Следва

Световни рекорди на търга за бижутата на Лиз Тейлър в Ню Йорк

SUCCESS&THE CITY: Соня Лайънс: За да бъдеш успешен, трябва да обичаш професията си

Когато става въпрос за косата, мечтаем да имаме човек като Соня Лайън под ръка. Тя е част от артистичния тим на ...

All fashion преди 12 години

Когато става въпрос за косата, мечтаем да имаме човек като Соня Лайън под ръка. Тя е част от артистичния тим на  TONI&GUY /International Artistic Team/, посланик на серията продукти за коса label.m и една от главните "виновници" за прическите на London Fashion Week.



Срещнахме се в клуб Culture Beat, където тя представи фантазии на живо от новата колекция на TONI&GUY и label.m и дрехи на дизайнерите Giles Deacon, Todd Lynn и Bora Aksu, в които бяха облечени моделите.

Соня може да те накара да се влюбиш в нея с лекота. Излъчва типична скандинавска красота, мека, топла и приятелска. Страхотен професионалист, от когото може да научиш много. Разпитахме я в едно дълго и интересно интервю за успеха, любовта към това, което правиш, и, разбира се, всичко за косите, но най-много какви са тенденциите и цветовете на сезона.

За нас беше удоволствие да включим в рубриката SUCCESS&THE CITY истински успяла жена, с невероятен заразяващ пример за това, колко е важно да обичаш всеки елемент от работата си и как тя ти се отплаща за това.

V. S. Здравей, Соня. Първи, важен и директен въпрос. Какво е модерно този сезон? Кои са основните тенденции?
С. Л.
Отговарям веднага /усмивка/. Забелязваме много силно влияние от 40-те и 70-те. Много елегантни коктейлни прически, също така сексапилно раздвижване на косата, което се постига чрез обем.



V. S. Занимаваш се с професия, която изисква много креативност. Откъде идват идеите ти, може ли човек винаги да е зареден с идеи, и то все нови?
Соня:
Когато правим нова колекция продукти във фирмата, се зареждаме от street културата, от couture, от модата въобще. Също така много се влияем от архитектура и много се вдъхновяваме от младостта. Наблюдаваме какво правят другите хора, тези около нас. Някои от тях си бръснат главите, други експериментират с цветовете като често се боядисват. Понякога може да бъде много грозно, но понякога можем да вземем само елемент от прическата и всъщност да го направим да изглежда страшно красиво. Около нас има много идеи, нашата работа е да ги улавяме и да ги обличаме във форма.

V. S. Какви са най-близките бъдещи проекти пред теб? Какво ново ще има, нещо, с което да зарадвате многобройните фенове и клиенти на вашата козметика?
Соня: Miracle Fibre, също така ще пуснем на пазара Power paste в повечето страни от света, защото нас ни има в над 50 страни за label.m. И когато продуктът достигне до клиентите ни, чрез него те ще могат да създават по-големи и обемни текстури директно върху суха коса, а също така с Power paste, ще създават много раздвижване в косата, но въпреки това, ще се запазва блясъка й. Също така през януари пускаме глобално серията Therapy Age Defying, която съдържа шампоан, балсам и маски, терапия. И blow-dry protein spray, основният ефект на продуктите е да прави по-мека косата на възраст. Дългата коса изглежда по-млада Все едно не е била сушена със сешоар, или не е била излагана на външни фактори. Също така е подходяща за по-възрастни жени, при които косата е по-суха и изтощена. За да я възстанови и да придаде блясък. Разбира се, ще работим и по новите колекции догодина и ще пуснем на пазара label.m кампания, Toni&Guy кампания, следващите 6 месеца ще работим върху това.




V. S. Има ли пазар за такава козметика в България, защото, все пак, label.m предлага друго ниво на продукти, професионални.
Соня:
Зависи, защото икономиката е много различна във всяка страна. Във всички страни, label.m заема средно ниво на цени. На пазара по принип има много шампоани и продукти, които са с много надвишени цени. Докато ние се опитваме да ги направим достъпни за повече хора. За такива, които могат винаги да си го позволят, не са надценени продуктите. Те са доста дълготрайни, защото съдържат много натурални, органични съставки, и са доста по-концентрирани. След закупуването им, те траят много по-дълго, докато другите свършват бързо, използва се много от продукта и трябва да се купуват постоянно. Нашите са доста икономични, траят повече и продуктът сам се изплаща.

