Следва

Французойката, която миксира джаз, вариете, соул и акустика, Изабел Жефруа (Zaz) с концерт в София

Българчето от Аляска. Софийски разкази. ПРЕМИЕРА

Българчето от Аляска. Софийски разкази е новият сборник на Деян Енев. Книгата с клеймото на „Сиела” излезе от...

Books преди 12 години

Българчето от Аляска. Софийски разкази е новият сборник на Деян Енев. Книгата с клеймото на „Сиела” излезе от печатницата на 13 декември, деня на св. Герман Аляскински.

Дванайсетата поред книга на родения през 1960 г. писател превръща по удивителен начин пространството във време, изследвайки как улиците и местата остаряват като хората.

Премиерата на книгата „Българчето от Аляска. Софийски разкази” ще бъде на 12 януари в галерия „Снежана” (ул. «Денкооглу» 30) от 19 часа. Слова ще произнесат Калин Терзийски, Митко Новков и проф. Калин Янакиев.

Деян Енев е завършил английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Женен, с две деца. Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар в психиатрията на Медицинска академия и хирургията на ІV Градска болница, пресовчик във военния завод ЗЕСТ “Комуна”, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист в „Марица”, „Новинар”, „Експрес”, „Отечествен фронт”, „Сега” и „Монитор”. Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации – интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони.

Лауреат е на редица национални литературни награди, сред които „Христо Г. Данов” и „Хеликон”.

Сборникът му с избрани разкази “Всички на носа на гемията” претърпя три издания. През 2008 г. австрийското издателство „Дойтике” издаде в превод на немски сборника с избрани разкази под заглавие „Цирк България”. Преводът е дело на Норбърт Рандов и Катрин Цемрих, послесловът и съставителството на Димитър Динев.

През август 2010 лондонското издателство „Портобело” публикува сборника и на английски език под същото заглавие. Преводът е дело на живеещата в Единбург българска писателка Капка Касабова. Изданието влезе в дългата листа на най-престижния конкурс в света за сборник с разкази на английски език „Франк О’ Конър”.
 

More from View Sofia

More Books