Следва

Петте неща, които НЕ харесахме в модата през изминалата седмица

Седмица на модата в Лондон пролет-лято 2012. Ден четвърти

Канйе Уест, Сиена Милър, Тео от Hurts и още знаменитости...

All fashion преди 12 години

Най-очакваният ден. Казваме го без да се замисляме, защото в понеделник, 19-и септември, бяха представени колекциите на дизайнерите, които оформят истинския гръбнак на седмицата на модата в Лондон.

Няколко имена, заради които всички от индустрията се стичат в британската столица.

Денят беше дълъг, но пък изпълнен с онова чувство на задоволение, което ти дава само една добре построена колекция, изненадваща, но и приканваща.

И беше крайно време нещо такова да се случи, защото, ако трябва да говорим честно, първите три дни не показаха нищо особено и общото настроение беще малко под идеалния минимум, заради по-скоро скучните колекции, обръщането на вниманието само към знаменитостите от първите редове, и безумните закъснения заради трафика.

Понеделник изобщо не беше такъв. Ето как премина той:

Erdem

Той е като захар, или мляко, по английски – последното нещо, което прави едно чаено парти на ниво.

Вчера наобяд Erdem ни накара да гледаме в захлас в малък салон на хотел Savoy, до който беше допусната ограничена публика, поради малкото пространство.

А ексклузивитет и силна доза софистицираност са две определения, които вървят ръка за ръка с неговата градина от цветя, която този път изглежда бе вдъхновена от цветовете на Густав Климт, леко пренесени на изток.



Силуети от 50-те, които колкото и модерни да бяха миналата зима, сега той показа по свой крайно различен и красив начин, голи рамене, плисирани поли, дължини точно до средата на коляното бяха водещи.



И всичко това на фона на музиката от In the mood for love, съчетано с къси ръкавици и малки чаени шапки.

Christopher Kane



Ако Erdem ни накара да погледнем на жената като на модел за подражание, то Christopher ни отведе много по-далеч. Веднага си представихме безумно младите момичета от подиума в училищна среда, заради абсолютно изчистените, почти институционни линии на дрехите и закопчаните до горе ризи, съчетани с къси поли.



Но Kane не спря до тук. Интересното в работата му е огромната стъпка напред, която той прави всеки сезон, оставяйки много наложили се имена зад себе си. Говорим за материите. Почти незабележима 70-процента алуминиева органза, наслоена и апликирана с градински цветя, памук, изтъкан от металически лурекс и хиляди малки маниста, избродирани, под формата на цветя. Сещаме се само за две определения летящо и гениално.

Michael van der Ham



Това, което отличава работата на Michael, е фактът, че винаги знаеш какво ще видиш от него, но си безумно любопитен да откриеш начина, по който ще бъде представено и прекроено в дрехи. Смеем да твърдим, че това беше една от най-добрите колекции на дизайнера, който леко се отърси от ефекта „училищен проект” и повдигна летвата към една по-елегантна жена. Очевидно работата му т.е. бизнесът, върви добре или поне посоката на продажби е добре начертана, защото видяхме аксесоари – колани, очила, обувки, малки чанти и по всичко личеше, че van der Ham е успял да направи така, че момичето във фантазиите му да стигне до улицата.

Gilles




Най-добрият подбор на модели досега ни показа Gilles Deacon. И говорим за момичетата, а не за дрехите. Абсолютна амплитуда от възрасти, която понякога е нужна, за да онагледи универсалността на тези иначе съвсем далеч от ежедневни дрехи. А Gilles винаги е бил гений, особено в развиването на дребни детайли в принтовете си или в случая – формата на лазерно рязаната метализирана кожа. Още с първият модел и с това как декорът беше построен, не спирахме да си мислим за „Огледалце, огледалце от стената...”. Само, че този път злата вещица се оглеждаше в дрехите на Снежанка.

Поредната колекция, която ни убеди, че следващото лято всички ще блестим и отразяваме светлина с металните си дрехи, в което няма абсолютно нищо лошо.

Peter Pilotto



Дуото Christopher De Vos и Peter Pilotto ни отведоха в Индонезия, но не просто чрез принтовете, без които Лондон би бил просто скучен, а с това, че пресъздадоха усещането за тропиците и във формите на дрехите си – нещо, което други дизайнери, които залагат на принтове, не успяват да направят. Момичетата бяха папагали, водовъртежи, с рокли, наподобяващи опашки на риби и още референции, които откриваш на мига щом видиш дрехата. Саманта Камерън гледаше шоуто от първи ред и въпреки огромната история зад тези дрехи със силно послание, успявахме да си представим дори нея в някои от ризите, роклите или в червената пола, стилизирана по друг начин.

Burberry Prorsum



Естествено, най-очакваното шоу за деня, седмицата и сезона беше Burberry. Вчера следобед огромна прозрачна шатра в Kensington Gardens ни приюти, заедно с още около 1000 зрители, на ревюто, което в Лондон всички очакват с нетърпение и наричат спектакъл.



А първият ред беше като представителна извадка на най-красивите и очарователни знаменитости, които някога сме си представяли, че ще стоят на метри от нас – Канйе Уест, Сиена Милър, Роузи Хънтингтън Уайтли, Марио Тестино, Лили Доналдсън (заедно с патерицата си), Тео от Hurts, Саманта Камерън, Рейчъл Зоуи, Лаура Бейли и Джордж Крейг от One Night Only.



Колкото до самото шоу, гениалният Christopher Bailey успя да надскочи себе си за пореден път. Имахме бегла представа какво ще видим, защото знаехме как изглежда мъжката колекция, но нямахме никаква представа, макар и да беше крайно време за тази промяна, че Christopher най-после е взел решение да се отърси от връхните облекла и да започне да прави дрехи, а не просто страхотни палта.



По подиума се разходиха плисирани рокли, тишърти, апликирани с геометрични форми, поли с висока талия и огромни палта, тренчове и парки, все подвластни на онази леко южноамериканска тема в земни тонове.



А веднага след шоуто попитахме Poppy Delavigne кое е първото нещо, което би облякла от тази колекция, а тя отговори: „Oh my God, I want to buy everything. It was just extraordinary!” („Господи, искам да купя абсолютно всичко. Беше невероятно!”). Това дава отговор на въпроса дали това шоу беше добро. Беше. Много!

Отразяването на London Fashion Week от екипа нa ViewSofia стана възможно и благодарение на любезната и стилна подкрепа на:



More All fashion