Следва

Календар на стила: 4 януари, 2012-та

Следпразнична пуйка със сос шофроа

Надяваме се, че преяждането по Коледа и Нова година не се е отнасяло зa теб, защото е погрешно да смятаме, че...

Food преди 12 години

Надяваме се, че преяждането по Коледа и Нова година не се е отнасяло зa теб, защото е погрешно да смятаме, че трябва да опитваме от всяко ястие на трапезата.

Но ако все пак си имал тежки вечери, това не означава, че трябва да спреш да посрещаш гости на богата маса, защото цялата седмица е супер празнична.

За да продължим да викаме духа на зимата, се връщаме към пуйката, която е леко и елегантно ястие. Но вместо от фурната с кестени, я сервираме студена със сос шофроа.

Трябват ти: 1 пуйка, около 2.5 кг, 30 г моркови, връзка керевиз, 2 глави лук, 50 г масло, 100 г бяла брашно, 100 г бяло вино, 100 г прясно мляко, 2 и ½ ч. л. желатин на прах и 2 яйца.

Почистената и завързана пуйка се сварява в дълбока тенджера като се залива със студена вода. Щом заври, пяната отгоре се изчиства и се прибавят лукът, морковите и керевизът, както и сол на вкус. Ври, докато омекне, но без да се преварява. Оставя се да изстине в бульона.

През това време си приготвяш соса шофроа, като в маслото запържваш брашното, без много да се зачервява, и се залива с виното, прясното мляко и бульона от сварената пуйка. Разбива се добре е с тел, за да няма бучки, и ври 10-15 минути. Прибавя се размекналият във вода желатин, с който ври още 10 минути. Снема се от огъня и се разбърква с жълтъците от яйцата. Пасира се през кърпа или гъсто сито и се оставя да изстине. Месото от сварената пуйка се изважда на цели парчета, като филетата и бутчетата се разрязват на по-малки и се заливат с изстиналия добре сос.

Можеш да сервираш прелестното постновогодишно ястие върху канапе от картофена салата с лук. Гостуващата ни от западните традиции пуйка се превръща в страхотна вечеря.
 

More Food