Следва

Задушена Пъстърва

Какво напазарува View Sofia от IKEA в първите 2 часа - виж в ЕКСПЕРИМЕНТЪТ възможен

Честито! Най-голямото събитие в дизайна и стила у нас се случи. Отварянето на ИКЕА в Бълагрия за някои бе прекалено...

All About Life преди 12 години

Бел.ред. Този материал е редакторско решение, а не платена публикация, както някои коментиращи допускат. Всъщност Вю София вероятно е единствената медия, която не е получила рекламен бюджет от компанията по повод откриването на първия й обект в България. Ръководството на ИКЕА България не е уведомено за това наше  редакторско хрумване, или поне не от нас, а именно да похарчим 100 лева в суматохата и да покажем за какво сме избрали да го направим на читателите си, както и да споделим реални първи впечатления, с които освен интересни да сме и полезни на публиката си. Просто не смятаме за необходимо да съгласуваме редакторската си политика с когото и да било. В интерес на истината обаче ние се оказахме единствените, които направиха подобен репортаж, като вложихме труд и фантазия в това да покажем нещата професионално и със стил по повод едно наистина голямо събитие в София. Не забелязахме никоя от медиите, в които реклама на ИКЕА бе излъчвана седмици наред, да е вложила каквото и да е усилие или мерак да изработи подобен материал.
Благодарим за вниманието. Приятно четене!

 

Честито!

Имаме готин, шведски, световно признат магазин за мебели в София. Най-голямото събитие в дизайна и стила за годината се случи. Отварянето на ИКЕА в България за някои бе прекалено дълго отлагано, за други изненадващо приятно да открият, че магазинът, от който са пазарували в Солун или Истанбул супер готини дизайнерски неща на добри цени, макар и не винаги, най-после отвори врати и на българска земя.

Днес, съвсем естествено, точно в 10.00 часа бяхме там, на откриването на ИКЕА България, за да влезем сред първите. Очаквахме тълпи, но нямаше. Дори в новинарските сайтове колеги взеха да се оправдават, че тълпи имало в България само при откриване на хранителни магазини. Тъжно.

Вкарахме днешния си репортаж в редовната ни рубрика ЕКСПЕРИМЕНТЪТ възможен, защото истината е, че IKEA мами освен с готини дивани, кухни и лампи за по-крупни суми, още с хиляди малки, дребни джунджурии, които те канят да ги купиш сякаш безотказно и дори когато нямаш на практика никаква, ама никаква, нужда от тях.

Определихме лимит от 100 лева и отправна точка или по-скоро мотив, който да определи избора на стил-редактора ни. А той бе: какво можем да купим за тази, смешна за обзавеждане, но сериозна за ежедневен шопинг тур сума, което да е подходящо и да освежи всяко от помещенията в един стандартен софийски апартамент с, да речем, 3 или 4 помещения общо.

Откриването, въпреки очакванията, не беше нито животозастрашаващо, нито пълно с проблеми или хаотично. Както подобава на подобно събитие, то беше повече от посетено /1800 души за първия час/, а Околовръстният път, с чието задръстване ни плашат от месец, беше приятно и по-нормално от обикновено проходимо. И не, не заради разочарованието на хората от очаквано по-високите цени на някои от стоките, в сравнение със съседни страни, а просто заради мащабите на магазина, в който могат да поместят няколко малки провинциални градове, без това да се отрази особено на съдържанието на кислород вътре.

За тези, които са пазарували в IKEA поне веднъж някъде навън, а предполагаме това са повечето от нас, чисто визуалната разлика с чуждите образци е нулева, каквато всъщност е и концепцията на ИКЕА. Всичко останало е ясно: изчистен скандинавски дизайн, към какъвто определено имаме афинитет, простота, удобство и хубави принтове.

За храната с марката на магазина може да се говори само с добро - класически шведски специалитети, които няма къде другаде да опитаме, а трябва. Не пропуснахме охладената бадемова торта с шоколад, просто защото не биваше.

Персонала, макар и леко притеснен, бе повече от услужлив и полезен и няколко пъти ни напомни: „Заповядайте пак, дано да Ви е било приятно.” Не сме свикнали на подобно отношение в България, затова да, беше ни повече от приятно.

А как един човек изхарчва 100, точно 100 лева, с кеф и при подадения несложен мотив, споменат по-горе, ето в снимки ЕКСПЕРИМЕНТЪТ на Вю София, този път на тема Дом:

В софийския магазин от веригата за точно сто лева можеш да станеш горд собственик на следните неща:




Това са пластмасовите ни покупки. Знаменитата кана, която ни приканваше да я купим от билбордите (1.99лв.), кош за боклук или за каквото си искаме (2.79 лв.), чашки за пикник или когато имаме нужда от малко цвят в живота (2.99лв. за шест боря) и пластамсовите формички за лед (1.99 лв. за един брой), които завинаги ще ни откажат да купуваме кубчета в плик от супера. Неща, от които всяка къща и домакиня имат нужда. Готини, цветни и еднодневни. Няма да те е яд като ги хвърляш, а дотогава ще те забавляват с успех. Това - за кухнята.



В хола - изгодни находки в смисъл на подпори за книги (5 и 4 лв.), рамки за снимки (3.99 за два броя), които се предлагат във всякакви цветове, и възглавничка за декорация, четене и, защо не, спане - дълга и тънка като цветен салам, въобще сладка (12.50 лв.).



IKEA е  известна с чаршафите си, които странно как се случва, но почти винаги са в мотивите, които искаме и търсим за домовете си. След известно  мъчително колебание се спряхме на този комплект от калъфка и плик (35 лв.) от 100% памук. Спалнята е ок.



И, на излизане, защото няма как да се подмине, награда за експериментаторите във вид на хранителни продукти. Вкусни, качествени, красиво опаковани. Избрахме: джинджифилови бисквити (5.95 лв. за 600 гр.), органично сладко от бъз и портокал (4.95 лв.), черен шоколад (1.50 лв.) и пълнозърнести крекери (3 лв. ). А таблата, на която можеш да поднесеш всичко това, е на цена от 9.99 лв.

Резултатът от ЕКСПЕРИМЕНТА в първия ден на IKEA тук отговори на очакванията, събра се във време, по-кратко от предвиденото, което безспорно е удовлетворително и завърши с попълнения за цветна къща на добра цена.

Честито!
 


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.