Следва

Ще бъде много горещо и страстно преди Коледа

„ГРАДИНИТЕ НА МИРО“

Празничен декември с мащабна ретроспектива на испанския модернист Хуан Миро. 

Events преди 12 години

„Опитвам се да боравя с цветовете като с думи, които творят поезия, като с ноти, преливащи в мелодия“, Хуан Миро

След впечатляващите изложби на Пабло Пикасо и Салвадор Дали, Галерията за модерно изкуство отрежда заслужено и достойно място и на другия велик модернист на 20 век – Хуан Миро. 

Мащабната ретроспектива „Градините на Миро“ показва 45 оригинални цветни литографии, създадени в късния период на художника (между 70-те и 80-те години на 20 век). Откриването съвпада с ВТОРИЯ РОЖДЕН ДЕН на Галерията. 

Предколедната изложба на Хуан Миро се осъществява с подкрепата на Алфа Банк - генерален спонсор на сезона и Софарма. 

Често вдъхновен от музиката и поезията, цветните акорди и фигуралните игри между „черния контур” и различни цветови фактури, Миро създава уникални „хармонии” или т. нар. абстракции. Творбите му са лесно разпознаваеми заради уникалния стил, ярки цветове и специфичен рисунък.

Творческият похват на Миро е изграден върху желанието на артиста да изкара на яве скритите сили на природата, музиката и поезията. Цветът е проводник на цялостната идея за композицията и нейния визуален ритъм.

Сериите “Чудеса и акростишни вариации в градината на Миро“ и „ESCULTOR“ се показват за първи път в арт салона на Оборище 10.

В литографиите от серията “Чудеса и акростишни вариации в градината на Миро“ са заложени две от неговите съкровени влечения: поезията и градинарството. Миро до такава степен се отдава на своето хоби, че известен период от време дори работи като градинар.

Както самият той твърди, това занимание възпитава у него търпение и последователност към една любима форма на заетост, скромно отношение към чудесата на живота и възхищение от процеса, в който формите узряват.

Поезията в дадения случай е обвързана с ритъма и структурата, загатнати чрез акростишни вариации. Прочита на всяка композиция е вертикален и носи скрито значение, загадка. 

В серията „ESCULTOR“ Миро отново ни въвлича в абстрактна игра. Идеята за визуални езикови закачки и скрити послания е заложена и тук. „Скелетът“ на композицията е изграден от доминираща черна линия, напомняща писмени знаци, а цветовете в нея внасят търсения от артиста визуален ритъм.

Изборът на хоризонтална визия е свързан със самото заглавие на серията, тъй като всеки скулптор и всяка склуптура имат нужда от солидна опора, почва, на която да се задържат толкова, колкото е необходимо.

 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?