Следва

Дигитален принт в галерия Индустриална

News Екстаз във вторник сутрин: Изпращат пари за китайския художник Ай Вейвей, Българска апаратура в космоса, Силви Вартан с награда от БЧК

Близо 840 хил. долара са пристигнали, като помощи за китайския художник Ай Вейвей...

Events преди 12 години

Хиляди изпращат пари като помощ за китайския художник Ай Вейвей

Близо 840 хил. долара са пристигнали, като помощи за китайския художник Ай Вейвей, за да може да плати данъците на стойност 2,4 млн. щатски долара, които властите в Пекин са му поискали.

Благотворителната кампания започна, защото неговите съграждани смятат, че това не са реални задължения, а наказание, тъй като художникът често е критикувал властите в Китай.

54-годишният Ай Вейвей беше държан три месеца в затвора без повдигнато обвинение и освободен през юни, а получените средства той възприемал като заеми, които щял да върне. Такива кампании са рядкост в Китай, заради страха от репресии от страна на властите.

Творбите на художника са излагани в Лондон, Ню Йорк, Берлин, а през октомври списание "Арт ревю" го обяви за един от най- влиятелните творци в съвременното изкуство.



Ние харесваме тази масова ангажираност в помощ на някого, а когато става въпрос за артист, нещата ни стават още по-симпатични.

Новото правителство в Гърция полага клетва



Очаква се на 9 ноември да се проведе гласуване за вот на доверие в парламента. Левицата и десницата се споразумяха за съставяне на временен кабинет на националното единство. Компромисният вариант за премиер ще бъде Лукас Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка. След подаването на оставка на Георгиос Папандреу, новото правителство ще има за задача да приложи европейския план за справяне с кризата.

Земетресение от 2,5 по Рихтер разтърси Филипините

Земетресението е регистрирано късно снощи и е разтърсило южната част на Филипините. Трусът с магнитут от 2,5 по Рихтер е нанесъл редица щети по домове и сгради и е отнел живота на 10 души. Епицентарът му е бил близо до град Малайбалай в южната провинция Букиднон.

Българска апаратура излита в космоса

Междупланетната космическа станция “Люлин-Фобос” ще изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс. Тя е създадена от екип учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН и е част от руския проект, подкрепен от ширко международно участие “Phobos-Grunt”, за изстрелване на междупланетна автоматична станция към Марс. Като имаме предвид ниските заплати и мизерните условия в които са принудени да работят нашите учени, това си е геройство. Браво!

Държавният резерв е пред закриване

Спокойно, това не значи, че нищо не ни е останало и там, а просто финансовият министър Симеон Дянков днес е потвърдил пред работодателите и синдикатите, че дейността му ще бъде разпределена между други министерства. Така било по-целесъобразно, а Проектът Дянков е четвъртото преструктуриране на резерва. Макар че, според синдикатите, се съкращава само щатът, но не и дейността на резерва.

Както знаете в Държавния резерв се съхраняват от кофи и галоши до тонове гориво, както и зърно, консумативи, метали и строителни материали, за случай на евентуална криза. Надяваме се, така да си остане, независимо колко го местят поне съдържанието да не намалява с всяко следващо преместване, иначе не е проблем,все пак фън шуй ни поущрява към раздвижването на предмети, енергии и резерви.

Силви Вартан с награда от БЧК



Тя получи награда за изключителен принос към БЧК. В България е за да се готви за концерт по случай 50-годишния си юбилей, който ще се случи в Париж, а между репетициите и всичките си ангажименти, успя да отдели време за национална благотворителна кампания под надслов "Безплатен топъл обяд в училище за нуждаещите се български деца".

На това начинание можем само да дадем големи адмирации и усмивки и просто да си затананикаме, концертът е скоро.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.