V. S. Какво прави label.m специална и различна козметика? Какво я отличава? Какво е иновативното?
Соня: Козметиката на label.m не е създадена от компания. Създадена е от фризъори за фризъори. Нямаме компания, която да дойде с много продукти, които да използваме и да се надяваме, че работят. Ние ги тестваме в академия, с асистенти, със салони. И когато много хора харесат продукта, тогава го създаваме. Това, което е иновативно е, че го правим за фризъори, като ние самите сме фризъори. Не е просто компания, която изкарва 60 продукта на пазара и накрая, продуктът мирише на развалена ябълка. Нашата козметика работи.

V. S. Каква е тайната за красивата коса?
Соня: За бляскава, красива коса цялата серия Therapy Age Defying за коса на възраст и таква по-дълга и изтощена. Шампоан, балсам, серум за сушене, също така и маска за веднъж седмично. Това ще придаде на косата оптимален блясък, мекота, както за къса, така и за дълга коса. Също така, можете да използвате Control serum като завършващ продукт.



V. S. Получавали сте много награди за Label m. За коя бяхте най-горди?
Соня: Най-вероятно... О, ще трябва да помисля по този въпрос. Имаме много награди... Мога да кажа, че бяхме много горди с наградата за органични продукти, защото те са сортирани в US, която е най-трудната страна за такъв конкурс, с доста конкуренция. Затова определено получаването на тази награда за шампоани и балсами е това, с което се гордея. Не мога да си спомня всичките ни награди, чакай... (смее се). Никога не бях питана това. Ние имаме награди за повечето наши продукти, и просто не мога да бъда конкретна. Но определено за Органичните продукти.

V. S. Работите заедно с Giles Deacon, по-рано каза, че фризъорите трябва да направят силно впечатление на дизайнерите. Как започна вашата съвместна работа?
Соня: Моят шеф е Саша Масколо-Тарбак, дъщеря на Тони Масколо, тя е нашият глобален директор и тя е връзката с модата, благодарение на уважението, което й имат в индустрията. Точно така имахме възможността да работим по косите зад модна сцена в последните пет сезона, което е фантастично.

V. S. Ако дрехите са по-екстрaвагантни, трябва ли косата да следва тази тенденция?
Соня: Когато работиш във fashion week, или за подиума, косата се разглежда като аксесоар. Това, което трябва да бъде център на вниманието, са дизайнът и дрехите. Там трябва да е фокусирано окото. Ако погледът бъде в косата, не съм си свършила работата както трябва. Защото тук не става въпрос за косата, става въпрос за дрехите. Косата трябва да допълва дизайнерската идея и дреха.



V. S. Коя е най-забавната ти случка?
Соня: Всичко, за което се сещам, са гнусотии. Веднъж с включен микрофон отидох до тоалетната. Това беше най-срамното нещо, което ми се е случвало в работата. Най-забавното нещо, което ми се е случвало, е на сцена. Веднъж обърках продуктите. Вместо Shine Mist, взех Volume Mousse, и когато напръсках, косата стана мокра. Прическата беше изсушена, почти готова. И вместо да добавя блясък за ефект, я напръсках с грешния продукт и косата стана мокра и лепкава.

V. S. На какво учи професията?
Соня: Имаше едно момиче, на около 15 години, с много кръгло лице и искаше да й направя бретон. Опитах се да я разубедя, но тя твърдо си го искаше. Тогава още нямах смелостта да й кажа, че с тази прическа ще изглежда още по-закръглена и ми отне време докато измисля как точно да го направя. Накрая, просто реших бретонът да започва от по-високо, за да изглежда оптически по-голямо челото. С времето професията променя. В началото не можеш да кажеш на клиента, че няма да му седи, но след години се научаваш. Вече мога да кажа: „Не, това няма да го правя. Просто няма да ти отива.” И това е начинът да запазиш клиентите си. Защото ще отиде в друг салон да му го направят, но после ще се върне при теб, да оправиш кашата.

V. S. Има ли определени прически, които са най-подходящи за 20-годишни момичета и други такива за зрели жени? Има ли прически, които не са подходящи след едни определени години?
Соня: С прическите ние се опитваме да покажем, че няма изграден план. Прическите са за да се сменят. Когато мисля от гледна точка на възраст, всяка прическа е подходяща за всяка възраст. Зависи само от дължината и формата на косата спрямо формата на лицето. Мисля, че всички наши къси и дълги коси ще стоят прекрасно на всички жени. Просто зависи от отношението, какво работят и т.н. Те трябва да променят, но и да адаптират прическата си, за да отива на конкретния човек. Наистина не бива да има възрастова бариера. Просто човек трябва да бъде много отворен, да сменя прическа или цвят и так да се индивидуализира.

