Следва

Стефан Данаилов все пак влезе в президентската надпревара

Канадска изложба в София

Васил Попвасилев завършва Националната художествена академия в София през 1967 г. До 1970 г. следва дизайн...

Events преди 12 години

Голям е този свят ! Много морета и океани разделят художника Васил Попвасилев от Торонто и поета Кръстю Пастухов от София. Събира ги една капка. Графикът дизайнер прочита стиховете на писателя и една от поетичните теми – капката го вдъхновява да нарисува 16 хромодигитални графики.



Малък е този свят ! Една капка дъжд долетяла от Канада може да осъмне във фунийката на латинката и среброто й да изпише добрите думи на поета. А за художниците сребърният молив е магическа пръчка за виртуози.

Красив е този свят ! В линията на Васил Попвасилев изяществото на овала ,бързината и силата на щриха са хармонизирани с акварелната чистота на цвета ,с внушението на буквата,с благородната патина на миналото, пренасяно от векове от художници и поети.

Васил Попвасилев




Васил Попвасилев завършва Националната художествена академия в София през 1967 г. До 1970 г. следва дизайн в Университета за изкуства и дизайн в Хале, Германия.

Член е на Съюза на българските художници от 1979 год., участва в национални изложби, в групови изложби, реализира мащабни проекти. Получава награда на международен конкурс за дизайн в Брюксел, Белгия, има две награди от национални прегледи „Дизайн на градската среда”.

От 1989 Васил Попвасилев със семейството си живее в Торонто, Канада. Работи в компании за дизайн на средата (изложбен, търговски, рекламен дизайн, комуникация). От 1997 год. основава студио и работи самостоятелно.

От 2002 до сега е преподавател и член на факултета по Дизайн в OCADU (Ontario College of Art and Design University) в Торонто, водещото учебно заведение по изкуствата в Канада.

Изложбата е на 22 септември в галерия "Натали" (ул. Гурко 38), София и ще продължи до 3 октомври.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?