Следва

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП 28 ноември 04 декември

Колко опасни са всъщност разумните мобилни телефони и умните смартфони

Сутрешната тълпа в големите мегаполиси, запътила се към работното си място, върви с наведена глава. Всички...

Health преди 12 години

Сутрешната тълпа в големите мегаполиси, запътила се към работното си място, върви с наведена глава. Всички погледи са сведени надолу, към малкото умно устройство, което е погълнало цялото внимание на своя притежател. Модните диктаторки от front-row го носят като аксесоар в ръцете, а за неговото добро здраве се грижат всички модни дизайнери, създаващи всевъзможни лъскави премени, за да го пазиш красиво.

Казва се смартфон и отдавна е изнесъл офиса ти на тротоара, където прехвърча бясна кореспонденция, текат стотици допитвания до чичо Гугъл, а надпреварата за най-актуална информация се случва, докато бягаш на токчета, за да хванеш таксито.

Негов предшественик е мобилният телефон, който се е настанил удобно в джоба цяла десетилетка, много време, през което във въздуха витаят въпросителни относно сигурността с него. Назрява въпросът доколко е безопасно електромагнитното лъчение от мобилните телефони и техните братовчеди смартфони. Мобилната индустрия усилено потулва тези въпроси, но тревогата си остава на дневен ред.

Учените ни предупреждават за връзката между тумора на мозъка и клетъчните телефони, но ще мине още време, докато се даде гласност и единно становище по този въпрос.

А дотогава не ни остава друго, освен да сведем рисковете до по-малки, да бъдем осъзнати и разумно да подхождаме към здравето си.

Предлагаме ти няколко съвета за противодействие:

1. Замени стария си мобилен телефон с такъв, който има най-ниски радиационни емисии. (по-долу в таблица сме изброили най-безопасните и най-опасните апарати).

2. Използвай слушалки с кабел, когато разговаряш по мобилния си телефон, или високоговорител, в случай, че обстоятелствата го позволяват.

3. Говори по-малко, пиши повече. Телефоните използват по-малко ресурс за текстови съобщения, съответно и по-малко радиация, отколкото когато разговаряш.

4. Лош сигнал?! Стой настрана от апарата. Когато обхватът е намален, това означава, че апаратът излъчва по-силно, за да стигне сигнала до базовата станция. По възможност, звъни и приемай обаждания само когато имаш пълно покритие.

5.
Ограничи мобилните разговори на децата. Детските черепи са по-тънки, а мозъкът абсорбира два пъти повече мобилно облъчване, от този на възрастните. Нека апаратът остане само за спешни случаи.

А ето как се класират смартфоните по безопасност:



1. LG Quantum

2. Samsung Galaxy S

3. Samsung Fascinate

4. Samsung Continuum

5. Samsung Captivate (I897)

6. Motorola Devour

7. Motorola Flipside (MB508)

8. Motorola Backflip Enzo

9. Samsung Transform

10. Garmin-Asus Garminfone

11. Samsung Vibrant SGH T-959

12. Palm Pre Plus

13. LG Optimus M (MS69OD)

14. Samsung Focus I917

15. Blackberry Style 9670

16. Samsung Acclaim (SCH-r880)

17. Samsung Epic 4G

18. Blackberry Curve 8900

19. Blackberry Storm2 9550

20. HTC Surround

21. Apple iPhone 3G

22. HTC T-Mobile myTouch 4G

23. HTC Ozone

24. HTC Evo 4G

25. Samsung Mythic (SGH-A897)


В таблицата по-долу ще откриеш класация на най-безопасните и опасни апарати, мобилни, съставена от американската неправителствена организация EWG(Environmental Working Group), който е актуализиран последно през декември 2010г.

Най-безопасни (ниско лъчение)

1. LG Quantum 
2. Casio EXILIM
3. Sanyo Katana II
4. Pantech Breeze II
5. Samsung Galaxy S
6. Samung Fascinate
7. Samsung SGH a-197
8. Samsung Contour SCH-R250
9. Samsung Gravity T
10. Samsung SGH - T249

Най-опасни (високо лъчение)

1. Motorola Bravo (MB520)
2. Motorola Droid 2 Global
3. Palm Pixi 
4. Motorola Boost i335 
5. Blackberry Bold 9700
6. HTC Magic
7. Motorola i335
8. Motorola W385
9. Motorola Boost i290
10. Motorola Quantico
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.