Следва

News Екстаз в понеделник: Мис Свят е венецуелка, Шанел Иман отрича за Канйе, Кели Роулънд не пести средства за Бийонсе

Хубавото кино идва с Киномания 2011 Презареждане

Очакват ни близо 50 неустоими филма. Селекцията на Фестивала включва ексклузивни прожекции на хитови нови филми и класически ленти...

Movies & TV преди 12 години

Напоследък трудно ни се случва да видим наистина хубаво кино. Киносалоните наблягат на масовите популярни заглавия с неясен смисъл. Добрите филми се създават все по-рядко, а се показват още по-малко. Ето защо посрещаме с отворени обятия поредното издание на филмовия фестиал Киномания.

Киномания ще се състои за 25-ти пореден път и ще бъде открита на 11.11.2011 г. с италианската комедия „Учебник по любов" (Manuale d’amоre). Филмът със звездното участие на Робърт де Ниро и Моника Белучи поставя старт на маратона от близо 50 качествени филма, които ще можем да видим в София и Варна. Два дни по-рано, отново в зала 1 на НДК, е и ексклузивната прожекция на новия филм на Уди Алън „Полунощ в Париж” (Midnight in Paris), който препоръчваме повече от горещо.

„Концепцията на Киномания за 2011, условно наречена Презареждане, запазва идеята на фестивала – да показва най-доброто от световното и българско кино като я надгражда – с по-младежки дух, с още по-прецизна селекция от хитови заглавия и с амбиция това наистина да бъде уникално по рода си културно събитие. Събитие, което оставя незабравими спомени и емоции у почитателите на киното.” Това заяви при представянето на акцентите от фестивала Десислава Бинева, член на Съвета на директорите на НДК.

И тази година в програмата на Фестивала има заглавия от всички краища на света - САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай, Япония, България и други, а средната цена на билетите за филмите от програмата е 8 лв.

Към най-младите почитатели на киното обаче Киномания 2011 прави специален жест. 8 филма – 4-ри анимационни и 4-ри игрални ще бъдат излъчвани безплатно в рамките на Фестивала, с подкрепата на Фондация "Америка за България". Сред тях са „Чебурашка” - японският римейк на култовата руска анимация “Крокодилът Гена и неговите приятели” и „Приказки от джунглата” по приказките на Орасио Кирога.



Киномания ще отбележи с филмови прожекции на класически ленти и няколко специални годишнини. 40 години след премиерата, отново ще бъде показан шедьовърът на Станли Кубрик „Портокал с часовников механизъм”, 50 години след появата си ще бъде "презареден" филмът „Закуска в Тифани”,  а „Трамвай Желание” ще бъде излъчен по повод 100-годишнината от рождението на драматурга Тенеси Уилямс. По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг пък ще бъде излъчен музикалният шедьовър „Paris Blues”.

В съчетание на две емоции – наслада за очите и стомаха, ще минат прожекциите на кулинарните филми от програмата на Киномания в зала "Мати". Изтъкнати актьори, известни със страстта си към киното, както и с кулинарните си умения – Мартина Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев, ще презентират на гостите съответния филм и ще коментират атрактивните ястия, вдъхновени от сюжетите на филмите и приготвени от Диляна Янева - „Мати`Ди” – призната с изисканите си кулинарни умения. Филмите от кулинарната селекция са: носителят на Оскар за чуждоезичен филм (1987 г.) „Угощението на Бабет” (Babette’s Feas), „Шоколадови уроци” (Lezioni di cioccolato) и „Кулинарен тур” (The Trip). Цената на билетите за тези прожекции, с дегустация на отбрани храни и напитки, е 20 лв.

И още една добра новина за филмовите любители. Емоциите за тях тази година няма да свършат с края на Киномания 2011. Фестивалът има амбицията да продължи да показва целогодишно по един стойностен филм всяка седмица, който ще се излъчва в сряда, в кино Люмиер. Програмата ще стартира на 23 ноември с проекта BG КИНО, и прожекцията на най-горещия български хит „Операция шменти капели” на Влади Въргала.
 

More from View Sofia

More Movies & TV