Следва

Дъщеричката на Деси Банова със счупена ключица след падане от диван

"Като малка все исках да ме водят в НДК", сподели певицата Мира Ауад пред VS в приятен разговор. И тази вечер заедно с Ноа ще пеят в зала 1

Израелтянката Ноа идва за първи път в България за концерта довечера в НДК, за който ти все още можеш да...

Лица преди 12 години

Израелтянката Ноа идва за първи път в България за концерта довечера в НДК, за който ти все още можеш да спечелиш покани. Мира Ауад пък е палестинка с наши корени. Майка й е българка, а малката Мира много обичала да я водят в НДК, където днес ще пее в тандем с Ноа в зала 1.

На много приятна среща вчера следобед успяхме да поговорим на живо с НОА и Мира Ауад, които споделиха интересни неща за общата си работа, приятелството си и радостта да бъдат в страната ни. И за разлика от повечето гостуващи ни артисти, бяха страшно откровени: Мира е заразила с любовта си към България и НОА, която пък ни разказа как е слушала адски много за страната ни, но никога не е предполагала, че ще бъде тук, на мястото, за което близката й приятелка не спира да говори.

Ноа има зад гърба си 15-годишна кариера, в чиято история са се записани срещи на сцена със Стинг,  Дзукеро, Боно, Стиви Уондър, Шерил Кроу, Род Стюарт, Ал Ди Меола, Джордж Бенсън.

Има 4 много успешни албума, но популярността я застига след като с дългогодишния й професионален партньор Гил Дор, който ще видим в НДК тази вечер, написват текста и композират едноименното парче за филма "Животът е прекрасен" на Роберто Бенини, който печели "Оскар" през 2001-ва година.


Ноа с Ал Жиро

Това, което е още по-интересно в отношенията между Ноа и Мира е, че те принадлежат на две вечно враждуващи помежду си страни - Израел и Палестина, и обединението между тях ясно показва, че цивилизованите хора искат най-после да бъде сложен край на конфликта между арабския и еврейския народ.

Как се получи този страшно добър тандем, питаме ние, а Мира отговоря:

„Ноа ми се обади, за да направим дует, който да разпространи посланието на диалога и мира, за мен беше огромна чест, веднага се съгласих, не се и замислих. И това сътрудничество е толкова различно, защото за разлика от много други професионални дуети, ние наистина станахме приятелки. Имаме толкова общо: музикално, идеологически, политически, че просто трябваше да останем заедно. Това наистина е рядкост. А идването ни тук за мен ще бъде много сантиментално превживяване, особено заради НДК (смее се).


„За мен също е огромно удоволствие да работя с Мира вече толкова време. Научих много от нея, безкрайно обогатена съм от личността, опита, приятелството й. Утре /б.ред. днес/ ще пеем заедно, ще пеем и поотделно, ще дадем най-доброто от себе си за публиката. Ще изпълним и кавър на Бийтълс!, подкрепя думите на приятелката си НОА.

На въпрос на други колеги, банален, но болезнен и за двете, за политическите им възгледи и как се възпитава етническа толерантност,  и дали може музиката да бъде полезна за това,  НОА отговори така:

”Да, определено! Самият факт, че сме заедно, намираме общ език, работим в тандем – това е пример какво евентуално може да се постигне от народите ни в един по-голям мащаб, ако хората отсеят най-важното, а това е самият живот, хуманността, общото бъдеще. Точно това правим ние, показваме какво се случва, ако сме с отворени сърца и съзнание. Ние не сме политици, а музиканти, съответно нямаме никакви облаги от тези идеи – ние не печелим, а просто докосваме сърцата. А именно от едно сърце към друго е най-добрият начин една идея да намери мястото си. Ние търсим нещо по-добро, по-различен начин на живот и на мислене. Да се отворим един към друг, това е най-важното.А и ние предизвикваме стереотипите до голяма степен: така като ни гледате, можете ли да кажете коя от двете е арабката? Именно това дава възможност на хората да премислят нещата и да се вгледат в тях.”



Често ги нападат по форумите, че предават каузата на и на евреите, и на палестинците с това, че са обединени, но НОА се гордее с това, а Мира отговаря: Когато попаднеш под атаката на екстремисти, това означава, че си на прав път. Не е лесно постоянно да бъдеш нападан, минавали сме през много трудности, заради факта, че искаме да работим заедно. Когато се разяриха конфликтите в Газа, това изглеждаше като доста саркастична идея. Но вече сме привикнали към тези нападки, затова сега можем да си позволим да говорим за тях, шегувайки се. Неприятно е да те обиждат, но ние избрахме начин на живот и изразяване, който  провокира подобна реакция в този момент, и трябваше или да свикнем, или да се откажем."

Концертът на Мира Ауад и НОА у нас е организиран от "Кантус Фирмус" по повод десетия юбилей на Джаз ФМ радио и ще бъде страхотно преживяване, гарантираме.
Така че, или се записвай за нашия мейлинг лист,, или тичай за билети.
 

More Лица