Следва

От архива: Сутрин в 7 точно с Ирена Милянкова

Важното е някъде другаде

Работата за Wonder Bar представлява втора изложба в пространството на бара и първа публична акция на Кирил Златков и Eва Стояновa...

Events преди 12 години

Работата за Wonder Bar представлява втора изложба в пространството на бара и първа публична акция на Кирил Златков и Eва Стоянова, един съвсем прeсен арт тандем, наричан още some little dots и виртуално разположен на http://somelittledots.tumblr.com.

Освен че some little dots обичат да свързват точки в пространството като личните си оръжия (за Кирил това са моливът, четката, белият лист и един от заветите на Стив Джобс, a за Ева – интуицията, листовете хартия и естествените материали), оказа се, те обичат страстно и буквите от българската азбука (Кирил Златков е художник, типограф, дизайнер, плакатист, калиграф, създател на нови български шрифтове и защитник на изчезващи букви от електронната ни писменост, а Ева се старае да пише на български повече и по-красиво).

Eто няколко техни мисли от процеса, чийто продукт можеш да видите на живо, на "кафе и цигари", пред бара под птиците и в цялото пространство, от официалното откриване на 26 октомври.

"Нещата (постери, стикери и оригами) са конкретно създадени за това пространство, бара. Искаме, гледайки ги, посетителите да избягат от очевидното, да подложат на съмнение формите, да помислят за относителните величини – времето, пространството, гравитацията, красивото, оптимизма, личното определение за наистинa важно и собствените възможности. Осъзнаваме, че нашето желание е нескромно, защото не можем да очакваме хората въобще да мислят или да отговарят на провокацията ни на място за почивка като това. За нас обаче сериозното и играта се преплитат и така - докато играехме на асоциации, философствахме, спорихме, пихме кафе, мляко и фреш, разменяхме идеи, мисли и думи. Букви и думи, които сега открито споделяме.

Дали обаче в пространството между думите или между пръстите ни, времето ни си изтича "безвъзвратно и неумолимо като яйцата на Косе Босе", както казва героинята на Катя Паскалева в "Търкалящи се камъни", или не?
Все едно ли ни е, дали кафето ще е арабско, дълго, или с мляко, дали има лед в дванайсетгодишното уиски и дали приятелите ни ще са с нас само, когато имат нужда от нещо? Все едно ли е дали това, което виждаме и чуваме, е Белокрила чучулига или Белочела сврачка? Къде и кога точно се замисляме за подобни неща? Можем да го правим и в бара…

Простият, но труден изход от инерцията на лесното, е да не ни е все едно и да не възкликваме празно "крррасота!".

Интересно ни е да видим дали силната музика и алкохол могат да надвикат няколко тихи думи."

Официалното откриване на експозицията е на 26 октомври, 19 ч.

Eкспозиция на Кирил Златков и Ева Стоянова за Wonder Bar, София
26 октомври – 9 ноември
2011 г.

 

 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?