Следва

Пиле по мексикански по стара семейна рецепта

Назаем взехме от 24 часа: По родните курорти или една нощ в Слънчев бряг

Пешеходната Шишман в неделните дни почти не смущава шофьорите софиянци, защото тук животът е...

All About Life преди 12 години

Пешеходната Шишман в неделните дни почти не смущава шофьорите софиянци, защото тук животът е най-спокоен, задръстванията са рядкост, а местата за паркиране - в изобилие. Точката на кипене е на изток, по цялото родно крайбрежие, щастливи мигове за оставащите. Свидетели на това какво се случва по курортите, където граждани заминават да почиват, са репортерите на 24 часа, които за една нощ в добрия стар Слънчев бряг са направили великолепен репортаж на Диляна Бедросян.

Взимаме го назаем с малки съкращения.


Клубовете

"Бедрум", "Какао", "Брилянтин", "Час пик", "Домби" - това е затвореният кръг на нощните забавления в Слънчев бряг, където през уикенда буквално като порой се изливат най-мощните и модерни автомобили в България и хиляди млади хора.

Още от главния път от Несебър за Слънчев бряг движението малко след полунощ е блокирано от стотиците аудита и мерцедеси тук-там някоя по-обикновена кола, които близо час търпеливо изчакват, за да стигнат до огромния автопарк на метри от морето. За да се докопат до място за паркиране край модерната зона, шофьорите заплащат пет лева. Полицейското присъствие и регулировчик са задължителни до сутринта, а често и през деня. Патрулките са навсякъде. Тази откъсната от комплекса и открита към морето денс зона продължава да е хит за българите, показвайки буквално цялото притежание и прелест на гостите. Този така наречен ексхибиционизъм се изразява най-вече в автомобилите и облеклата и среща многохилядна публика там.

Безброй дамски токове се забождат в пясъка, за да стигнат по червения килим, постлан върху дървени скари, в една от първите стъпки на нощния живот - "Час пик". Дълги елегантни рокли, бял лен и охранители в черно се сливат ведно. И въпреки големия интерес плажът е напълно свободен за любопитни посетители, които могат да участват в ритъма на нощния живот, наблюдавайки отстрани.

Паркингът е максимално разширен и улеснен за гостите. Заради огромния им брой обаче паркирането се превръща във виртуозно изпълнение.

След час мъки скъпите возила вече са паркирани и пясъчният път зове първо към чилаут клуба - "Бедрум", където гостите изчакват реда си на още една дълга опашка върху дървени скари, за да стигнат до входа, после да преминат през фейсконтрола и накрая да се изправят с чаша в ръка до така наречения елит.

Стъпка две - "Какао" - изключва претенциозното облекло, защото идеята е да танцуваш по пясъка до сутринта. Едни от най-добрите диджеи от страната и света застават зад пулта, затова и посетителите са разнородни и далеч по-естествени.

Следва ретро клубът, където също от полунощ тълпите напират. Чалгата обаче традиционно се оказва най-натоварена откъм хора. Опашката започва от алеята на паркинга и непремерено се разширява към входа. Последната цедка е "Домби", където не влизат орди. Това е мястото, където разпускат или по-точно приключват "големите". Размерите на обособената сграда са по-малки от тези на останалите кътчета за нощни забавления, а заведението е напълно закрито и наподобява будоар.

Нощният живот в тази част на Слънчев бряг не приключва на зазоряване, а дълго след това заради афтърпартитата, които могат да продължат докъм 9 сутринта.

Потоците от хора обаче едва се побират на плажа. Успоредно с него като гигантски лунапарк кипи от живот и крайбрежната алея на Сънито, а около един от символите на комплекса - "Кубан", хората, алкохолът и мощните викове на пресипнали младежи се завъртат като истинска центрофуга. Този участък е зает изцяло от чуждите туристи. Предимно английска, немска и руска реч могат да бъдат различени сред мощните викове и песни по алеите.



Слънчев бряг е като летен лагер, препълнен от млади туристи, но с пилон на всяка кръчма. Това лято танцуващите по баровете момичета са повече дори и от атракциите на курортния комплекс.

Атракционите

Още в 10 часа вечерта около плажа цари хаос от хора. В началото на нощта времето за детски игри не е изтекло, атракционите са пълни с невръстни гости. На всяка крачка се предлагат различни забавления - бънжди за 4 минути на цена от 10 лв., стрелба с пушка за 15 лв., пързалка и батут за 5 лв., толкова е и тестът за малки пилоти.
И тъй като всичко по алеята е буквално накуп, само на метри от стената може да бъдат забелязани хора с потопени в аквариум крака.

Услугата "доктор фиш" е на цена от 10 лева за премахване на мъртви клетки по кожата. Пред някои заведения има и оксижен бар, който се заплаща за минута по левче. Пълно с народ е и по миниголф игрищата, зад кръчмите, където срещу 8 лева получаваш половин пиле, салата, картофи и напитка. Между баровете се предлагат фонтани с шоколад, ретро снимки или рисунки. Портретите са по 75 евро на човек. Дори можеш да опънеш табанче на улицата, за да ти направят бърз педикюр срещу 10 лева. Почти залепен за хотел "Дюн" е и гигантски динозавър, който приканва да се запознаеш със звяра отвътре. Офертата е да преминеш през вътрешностите на чудовището и да оцелееш само срещу 8 лева.

Ако не минеш отвътре, поне можеш да скочиш нагоре, така че да видиш целия комплекс през клетката на високо повече от 15 метра бънджи срещу 25 лв.

И докато по алеята движението и пиенето са твърде динамични, то една романтична традиция продължава да е жива - нощ на плажа. За щастие на туристите около полунощ няма прибрани шезлонги. Затъмнената ивица около мостика е притегателно място за младите туристи. За разлика отпреди, сега влюбените двойки могат да се отдават един на друг върху шезлонги, а не директно на пясъка. Плажът нощем е пълен като през деня, но от бурни компании, заредени с алкохол, събрали плажните легла като на ведомствен банкет.

Така нощта прелива в ден и денят в нощ в най-големия ни черноморски курорт, завършват материала си репортерите на 24 часа.

Цялата статия можеш да прочетеш във вчерашния брой на всекидневника, 8 август.

И как ти се струва, привлекателно място ли еголемият ни луксозен курорт или не за твоята лятна отпуска?
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.