V. S. Имаш ли мото?

Соня: Нещо, което винаги си казвам, независимо дали не мога да заспя, или ме е страх от тъмното, или съм на сцена и моделът не се появи. Просто си казвам: „Каквото - такова”. Повтарям си го сама и си мисля, че каквото е писано – ще стане. И това е така. И се усмихваш, събираш сили и просто продължаваш.

V. S. Каква е тайната за успешна кариера. Как се постига успеха и губи ли човек своята индивидуалност в работата?
Соня:
За да бъдеш успешен, трябва да обичаш професията си. Ако не я обичаш и не ти харесва всеки елемент от подстригването, от почистването до оформянето, тогава просто се оттегли. Не искаш да си част от индустрията. Това е много трудна професия. Стоиш на крака по цял ден, но наистина работиш с мода, с фантазия, междувременно слушаш музика по цял ден, носиш грим всеки ден, токчета, облечена си официално, има много забавление, но освен това е и много сериозна работа. Моят съвет е: „В момента, в който вече не обичаш това, което вършиш – време е да го промениш.” Трябва да обичаш професията си през цялото време. Осъзнавам, че това, което съм аз, представя компанията, а това е свързано с много пътувания. Затова когато собствениците на компаниите остареят, те не могат да пътуват. 57 страни по света имат нужда от отбор от арт-директори. Аз представям TONI&GUY и label.m. Тук не става въпрос за мен като индивидуалност, а по-скоро за мен като представяща марката. И аз се старая да си върша правилно работата.



V. S. Използваш ли всички продукти на label.m и кой е продуктът, без който не можеш и препоръчваш горещо?
Соня: Не мога да живея без Volume Mousse и без Resurrection Style Dust. Особено когато правим косите през Седмица на модата. Аз мисля, че тези два продукта са ключови. Но също така, с правилните шампоани и балсами, косата ще изглежда прекрасно.

V. S. Къдравата или правата коса е перфектната за мода, за стилизация?
Соня:
Мисля, че най-хубава е къдравата коса, защото има възможност да се изправя. За разлика от мен... Сплескана и с точно три косъма на главата (смее се) и ми отнема доста време и усилия, за да я накъдря, когато реша. Затова винаги съм предпочитала да имам къдрава коса, защото тя има повече възможности. И повечето къдрави хора са интересни достатъчно от косата, защото можете да създадете невероятни форми.

V. S. Дългата или късата коса?
Соня:
Не мога да кажа кое е по-добро, но мога да кажа, че всеки може да носи къса или дълга коса, като отново зависи дали ни отива. Зависи дали искате бретон или дълъг бретон. Късо отпред или късо отзад. Всеки може да изглежда невероятно с каквато и да е коса, просто трябва да е правилната. Нужно е доверие във фризьора и нестандартно мислене.

V. S. Кой е цветът за този сезон?
Соня:
Имаме страшно красив цвят, който наричаме Уиски, който е много модерен този сезон. Виждам много розово да навлиза последните седмици, което ще продължи и следващата година. Също така много тъмни коси, почти черни, изглеждащи по-скоро като деним. Не са толкова изчистени и бляскави цветове, а по-скоро текстура на тъмни цветове. По-скоро матови, тъмни цветове, по-близки до черното.

V. S. Какви са мечтите ти, Коледа наближава?
Соня:
Ще е прекрасно, ако някой ден заснема авангардна фотосесия. Само моя. Ще е супер да работя само с фантазия за косите.

V. S. Любимият ти дизайнер?
Соня: Възхищавам се на Stella McCartney, страшно много. И също така мисля, че са много красиви Chloe. Много уважавам и Mary Katrantzou, с всичките й дизайнерски решения и принтове. Има една нейна пола с принт на златна рибка отпред и е цялата в електрични принтове, по всички списания, страхотна.

V.S. Много благодарим, Соня! Весела Коледа!
Соня: Весела Коледа! За мен беше удоволствие!





Чети предходните интервюта в рубриката SUCCESS & THE CITY с:

Еми и Алек от Бистро Комерсиал тук>>

Илияна Раева в две части тук>>

Христина Ванчева тук>>

Ина Николова тук>>

Албена Колева тук>>


Жоро Петков>>


More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 8 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.