Следва

News Екстаз в сряда: Носим токсични дрехи, Рафаел Надал с нова кампания, Земетресения тресат САЩ, Без дрога в тялото на Ейми

Изложба "Вглеждане"

През 1984 г. теоретикът на изкуството Артър Данто пише статия, в която обявява края на изкуството, настъпил след...

Events преди 12 години

През 1984 г. теоретикът на изкуството Артър Данто пише статия, в която обявява края на изкуството, настъпил след изложбата на Анди Уорхол през 1964 г. Данто прави тази констатация на фона на един трескав, дори екзалтиран пазар на изкуството в средата на 80 – те години в САЩ и Европа, но той счита, че е дошъл момент, когато нищо ново не може да бъде измислено и следователно бъдещето перфектно се съдържа в настоящето. Адорно обаче говори за “невъзможния край на изкуството”, защото то е поле на човешкия дух, на човешкото въображение, любопитство и свобода.

„Именно вярата ми в „невъзможния край на изкуството” ме провокира да посветя себе си на рисуването и постоянно да се опитвам да претворям видяната красота” - споделя авторът Илиян Пеев.

Темата, която той отново представя пред варненската публика е “Вглеждане”. След дебютната си изложба в Градската галерия “Борис Георгиев” през 2010 г. със същата тема, художникът продължава да я изследва и допълва със сюжети, включва морски пейзажи, брегове, скали, вълни. Образите са изградени с плътни мазки, създаващи интензивни пространства, наситени със серизоност. Колористичните решения са близки до тези на импресионистите. Платната постигат внушение за релефна фактура , която дава на зрителя усещането за физическа достъпност. Експресията на изобразените обекти позволява да се разкрие динамиката – движението на водата, промяната на светлината, случваща се зад привидната застиналост на пейзажа . Творбите носят емоцията на спокойната съзерзателност, но едновременно с това и напрежението на случващия се акт. Картините изобразяват детаили от природата, но съдържат в себе си разкази. Това обяснява заглавието на експозицията – вглеждането е сетивна и интелектуална човешка дейност, то е внимателно гледане и разбиране, затова зрителят има възможност да състави своя фабула, според това как осмисля тази живопис.

Роден на през 80-та година в гр. Ямбол. Завършва магистърска степен по живопис във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, при доц. Йордан Парушев през 2008 г.

изложба – живопис
на Илиян Пеев

25.08 - 14 .09. 2011 г.
откриване – 25 август / четвъртък/ , 18.30 ч.
Варна, ул. „Дунав” 5

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 23 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?