Следва

Игор Шабов - победителят в "Гласът на България" според читателите на ViewSofia

„Изначална форма – Спирала в зелено“

На 2 ноември (сряда) от 18.00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложба на бележития японски керамик проф. Сатору Хошино под мотото „Изначална форма – Спирала в зелено“. 

Events преди 12 години

На 2 ноември (сряда) от 18.00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложба на бележития японски керамик проф. Сатору Хошино под мотото „Изначална форма – Спирала в зелено“. Гостуването на проф. Сотору Хошино в България е по покана на Националната художествена академия и включва реализирането на уъркшоп със студенти, лекция на тема: „Съвременна японска керамика“ и изложба в галерия „Академия“.

Изложбата ще представи модерната визия, на световно известния творец, за пластична интерпретация на една от вечните теми за структурата на движението в материален и философски аспект – спиралата. Творбите, които ще бъдат изложени са създадени изцяло в България, като резултат от реализирания от художника уъркшоп със студентите от специалност „Керамика“ на НХА.

Проф. Сатору Хошино е уникален творец. Творбите му са известни по целия свят. Носител е на престижни награди и отличия. Художникът свързва родството на самоличността и мястото в едно интуитивно цяло, с едно постоянно променящо се отношение към материалите и процесите.

Той притежава забележителния подход, чрез чувството на докосването, съдържащо едновремено физически и духовни усещания и както той споделя да „мисли с ръцете“ и да улавя „енергията на едно място“, чрез „директен контакт с него“, което се трансформира в неповторими пластични образи и асоциации.

Тези образи, изцяло дело на талантливите му ръце, „които са единствените инструменти с които си служи“, разкриват невероятния хоризонт на артистично поведение, в което първичното докосване на пръстите с глината оставя стотиците отпечатъци, може да бъде структурно определящо и да гради образ.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.