Следва

Дизайн за вдъхновение: Мечти за спалнята, експонати от дърво и Коледа в саксия

Вкусен броколи киш за ПОСТИ

Всички у дома ще се зарадват да ги нагостиш с вкусен киш, но няма да е лесно, ако някой вкъщи е на пости. Затова...

Food преди 12 години

Всички у дома ще се зарадват да ги нагостиш с вкусен киш, но няма да е лесно, ако някой вкъщи е на пости. Затова сме ти подбрали рецепта без животински продукти, която е също толкова неустоимо вкусна, както при класическия киш.

Нежната ароматна плънка, обгърната в хрупкава златиста коричка, ще остави чиниите без трохичка по тях.

Ето какво ще е нужно за приготвянето му:

2 с.л. зехтин
1 среден лук, ситно накълцан
3 скилидки чесън, ситно накълцани
3 чаши ситно накълцано броколи
1 ч.л. сушена мащерка
1/2 ч.л. сушен естрагон
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
щипка прясно смлян черен пипер
2 с.л. вода
1/2 чаша сурово, неподсолено кашу
400 гр. тофу
1 ч.л. горчица (дижонска или каквато друга имате в наличност)
шепа чери доматчета или сушени домати за декорация

50 см. тесто за пай

Предварително нагрей печката на 180 градуса. Сложи тестото за пая да се запече за 10 минути, след което го извади. Междувременно, започни с приготовленията за плънката.

Нагрей мазнината в голям тиган с тежко дъно (за предпочитане чугунен) на средно нагрят котлон. Пържиш лукчето и чесъна за 3 минути, след което добавяш следните съставки: броколи, мащерка, естрагон, куркума, сол и пипер. Готвиш ги за 10 минути, докато броколито омекне, а за да не се пресуши, добавяш няколко лъжици вода.

Кашуто фино се натрошава в кухненския ти блендер, а тофуто изцеждаш, ако има остатъчна вода и го прибавяш към кашуто, заедно с горчицата. Пасираш, докато получиш относително гладка смес. Когато смеската с броколи е готова, добавяш чаша от нея към смеската с кашу, пасирайки леко, докато се смесят съставките.

Смеската от блендера преместваш в голяма купа, където добавяш и остатъка от броколито, разбърквайки съставките старателно. Провери дали ти допада на сол, и, при необходимост, подсоли още малко.

Следва да разнесеш плънката върху тестото за пай с гумената шпатула, като заглаждаш повърхността. Украсяваш с доматчетата и оставяш на печката да довърши киша с 40 минутно запичане, докато се образува златиста коричка.

Съветваме те да не нападаш киша топъл-топъл от печката, а да изчакаш да се стегне за 20-тина минути, преди да преминеш към похапването му, защото най-много ще ти се услади, ако е леко затоплен или със стайна температура.

 

More Food