Следва

13 януари, петък

Телешко със сушени плодове

Когато имаш време за експерименти в кухнята, тогава е най-хубаво! Смесваш вкусове, добавяш нови подправки...

Food преди 12 години

Когато имаш време за експерименти в кухнята, тогава е най-хубаво! Смесваш вкусове, добавяш нови подправки, опитваш бавно, докато готвиш, изобщо, наслаждаваш се на живота, кулинарията и новия си талант.

А и съботно-неделните дни не са същите без уханието на нещо печено във фурната да се носи по всички стаи в апартамента. За да ни е ароматен уикендът, направихме божественото телешко, чийто вкус ще се разкрие, благодарение на сушените подове в него:

Трябват ти: 400 г. телешки шол, 30 г сушени сини сливи, 30 г сушени кайсии, 1 ч.ч. бяло вино, 1/4 ч. ч. оцет, 3 с.л. соев сос, сол, чесън на прах, черен пипер, естрагон, джинджифил, карамфил и 2 с.л. зехтин.

Месото се нарязва на средно големи парчета. Виното, оцетът, соевият сос и всичките подправки се кипват на котлона. С тази марината се залива месото и престоява поне 1 денонощие на студено в хладилника. В тиган се сгорещява зехтинът и в него се изпържва от всички страни отцеденото от маринатата месо.

Щом получи златиста коричка, при него се излива маринатата и ястието ври на слаб огън под капак, докато месото полуомекне (около 1 час). Прибавят се сушените плодове - половината цели, половината нарязани на малки парченца. Ястието продължава да ври, докато месото и плодовете напълно омекнат (още половин час). При необходимост се долива вода. Накрая трябва да се образува малко количество гъст сос.

Повярвай, всички ще се кланят над твоя кулинарен шедьовър.

More Food