Следва

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

Стилът и експериментите на Антония Пашова - TOCHKA

Антония Пашова - TOCHKA е от голямата група български дизайнери, чиято модна страст и кариера следим от...

All fashion преди 12 години

Антония Пашова - TOCHKA е от голямата група български дизайнери, чиято модна страст и кариера следим от няколко години насам. Завърша Националната художествена академия, специалност Мода и оттогава шие безотказно, защото усеща, че с това иска да се занимава до лудост.

В момента е на 30 години, възраст, която не крие, и прави дрехите, които иска, а не такива, които трябва да продава. В малък експеримент Антония ни показа пет визии, в tochka стил, и ни разказа подробно за стила и модните си навици в интервю.

„Винаги съм преправяла дрехи и оттам тръгна цялата работа, започва да говори Антония. След като ме приеха в НХА чак във втори-трети курс всъщност осъзнах, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Преди това не съм си мислела, че ще стана дизайнер.

(на снимката горе Антония е с палто с яка от лисица, риза Benneton от 80-те - second hand, панталон Miss Sixty, обици оригами от Емилия Скотник, обувки Maria Esse, очила RetroSuperFuture,125 лв., от ECRU.)

V. S. Антония, с какво Tochka се отличава от другите български лейбъли?
А. П.
Не мисля за тенденциите или за другите. Tochka си е Tochka и тя ще си е различна всеки път. Промяна на гледната точка - това е различното.

V. S. Откъде си наследила уменията и таланта си?
А. П.
От баба ми, тя е шиела. А също и от майка ми. Имала е много хубави дрехи в много странни и интересни за мен цветове. И двете са имали много хубав вкус за живота, който са водели. Като разглеждам гардероба на майка ми и намирам някаква връзка между цветоусещанията й и това, което имам аз като усет.


Сако EMPORIO ARMANI recycle от Tochka, тишърт second hand, чанта Tochka recycle, обувки Maria Esse, обици оригами от Емилия Скотник

V. S. Вещоман ли си или по-скоро колекционер? Имаш ли такива страсти?
А. П.
Аз съм нещо като събирач. Плюшкин съм. Обичам да си събирам всякакви дрехи, които ми привлекат вниманието. Не ценя скъпото и скъпите предмети.

V. S. А имаш ли си любима дреха, която никога не би изхвърлила?
А. П.
Имам да, това е една дълга черна пола тип солей, която отдолу е като потопена в нещо червено. Нея ще оставя в наследство на дъщеря ми Елиза. Слагала съм тази великолепна дреха три-четири пъти, но тя повече от това не може, защото като тръгнеш по улицата с нея, си като човека пола. Нищо друго по теб не се забелязва. Много е атрактивна. Затова всичко друго от гардероба ми може да си изхвърля, но полата ще си я запазя.

V. S. Ако можеш да характеризираш стила си с една дума, коя би била тя?
А. П.
Хм… Емоционален бих го нарекла. Виж ако питаш майка ми, би ме описала като циркаджия (смее се).


Булчинска рокля с копринена пелерина Tochka лято 2011

V. S. Какво би оправило лошото ти настроение?
А. П.
Като ми е лошо настроението и си обличам някаква шарена дреха, така и настроението ми се оправя.

V. S. Tochka и тенденциите в модата?
А. П.
Не само, че не ги следя, ами ги и мразя (смее се). Това за мен е абсолютна манипулация. По начина, по който новините са манипулация, така и тенденциите, и то само за да могат определени марки да си продадат големите количества дрехи. Наложи ли се някаква тенденция в стрийт стайла, аз умишлено бягам от нея и започвам да си търся съвсем различни неща, които да нося. Ненавиждам когато се прави стайлинг по определена тенденция и обществото се юрва по нея слепешката.

V. S. За какво би похарчила тогава много пари?

А. П. За обувки и бельо. (смее се) Всичко друго можеш да си го намериш в секънд хенд.


Пола клош second hand за 50 ст., блуза с картинка на Малкия Моцарт от Tochka

V. S. А най-малко си похарчила за… Помниш ли такъв случай?
А. П. Да! Точно тази дълга до земята пола на точки, която сестра ми я изрови от един секънд хенд. Купих я за 50 стотинки.

V. S. Коя е най-женствената дреха, според теб?
А. П. Комбинезонът. Според мен, всяка жена трябва да има в гардероба си комбинезон.

V. S. О, да, задължително ще се възползваме от съвета. Кажи ни още! Как избираш какво да облечеш, например днес?
А. П. Никога не подготвям дрехите си от предната вечер. Всичко е спонтанно и зависи от това какво имам да правя през деня. Когато имам много работа, се обличам в черно и сиво, за да не ми разсейва вниманието. Просто защото имам много работа и изобщо не се замислям какво нося. Важно е да съм в нещо тъмно, да не съм го мислила. Предпочитам тъмните цветове, защото лесно се нагаждат спрямо обстановката.

V. S. Наблягаш ли на аксесоарите?
А. П. Не, но винаги нося обици. Пръстен или гривна никога няма да си сложа, но без обици няма да изляза от вкъщи.


Обувки Maria Esse, oчила RetroSuperFuture, 125 лв. от магазин ECRU

V. S. На кого се възхищаваш в модно отношение?
А. П. (Усмихва се) Категорично Даян Перне. Имам много хубаво отношение към модата тази дама. Много ми допада, прилича ми на черната врана.

V. S. Каза, че предпочиташ тъмните цветове, когато не си планирала аутфита си, но има ли цвят, който изобилства при теб и който обожаваш по принцип да носиш?
А. П. Тревно зелено, огрято от слънцето.

V. S. А гримът каква роля играе в обеклото ти?
А. П.Според мен, градът ни налага да носим грим в ежедневието. Смятам, че гримът е нещо излишно през деня. Виж за сайлинг фото сесия или събитие – да, определено да. Но смятам, че гримът в повечето случаи загрозява. В смисъл, когато си гримирана, си супер красива, а когато си без грим, вече не си същата личност. Вече ти липсва по някакъв начин онова донаправеното. Тунингът, чрез който прикриваш истинските си черти и които според теб никога не са достатъчно красиви сами по себе си.


Тюрбан от тишърт, етно туника от 70-те second hand, панталон Tochka зима 2010, кожен колан, обувки Maria Esse, червило M.A.C.

V. S. Шопинг маниак ли си?
А. П. На секънд хенд, да. Там си пазарувам емоционално неща, след това, ако ми потрябват – потрябват, ако ли не – не, но пак ще ги купя. Мания!

V. S. Пазаруваш ли online?
А. П. В интерес на истината аз не пазарувам online, но нямам нищо против него. Даже смятам, че online пазаруването наистина трябва да се развива в България и е много полезно за заетите хора. Според мен обикалянето по магазините е нищо друго, освен губене на време.

V. S. Любим цвят на чорапите?
А. П. Като на Пипи Дългото Чорапче. Много често ми се случва да си губя единия чорап и за това почти винаги съм с различни.
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.