Следва

ViewSofia препоръчва: Вълшебна риба тон, паниран патладжан и ризото в Joya Bar&Dinner

Здравни симптоми, които не бива да игнорираш, особено след дълъг отпуск

Вярваме, че си отговорна към здравето си и се вслушваш в сигналите на тялото си...

Life преди 12 години

Отпуската свърши, за някои, но така или иначе дните на плажа се броят на пръсти. Знаем, че докато кротко събираш тен всичко ти минава, затова и всеки ти завижда на добрата форма като пристигнеш отпускарски настроена в офиса. Знаем обаче, че това не трае дълго, защото реалността вече е друга. Стресът бързо изпъва бръчките ти и концентрира цялата енергия върху други задачи, различни от тази как да постигнеш секси корем.

За да не си вредиш така, по-добре слушай тялото си, което само показва, когато нещо не е наред.

Ето за какво трябва да внимаваш, ако искаш винаги да си в перфектна форма.

Постоянно се чувстваш отпаднала. След като изключиш обичайните заподозрени (нездравословна храна, стрес, системно недоспиване и недохранване) и все пак не се чувстваш по-добре, има вероятност да си развила лека анемия, която обаче се лекува лесно – силна храна, витамини, почивка и добавки, по преценка на лекаря ти. Но ако не е това, възможно е щитовидната ти жлеза да не е наред. По принцип тя произвежда хормони, които регулират метаболизма, сърдечния ритъм и още. Затова, ако енергията ти никаква я няма, не е зле да провериш и този вариант, за да избегнеш по-големи проблеми в бъдеще.

Не си пълна, но имаш паласки. Може би е просто въпрос на гени, но това не го прави по-безопасно - тук не говорим за чисто естетическата страна на нещата, а за опасността, която носят тлъстините в коремната област. Трупаш ли предимно там, вероятността да натоварваш вътрешните си органи е много голяма, като това може да доведе до много усложнения, включително диабет. Това, което трябва да направиш, е да избягваш бързите въглехидрати: всичко с много захар и бяло брашно, за да регулираш нивата на инсулина. Комбинацията от пълнозърнести продукти и протеини е изключително благодатна за талията и усещането за ситост – старай се да си я набавяш на всяко хранене.

  Понякога изпитваш болка по време на секс. Съмняваме се това да е първият ти път, затова проблемът очевидно идва от другаде. Ако си сигурна, че нямаш инфекция и не страдаш от прекомерна сухота, запиши час при гинеколога си, който да провери дали нямаш ендометриоза - разрастване на маточната тъкан. Звучи страшно, а и е, но е често срещано и ако бъде забелязано навреме, се лекува лесно. Така че не отлагай!

 Венците ти често кървят. Стига да не ни се наранила от твърде усърдно четкане, вероятно имаш парадонтоза, която ако не се лекува, може да доведе до ужасни последствия. Няма да ти се размине посещение при зъболекаря, който със сигурност ще ти каже да почистваш редовно зъбите с мека четка и затягаща венците паста. Освен това, добре е да се сдобиеш с дентален душ - малък уред, който идеално почиства корените и предпазва от бактерии.

Боли те гърбът, всеки ден.
Освен очевидния дискомфорт, който тази болка носи, тя може да предизвика и преждевременно състаряване на мозъка, показват последни изследвания. За да не допуснеш това да се случи, не се опитвай да се самолекуваш с обезболяващи, а инвестирай в курс по йога или пилатес, които ще ти помогнат да изградиш силна мускулатура на гърба и корема, а това ще те подобри стойката ти. Внимавай как седиш и пред компютъра - обикновено именно офисния живот е виновен за ужасните усещания в гръбнака ти.

Пропуснала си цикъл, но не си бременна. Всички искаме да не бъдем измъчвани от месечния си цикъл, но когато той липсва определено нямаме повод да се радване. Това може да е знак за ниски нива на естроген, така че ако пропуснеш два цикъла един след друг, непременно си направи хормонални изследвания. Ако това се случи само веднъж, може да се дължи на стрес, диета, промяна в климата, така че не е толкова сериозно.

Имаш главоболие, придружено с визуални нарушения. Ако страдаш от мигрена, е доста вероятно всеки пристъп да идва в комплект с различни светлини и отблясъци, които се мержелеят пред очите ти. Освен притеснително, това е и много опасно, понеже рязко повишава вероятността да се случи нещо със сърцето ти. Ако пиеш противозачатъчни, този риск се увеличава - имай го предвид.
 

More from View Sofia

More Life