Следва

News Eкстаз в понеделник: Кели Озбърн презира звездите, Мишел Обама пазарува сред народа, Тилда Суинтън за майчинството

Деница Атанасова-Гергова представи Питър Блейк у нас

„Британският поп арт е възвеличаващ и наситен с позитивен хумор, за разлика от американския, който е доста...

Events преди 12 години

„Британският поп арт е възвеличаващ и наситен с позитивен хумор, за разлика от американския, който е доста по-циничен“ каза на срещата си със журналисти сър Питър Блейк, правейки паралел с образа на Мерилин, претворен от самия него и от другия емблематичен представител на това течение – Анди Уорхол.
Основоположникът на британския поп арт – Питър Блейк гостува за първи път в България по повод откриването на първата голяма изложба за сезона в МГМИ: Absolut Brit Art.



Живата легенда на британското изкуство бе представен от Деница Атанасова-Гергова на официална пресконференция на 30 септември в галерията. Той бе придружен от своята съпруга Криси и от арт мениджъра си Пол Столпър. Срещата с артиста провокира много въпроси, свързани с изкуството, лондонската арт сцена, британския поп арт, живота и колаборацията с легендарни имена в историята на музикалния бизнес.

Изискано вечерно събитие същия ден събра много публични личности, представители на бизнеса и арт ценители в галерията. Сред гостите бяха Катрин Барбър – временно управляващ посолството на Великобритания, Джон О‘Шонеси, консул на Великобритания, художникът Павел Койчев, Димитър Митовски, Ваня Тошева, проф. Любомир Стойков, Коко Каменаров и много други. Музиката на Бийтълс в симбиоза с изкуството на Питър Блейк подсилваше усещането за „британска инвазия“ в арт салона.

Месецът на британското изкуство ( 1- 30 октомври) на Оборище 10 обединява най-забележителните британски съвременни автори - Питър Блейк, ексцентричния скулптор Аниш Капур и лондонските провокатори – Марк Куин и Деймиън Хърст. Музейна галерия за модерно изкуство има ексклузивни права за представянето на авторите в България, сподели Деница Атанасова-Гергова на официалното откриване.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?