сцена от филма“Field of Dreams” (вдясно)

Маковете са основен мотив от завеси, възглавнички, картини и чаши. Основната палитра, върху която те цъфтят, е от земните тонове – трюфел и лен. Много отдавна не сме виждали такава лекота в мебели цвят венге – дори те са осветени от яркостта на маково червеното.

Каквито и да са мечтите ви, този стимулиращ интериор ви превежда отвъд тях. Червеното е цвят за креативност, промяна, преследване на целите – точно какъвто е героят на Кевин Костнър.

Mille fleurs/ ‘
Хиляди цветя’- едно реално винтидж внушение, което чрез използване на фотографски принт ни телепортира директно в 60те и то точно в Pimloco/Пимлико – малък квартал в централен Лондон, известен с цветния си площад и специфичната ‘Regency’ архитектура.


Снимка на кафене в квартал Pimlico, London (вляво)

Архивните снимки от модната колекция ‘Пимлико’ на Laura Ashley, допълнени от класическия за периода принт на ‘хиляди’ дребни цветя оживяват един до полуда носталгично-романтичен интериор. Ценителите на детайла ще отбележат, че завесите и спалните комплекти са точно с тези дребни цветчета, с които е принтирана и роклята на усмихнатото момиче от черно-белите фотографии.



Познавачите на история на модата ще потвърдят, че с оригинални фотографии са облечени рокличките на столовете, облепени са стените, изработени са кутии за шапки и даже са подлепени кориците на албумите и тефтерчетата. Вгледайте се в снимките – ефирни но дълги рокли, чадър срещу слънце, велосипед, игра с кученце от породата ‘Cavalier King Charles Spaniel’.



Настолна лампа с формата на етажен поднос за сладки, възглавнички от принтирани снимки, ароматни торбички с лавандула във формата на сърчица, стъклена гарафа с чашка за вода, домашни аромати – букет от хиляди цветя... Декорации и аксесоари за спокоен, ведър, неподвластен на ежедневието начин на живот.

Gosford/ Госфорд – тази дизайнерска линия е закачка към филма на Робърт Алтман Gosford Park, чието действие се развива в английско провинциално имение със същото име. Във филма, ловният уикенд се превръща в разследване на убийство, но интериорните дизайнери спират със заимстване само на елементи от прекрасните цветни градини – лалетата на Госфорд.


Сцена от филма „Gosford Park” (вляво)

В боровинково червено, в лилав аметист, в искрящо оранжево-черешови цветове. Палитрата е изненадваща като гръм и въздействаща като упойващ аромат.



Бродирани върху коприна или принтирани върху памук, детайлният рисунък на всяко листенце и жилка е изумителен. Желанието да се гушнеш върху диван в лалетата на Госфорд е почти непреодолимо.



Е, каквото и да ви е на сърцето, каквото и да е времето навън, както и да бушува светът наоколо, в такъв дом душата се рее в най-прекрасната цветна градина.
 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 1 ден

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 5 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.