Следва

News Екстаз в сряда сутрин: Бюджет 2012, Биографичен филм за Желязната лейди, Берлускони е свободен, Бракониери в Хонконг

News Екстаз във вторник сутрин: У нас е най-мръсно, Медиите като купени гласове, Чудото Уди Алън в документален филм, От днес се пости

„България диша смъртоносен въздух“ обяви вчера на сайта си EurActiv. Страните-членки на ЕС са изключително...

Events преди 12 години

Смъртоносен въздух в България

„България диша смъртоносен въздух“ обяви вчера на сайта си EurActiv. Страните-членки на ЕС са изключително загрижени относно качеството на въздуха в страната ни. Бързаме да кажем – ние също.

Въпреки че от присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е постигнала напредък в подобряване на контрола над околната среда, изследванията все още са с отрицателен знак. Анализаторите твърдят, че предприеманите мерки относно опазването на качеството на въздуха, водата и околната среда остават пренебрегвани и от националните, и от европейските институции.

Медиите като купени гласове по време на избори

При представянето на резултатите от изследването на медийната среда в периода на предизборната кампания, доц. Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация" обяви не особено приятната констатация, че медиите са се превърнали в брокери между политиката и публиката. Тяхното влияние било аналогично на купуването на гласове. По думите на доц. Спасов се е създала "сива" медийна икономика, която търгува с медийни послания.
Хубаво е, че вече официално е изнесена информацията, която всички ние забелязваме. Ще бъде още по-хубаво, ако се намерят институции, които да се заемат с реалното разрешаване на този проблем.

Архивите от Първата световна война вече и в интернет



Националните библиотеки в Лондон, Рим, Берлин, Париж, Копенхаген и в още 7 държави ще участват в мащабен проект, посветен на Първата световна война. Организаторите са решили да направят обществено достояние всички архиви от периода на Първата световна война (1914-1918 г.). Проектът е със срок три години (до 2014 г.) и е в пряка връзка със стогодишнината от избухването на войната.

Ще бъдат огласени над 400 хиляди архивни документи. Много от тях ще бъдат разсекретени и публикувани за първи път и ще дадат богат материал на историци, изследователи и писатели.

Дигиталната колекция ще включва книги, вестници, списания, карти, музикални произведения, дори детска литература. Ще бъдат качени също така фотографии, плакати, всякакви пропагандни материали на двата воюващи лагера, религиозни произведения, снимки на медали и монети.

В колекцията ще бъде онагледена и сериозната цензура, която е била налагана на писмата на войниците.

Всичко това заслужава само адмирации. С нетърпение очакваме крайния резултат на този грандиозен проект.

Документален филм за Уди Алън



Завършен е документалният филм за Уди Алън - "American Masters - Woody Allen: A Documentary", разкриващ моменти от личния и професионален живот на режисьора. За направата му организаторите на филма са прекарали повече от година с изключително потайния режисьор – пътували са с него, били са на снимачната площадка на последния му филм и са обикаляли квартала в Бруклин, където Алън е израстнал. Във филма освен документални кадри има и интервюта с някои от приятелите и хората, с които Алън е работил, сред които са Скарлет Йохансон, Пенелопе Крус, Антонио Бандерас и Мартин Скорсезе.

Нямаме търпение да го видим!

Започват Коледните пости



От днес - 15 ноември, започват 40-дневните Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово. По време на постите не се яде месо и животински мазнини от всякакъв вид. Забраняват се също млякото и млечните продукти. От мазнините се разрешават олиото, зехтинът и други от растителен произход.

Да не забравяме обаче, че постът е преди всичко духовно състояние, в което човек поглежда в себе си и прави равносметка на извървения път досега.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?