Следва

Изобрети елха

Face to face - Ефросина Близнакова

Приятната дама в разцвета на зрелостта, усмихната широко, с ведри и красиви светли очи срещнахме...

All fashion преди 16 години

Приятната дама в разцвета на зрелостта, усмихната широко, с ведри и красиви светли очи срещнахме случайно, но щастливо. Ефросина Близнакова е умна, свежа и нетрадиционна жена, жестоко оптимистична, ярка и заразяваща с волята си за свобода и експеримент, същевременно нежна и мила. Ако я попиташ как така се получава, че животът е толкова хубав, дори да не разбереш рецептата, със сигурност ще повлечеш крак по емоциите и ведростта й.
 

V.S. Вие сте емблематична фигура в средите на бънджи-скачачите с вашите 63 години. Междувременно се занимавате и с гледане на дечица. Какво е общото между тях?

Е.Б.
Емоцията. И двете неща дават невероятна емоция, несравнима с нищо. Любовта, която дават децата, и просто не можеш да си обясниш, направо те изумява и ти дава крила. Днес съм се надвесила над детенцето, което гледам и го питам: ”Как разбираш, че те обичам, че си ми се усмихнал толкова хубаво”. Изобщо е неповторимо. Когато свършваш с едно дете и отиваш при друго, се питаш как ще обичам и новото така, както досегашното, но в края на краищата в сърцето на 1 жена има място за любов към много деца. Може би затова някои жени избират и такава професия - да се грижат за много деца.

А за бънджито - няма как да се обясни. То е неописуемо, трябва да се изживее. Не е сравнимо с нищо, с нищо. Например Дани, главният инструктор на нашия клуб ”Вертикален свят”, твърди за скачането, че падаме, аз твърдя, че летим. Това е вълнението на един успешен полет. Има и страх, но и момент на пълно удовлетворение. При мен се случи да скачам толкова дълго, не само заради усещаното от скока, но и отношението на младите хора от клуба, които ме приеха като равна, които са положителни и не се оплакват никога, няма негативни отношения. А също и контакта с природата. Посетила съм толкова красиви места. Нашият клуб не е от меркантилните, в които нещата се случват на 2 моста и това е. Ние обикаляме пещери, нетрадиционни места и е много вълнуващо, могъщо. Може би и затова съм направила 103 скока дотук.





V.S. Следващият скок кога ще е?

Е.Б.
Мисля, още тази неделя. На Буново, там е уютно и подходящо за лошо време.

V.S. Кое е най-важното нещо в съвременния свят – парите, доброто самочувствие, многото приятели, здравето, свободата?

Е.Б.
Всички тези неща са толкова много свързани, но от всичко което каза – приятелите и свободата. И от парите за съжаление човек има нужда, но не е най-важното, в никакъв случай.

V.S. Вие имате строг и отдавна установен режим на здравословно хранене? Какви са особеностите на този режим?

Е.Б.
Това е добре известното разделно хранене, което е режим, а не диета и когато човек влезе в него и усети ползата, просто си остава в него. Човек е слаб и социален и не може да бъде абсолютно строг, но в общи линии ако спазва правилата, няма как да не се повлияе добре. Това е един много лесен режим, но за съжаление хората не го осъзнават. С него ти си без наднормено тегло, пълен с енергия, ти си здрав, работоспособен.

V.S. Т.е. вярно е, че човек е това, което яде?

Е.Б.
Задължително. Дори миризмата, която човек излъчва, се определя от това, с което се храни. Но дори и на разделно хранене по принцип, когато се почувствам недобре, аз директно преминавам на гладуване.

V.S. Какво би казала на тези, които ще възразят „В живота има толкова малко удоволствия, що пък да се лишавам от храната, от питието?”.

Е.Б.
Всеки е длъжен да бъде умен. Аз избрах здравето пред красотата, когато започнах режима на разделно хранене, отслабнах бързо 6 кг., лицето ми се увреди, но предпочетох да съм така, отколкото сочна, но болнава. Освен това всеки може да си позволи каквото му харесва, но по умния начин – по-малко, в определеното време. Например, според моя режим виното или бирата, ако много ти се пие, се пият на гладно. Така не се окислява храната.

V.S. Често ли бъркаме майките при храненето на децата?

Е.Б.
Да. Често. Всички майки бъркат, но някои са готови да направят промяна, дори повечето. Основната грешка е, че се пропускат плодовете. Това е най-важната грижа.
Има редки случаи, когато детето много обича плодове по природа. През другите случаи децата се възпитават. Както не искат в началото, така прояждат. Ям пред тях, хрупам пред тях и те започват. И майките са ми били много благодарни. А пък соковете в металните опаковки - няма да говоря за тях. Аз разбирам младите бързащи майки, но това е много важно, те трябва да се научат. Човек е създаден да яде плодове, но сурови и истински. Навремето, още като дете, в купонната система, майка ми задължително намираше плодове за мен и сестра ми. А сега е такова изобилие, трябва да ги научим. Зарзават – също. Ако подсетиш детенцето – то ще се сети.

V.S. Как изглежда менюто на едно добре хранено дете? Зрънчо-то сякаш не ви е фаворит?

Е.Б.
Пълен абсурд. Това е най-вредното. Какво има в него – дори не е казано ясно. Не само Зрънчо. Абсолютно всички лакомства – те не са нужни, вредни са, опасни. Те съдържат много захар, сол, консерванти и изобщо много химия. Всички Е-та, които навлязоха в хранителната индустрия, правят храните много трайни, но поне в крехката детска възраст не бива да се тъпчат децата с тях. И пак казвам за соковете – плодовите киселини в контакт с алуминия от опаковката, кой може да каже какви реакции възникват.
И затова е задължително на детето да му се дава прясно изцеден сок.
Чувам понякога възражения и за нитратите, плашим се от тях, а като чуят хората за шап по свинете, не спират да ядат салам.
Навремето един детски гастроентеролог, проф. Панчев, се гневеше на медиите, че провокират страх от нитратите, а за да бъдат отрова нитратите за човек, той трябва да изяде количество зеленища като за една крава.

V.S. Благодарим ти, Ина. Успех!

Е.Б.
Благодаря, и на вас! Много сте сладки!

More from View Sofia

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.