Следва

Нови колекции във ViewSofia Shop. Обемен шал Miss Sixty

Дизайнери за следене: Еди Борго и защо всички обичат паяците му

Еди Борго е емблематично име на американския бижутерски пазар. Не защото има дълговечна традиция за...

All fashion преди 12 години

Еди Борго е емблематично име на американския бижутерски пазар. Не защото има дълговечна традиция за правене на бижута, не защото работи с гигантски карати диаманти, и не защото бижутата му висят на ушите на Опра, примерно. А защото на арт-сцената на Ню Йорк, а това е голяма и истинска АРТ сцена, той прави бум след бум с колекции, от които фешън-хората грабят с наслада.

Еди изгрява на небосклона на търговски ориентираното изкуство преди почти 3 години, през пролетта на 2009, създавайки уникална серия иконични пънк гривни за 3.1 Phillip Lim Пролет/Лято 2009.

Иначе 32-годишният американец прави бижута от 2002-а, заличавайки с размах всякакви възприети норми в бижутерството, размивайки със смайваща лекота границите между мъжко и дамско в ювелирното изкуство и смесвайки с уникален талант елементи от почти всеки стил, както в модата, така и в сценичните изкуства, и не на последно място - особеностите на градската култура на космополитния Ню Йорк.

От 2010 пуска и традиционните 2 колекции на година под собствения си лейбъл. Цените им варират от 100 до 1000 долара, като еднакво добри са и мъжките, и дамските му неща.



Нарича бижутата си със странни имена, които сякаш доукрасяват брилянтните му като хрумване и като изработка неща. В последната колекция, например, Есен/Зима 2011, от пръстени, колиета, гривни и обеци висят паяци, мухи, скорпиони, щипки на раци, жаби и какво ли още не. В бижутата на Еди има много живот, много магия и много талант.

Младият автор се продава изключително добре в целия свят, и по-точно в над 90 точки на продажба на всички континенти. Ексклузивно он-лайн е в Net-a-Porter, а най-приятни обороти прави в Barney's, Ню Йорк и Colette в Париж.

Самият Еди признава, че най-голямо удоволствие изпитва от факта, че бижутата му могат да се носят от хлапета от улицата и дами от богатото общество с еднакъв успех.



Носител на някои от най-престижните награди за автори на аксесоари (Виж британските награди за мода), Еди Борго е по ръцете, ушите и вратовете на най-големите модели и звезди в света, на кориците и в модните страници на най-важните модни издания и категорично е творец, чието име е добре да се запомни.

Да се следи как бижутата му с цялата фантазия, вложена в тях, оживяват в истинския живот, е занимание, което препоръчваме горещо на всеки, заинтригуван от същественото в модата /на снимка в галерията Джована Баталия буквално грее с паяк с пискюл от последната колекция на твореца/.

Самият Еди Борго е уникално симпатичен и съвсем земен, казвайки наскоро в интервю, на въпроса как обичаш да се обличаш: "Обичам да нося джинси Levi's, розови ризи, тениски с V-образно деколте. Слагам сако и никога не се разделям с шапката си.".

А ние бихме останали неразделни с бижутата ти, Еди. Ти наистина знаеш как се прави!

Виж тук официалната му страница и потъни във фантазията: Eddie Borgo>>
 

More All fashion